Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки готово.doc
Скачиваний:
459
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
10.98 Mб
Скачать

Розділ 2. Робота в настільних видавничих системах.

Видавничо – поліграфічний комплекс нашої країни, це понад 1000 книжкових видавництв, та видавничих організацій, 3000 рекламних редакцій, друкованих засобів масової інформації, понад дві тисячи поліграфічних підприємств.

Видавничі системи – це комплекс апаратних і програмних засобів, призначених для комп’ютерного набору, верстки і видання текстових і ілюстрованих матеріалів. Для підготовки буклетів, оформлення журналів та книг, призначенні спеціальні видавничі матеріали. Вони дозволяють готувати їх і друкувати на принтерах і виводити на фотоскладальні автомати та складні документи високої якості.

Класифікація видавничих систем:

Видавничі системи

Настільн

Професійні

●Мircosoft Publishe

●Adobe InDesign

●Mircosoft Word

●Page Maker

Для початку розглянемо настільні виданичі системи.

Настільні видавничі системи – ці програми створенні на основі шаблонів, вони призначенні для роботи над виданням документів, зі складню структурою або типу ілюстрованих журналів.

2.1. Створення буклету в Microsoft Word

Буклети — об'єднуючи в собі такі достоїнства — як небольшая вартість і висока інформативність, є в даний час одним з найбільш затребуваних і ефективних видів поліграфіі. Сфера застосування буклетів вельми обширна. Їх формат і можливості оформлення ідеальні для путівників, інформаційних і рекламних проспектів, програм, анонсів виставок та заходів, бібліографічних списків на певну тему. За рахунок компактного розміру буклет зручний у використанні і вміщає в себе набагато більше інформації, ніж проста листівка, і одночасно виглядає солідніше і привертає до себе більше уваги. уклети, об'єднуючи в собі такі достоїнства, як невелика вартість і висока інформативність, є в даний час одним з найбільш

Звичайно, в процесі виготовлення буклету важливий кожен етап . У нашому посібнику ми розглянемо тільки один - дизайн і верстку буклету в текстовому редакторі Word.

Перш ніж приступити до розробки дизайну буклета, необхідно ознайомитися з його змістом, дізнатися мету його видання, а також зрозуміти, на яку аудиторію він розрахований. все це допоможе нам визначитися з вибором елементів оформлення .

Для дизайну і верстки буклету потрібно зробити ескіз. Його можна виготовити вручну на аркуші паперу формату А4, а можна і на комп'ютері. У будь-якому випадку у нас повинен посвітитися макет майбутнього буклету, головна мета якого наглядно представити схему розташування текстових і графічних матеріалів (фото, елементів графіки та оформлення).Наявність ескізу дозволить більш правильно підібрати выдображення, графічні елементи, розставити рекламні акценти при розробці дизайну буклета і його верстці .

Припустимо, наше завдання - створити буклет на аркуші формату А4 з трьома згинами, а значить, з шістьма робочими смугами (колонками) .

Для початку створюємо сторінку формату А4:

Файл → Створити . У діалоговому вікні «Параметри сторінки» робимо слідую -

щие установки :

Орієнтація → Альбомна . У розділі « Поля » ставимо : « 0 см». У подальшому це дасть

нам однаково рівні колонки.

Отже, перед нами чистий білий альбомний аркуш. Для того щоб розділити його на три колонки, необхідно зайти в меню « Формат » і вибрати діалогове вікно « Колонки », потім у полі « Тип » вибрати потрібну кількість колонок .

Також можна вибрати кількість колонок, натиснувши на значок « Колонки » на панелі інструментів.

(рис..41. Вибір колонок)

Діалогове вікно «Колонки» дозволяє нам зробити більш точні установки, так як колонки можуть бути рівною або різної ширини, як і відстань між ними.

(рис..42. Діалогове вікно «Колонки»)

У полі «Ширина і проміжок» ми маємо можливість відрегулювати ширину кожної колонки і відстань між ними, тільки перед цим потрібно зняти галочку в рядку «колонки однакової ширини ».

При наявності галочки поруч з полем «Роздільник» колонки розділяються між собою вертикальною лінією. Це можна використовувати як елемент оформлення.

Так як буклет буде друкуватися з двох сторін, необхідно додати другу сторінку. Тепер подивимося, як розподілиться наш текст на цих сторінках.

(рис..43. Ескіз основох сторони)

(рис..44. Ескіз зворотньох сторони)

У першій колонці, крім заголовка, наводяться надзаголовочная дані (найменування установи) та вихідні данві (рік і місце видання). Колонки під номерами 2, 3, 4 передставляют внутрішній стороні буклета, де основний текст починаючиється з колонки № 2. У колонці № 6 зазвичай розміщують прізвища укладачів, адреса установи, режим його роботи, схему проїзда; зрештою, «тут може бути ваша реклама!».