Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_vp2.docx
Скачиваний:
330
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
176.35 Кб
Скачать

53. Фактори, що впливають на збереження вантажів

На схоронність якості товарів під час транспортування впливають наступні

фактори: підбор відповідного виду транспорту, технічний стан транспортного засобу, спосіб й умови виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, спосіб укладання в транспортному засобі, умови транспортування, тривалість перевезення. При виборі способу транспортування необхідно враховувати природу товарів й їхні можливі зміни при різних впливах. Вантаж у результаті перевезення не повинен змінити своїх хімічних, фізичних або інших властивостей, що можуть привести до псування самого вантажу, до псування іншого вантажу, що перевозиться або до порушення загальної безпеки перевезення. За ступенем схоронності при їхньому транспортуванні вантажі поділяються на три категорії: що потребують особливі умови схоронності (вибухонебезпечні й вогненебезпечні вантажі, скло, електронні прилади); що потребують умов схоронності (вироби машинобудування, меблі, будівельні конструкції); ті що не потребують умов схоронності (земля, пісок, метал).

Основними умовами, дотримання яких забезпечує належне зберігання, є: певна температура й відносна вологість повітря;відповідне висвітлення й вентиляція; дотримання товарного сусідства; закріплення постійних місць за товаром; забезпечення матеріальної відповідальності; виконання санітарно-гігієнічних заходів, що попереджають збиток і псування товарів.

54. Характеристика агресивних факторів впливу на збереження вантажів

Група А:

внутрішні(вплив вмісту тари, проникність речовини(хім. Активність, біохім. Активність), термічна нестійкість вмісту)

зовнішні(фактори навколишнього середовища(вологість, температура, запиленість, вітер, сонячна радіація, атмосферні опади), фактори тари і упаковки(вологість, зараженість тари, переміщення товару у середині тари), фактори умов перевезення та зберігання(відправлення, статистичне і динамічне навантаження, коливання ТЗ,агресивність навколишніх вантажів)

55. Характеристика протидіючих факторів впливу на збереження вантажів

Група В

Захисний комплекс відправника(захисні дії тари, захисні дії консервації)

Власні захисні властивості вантажів

56. Характеристика захисно-профілактичних заходів впливу на збереження вантажів

Група С

* Комплекс профілактичних заходів (очищення вантажного приміщення, дезінфекція, додаткові пристрої, обшивка і вистилання вантажних приміщень)

* Комплекс заходів активного захисту( кріплення вантажів, кондиціонування, вентиляція, рефрижирування, підігрів вантажів, амортизація кузова, щільність укладання вантажів)

Для забезпечення збереження вантажів потрібно ств.умови, щоб: В+С>А

57. Сумісність вантажів при транспортуванні та зберіганні

Відмінність транспортних характеристик вантажів обумовлює необхідність розробки і врахування вимог щодо їх безпеки та збереження при спільному перевезенні і зберіганні.

Сумісність перевезення і зберігання всіх вантажів регламентується відповідними нормами. Для практики розробляють табл.. сумісності вантажів.

За сумісністю всі вантажі под.. на 3 групи:

Такі, що характеризуються агресивними властивостями: (вантажі, що виділяють вологу, вантажі, що виділять тепло, самозаймисті вантажі, вантажі, що виділяють гази, отруйні, пилові, вантажі, що виділяють запахи, небезпечні вантажі, як носії карантинних об*єктів.

До вантажів, які схильні до впливу агресивних факторів(вантажі, що псуються під впливом вологи, тепла, вантажі схильні до впливу отруйних речовин, легкозаймисті вантажі від нагрівання і окиснення, вантажі, що сприймають запахи, вантажі, схильні до впливу карантинних об*єктів

До нейтральних вантажів віднос. Вантажі, які не ввійшли у 1-шу і 2-гу групу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]