Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки готово.doc
Скачиваний:
459
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
10.98 Mб
Скачать

4.2. Класифікація друкарських машин

Класифікація друкарських машин Стосовно геометрії друкарського апарату друкарські машини діляться на тигельні друкарські машини, плоскодрукарські машини, ротаційні друкарськімашини та офсетні друкарські машини.

(Рис.156. Схема однофарбової офсетної аркушової друкарської машини)

В усіх різновидах друкарських машин обов’язковою є наявність наступних основних пристроїв:

  • папероживильна система, що подає папір у друкарський апарат (наклад, самонаклад, рулонне розмотування);

  • фарбовий апарат, що наносить при кожнім циклі машини фарбу на дру-карську форму;

  • друкарський апарат, що здійснює притиск паперу до друкарської форми, у результаті чого і виходить відбиток;

  • паперовивідний пристрій, що приймає відбиток із друкарського апаратаі виводить його на приймання (виклад), іноді з попередньою обробкою.

(Рис.157. Чотирьохфарбові аркушеві офсетні друкарські машини:

а) з низьким прийманням; б) з високим прийманням)

(Рис.158. Схема універсальної чотирьохфарбової офсетної аркушевої друкарської)

По призначенню — універсальні друкарські машини для друку на папері і картоні, машини для друку на будь-якому картоні, для друку на жерсті, для друку цінних паперів. Машини для друку на папері і картоні — найпоширеніші. Про можливості машини можна судити по величині діаметра друкарського циліндра. Чим більше діаметр, тим ширше її спектр можливості друку. Діаметр аркушо-передавальних циліндрів і їхню кількість визначають максирисьну товщину машини картону, на якому можна друкувати в даній машині. Чим більші діаметри і чим менша кількість циліндрів (краще, коли це один циліндр (рис. 4-1) або ланцю-говий аркушопередатний механізм), тим краще. У машинах для друку на жерсті характерні наступні особливості в структурі друкарського апарата і аркушопе-редавальних механізмів: діаметр друкарського циліндра в кілька разів більший за діаметр офсетного циліндра, і аркушопередатні механізми — це або ланцюг, або тільки один циліндр (псевдоциліндр) великого діаметра.

По самонакладу — із фрикційною подачею аркуша, з поаркушевою по-дачею аркуша захватами, з каскадною вакуумною подачею аркушів (рис. 5. Для офсетних аркушевих друкарських машин характерна поаркушева і каскадна по-дача аркуша. Поаркушева — для однофарбових машин легкого типу з низькою продуктивністю; аркушеві друкарські машини середнього і високого класу завжди мають самонаклади з каскадною вакуумною подачею аркуша.

(Рис.159. Схеми двох видів самонакладів для аркушевих друк. машин)

По можливостях друкування — односторонній і двосторонній друк. Мова йде тільки про багатоколірні друкарські машини. Їхні можливості збільшують-ся, якщо між друкарськими секціями можна встановити аркушеперевертаючий пристрій.

(Рис.160. Схема універсальної чотирифарбової офсетної аркушевої друкарської ма-шини з аркушоперевертаючим пристроєм для друку за схемою 4+0 або 2+2)

Деякі конструкції машин не дозволяють монтаж аркушеперевертаючого пристрою, наприклад, машини з ланцюговими аркушепередаючими механізма-ми. Машини для друку на жерсті, як правило, не мають аркушеперевертаючогопристрою. Однофарбові друкарські машини і багатоколірні аркушові машини без аркушеперевертаючого пристрою призначені для однобічного одно фарбового і багатоколірного друку. Для задруковування іншої сторони аркуша необхідно після сушіння відбитка перевернути відбитки в стопі і пропустити другий раз через машину. Друкарські машини з аркушеперевертаючим пристроєм мають великі технологічні можливості — за один аркушепрогін вони задруковують обидві сторони аркуша. Продуктивність у фарбопрогонах цих машин дуже ви-сока, звідси економія часу і скорочення термінів виходу видання у світ.

По продуктивності — з низькою швидкістю друкування (до 7000 аркуш/г), високошвидкісні (понад 15 000 аркуш/г) і з середньою швидкістю.По вазі машини — важкого і легкого типу. Друкарські машини важкого типу більш стійкі, менше піддані дії вібрації, стабільні в роботі, а це все — фактори, що визначають якість друкарської продукції. Машини легкого типу менш вимогливі до фундаменту і перекриттів приміщення, вони також легко перевозяться.

(Рис.170. Друкарська машина легкого типу)

За структурою друкарського апарату — секційна (лінійна, трициліндрова) побудова; сателітна побудова; планетарна побудова. Друкарський апарат є осно-

вним і визначальним вузлом друкарської машини.

(Рис.171. Схема сателітної побудови друкарського апарата аркушевої офсетної машини)