Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_vp2.docx
Скачиваний:
330
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
176.35 Кб
Скачать

58. Поняття про вантажні потоки і характеристика їх

Вантажний потік – це направлений рух вантажів,між ВВ і ВО,який характеризується кількістю вантажу, перевезеного за період часу ,що розглядається.

Характеристика вантажопотоку:

1.потужність,

2.вантажонапруженість

3.коеф.нерівномірності

Потужність вантажопотоку-це кількість вантажу ,що проходить через визначений відрізок автомобільної лінії за одиницю часу .Структура вантажопотоку –хар-ться характером вантажів ,що перевозяться у відповідності з іх класифікацією.За часом вантажопотоків може бути рівномірним або нерівномірним.Нерівномірність характеризується зміною (обсягів перевезень Т,вантажопотоку ТКМ)в часі тобто по кварталах ,місяцях ,тижнях ,добах,годинах.Нерівномірність вантажопотоків погіршує використання , рух.складу, виробничих, приміщень, обладнання тр-них підприємств .ЇЇ можна вирівнювати шляхом удосконалення перевезень за графіками ,планування ,утв.засобів,розташування складів.Нерівномірність перевезень оцінюється коеф. нерівномірності за :

- вантажообігом,

- обсягом перевезень ,

-за кількістю рейсів .

Вантажопотоки можуть бути постійними і сезонними .Досліджуючи емпіричні значення вантажопотоку який мають вигляд синусоїди ,можна зробити висновок ,що існують сезонні коливання .Для підтвердження потрібно зробити розрахунок за допомогою рядів Фур’є за поліномами парної степені ,за методом Чебишева та ін.

59. Представлення вантажопотоків.

Представлення вантажопотоків

Вантажопотоки можуть бути представлені у вигляді таблиць, епюр, картограм і схем. Епюра вантажних потоків – це зображення на площині (двовимірній) у вигляді «сходинок», яке будують таким чином: на осі абсцис в масштабі відкладають відстані між пунктами, через які проходить дорога; по осі ординат в масштабі відкладають кількість вантажу, що перевозиться між пунктами по напрямках. При побудові епюри спочатку відкладають кількість вантажу, що перевозиться в найбільш віддалений від відправника пункт. Картограма – графічне зображення вантажопотоків на карті місцевості, де здійснюється перевезення по дійсних шляхах переміщення вантажів. Схема вантажопотоку – це зображення представлене на карті району перевезення, на якому прямою лінією в масштабі з’єднані ВВ і ВО, і відкладена кількість вантажу.Табличний вигляд – це представлення вантажопотоків у вигляді таблиці.

60. Оптимізація вантажопотоків

Задача оптимізації вантажопотоків формується таким чином: задана множина ВВ та ВО однорідних вантажів, відома кі-ть однорідних вантажів, які є у ВВ і потрібні обсяги поставок ВО. Потрібно визначити план перевезення вантажів від ВВ до ВО, який забезпечує виконання обмежень на поставку і потребу у вантажів, а також мінімальні транспортні витрати. В якості критерія оптимальності приймають пробіг рухомого складу, який визначає транспортні видатки і вантажообіг у ткм. Методи оптимізації вантажопотоків1.Метод потенціалів2.Симплекс метод3.Угорський метод4.Дейкстра

Алгоритм оптимізації:1.Побудова опорного (вихідного) плану перевезень за методом мінімального елементу в рядку, стовпці, пн.-зх. кута. Вимоги до опорного плану – це кі-ть зайнятих кліток m+n-1, умова циклічності.2.Перевірка плану на оптимальність за методом потенціалів 3.Удосконалення плану

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]