Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки готово.doc
Скачиваний:
459
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
10.98 Mб
Скачать

1.2. Процес виготовлення паперу, та книжкова палітурка

Як ви вже знаєте, папір винайшли в Китаї. Китайці робили її з розмочених рослинних волокон. До Європи папір потрапила між 1000 і 1100 роками. Виявилося, що її можна робити з дерева, ганчірок і навіть... з старого паперу - макулатури. Так виявилося, що папір можна було використовувати двічі!

Як же роблять папір в наші дні?

Папір виробляють на паперових фабриках.

(Рис.5 Паперова фабрика)

Основною сировиною для виробництва паперу є деревна целюлоза. Целюлозу отримують з лісових порід: в основному з ялини, сосни та берези, але використовують також евкаліпт, тополя, каштан та інші дерева.

На фабриці машини здирають з них кору, подрібнюють на тріски.

(Рис.6 Процес здирання кори з целюлози)

Найекономічніший спосіб одержання деревної целюлози - механічний : на деревообробному підприємстві лісоматеріали подрібнюються до крихти. яка змішується з водою. Папір. виготовлена на основі такої целюлози. неміцна й найчастіше йде на виробництво, наприклад. газет.

Папір більш високої якості роблять із целюлози. отриманої хімічним способом. З такої деревної маси виготовляють папір для книг. брошур і модних журналів. а також міцні обгорткові матеріали.

У цьому випадку друзки сортують за розміром на спеціальних ситах і відправляють в варіння. Варять дерево в спеціальних машинах. куди додають кислоту.

(рис.7 Друзки відправляють на варіння)

Очищену і розварену деревину фільтрують і промивають. щоб очистити від домішок.

До оброблюваної паперової маси може бути додана макулатура. але лише після видалення чорнила. На цьому етапі виробництва оброблювана маса, що складається з деревних волокон і води. називається паперовим сировиною.

Потім на спеціальній переробній машині міняються форма і структура паперових волокон. Для цього до паперового сировини додають додаткові речовини. Наприклад. клеї - їх присутність в писальної папері відштовхує вологу. Або смоли - завдяки їм. написане на папері чорнилом на водній основі, не розтікається і легко розпізнається людським оком. Папір, що використовується для друкування. не вимагає такого проклеювання. як писальний. тому що друковані фарби готуються не на водній основі і не розтікаються.

Після цього папір фарбують у змішувачі. куди додають барвники або пігменти – наприклад: дрібно роздрібнені речовини для мелования. Так. добавки каоліну роблять папір білої і непрозорою.

(рис.8 и 9. Процес фарбування древесини)

Паперова маса. перетворена в кашку. потрапляє в папірооброблену машину.

Спочатку кашка виливається на сітку папероробної машини. Ця сітка натягнута на два вала і весь час обертається. переносячи паперову кашку вперед. На сітковому ділянці починається утворення паперового полотна. зване формування листа. Це відбувається завдяки видаленню води з волокнистого матеріалу. У міру просування паперової маси по стрічковому конвеєру частина міститься в ній води витікає через ніздрюваті отвори і паперові волокна починають сплітатися один з одним, утворюючи так звану рулонну стрічку.

(рис.10. Вирівнювання паперової стрічки)

Сира паперова стрічка проходить через цілий ряд валиків. Одні валики віджимають воду, інші, що обігріваються зсередини парою, висушують її, треті полірують.

(рис.11. Процес вимочування)

Наприкінці сіткового ділянки ще сире паперове полотно переміщається в секцію пресування, яку також називають "мокрим пресуванням". Там паперове полотно механічно зневоднюється і ще більше ущільнюється.

Нарешті рівна біла стрічка виходить з машини і намотується на величезний рулон.

(рис.12. Завершальний етап. Папір скручують у рулон)

Потім ці рулони відправляють в друкарні або ріжуть на листи. Так, переходячи з машини в машину, дерево перетворюється на білу і чистий папір.

Книжкова палітурка

Після того, як ми отририси наш папір, ми можемо його тепер використовувати як нам потрібно. Давайте візьмемо вже підготовлений надрукований текст на папері, і спробуємо зробити книжку.

Для цього нам потрібно два етапи:

  1. Зробити перепліт сторінок

  2. Зробити обкладинку майбутньої книги.

Палітурка — тверде, міцне покриття книги, призначене для скріплення зошитів та захисту книжкового блоку.

Палітурка була винайдена близько 400 року. Спершу він виконував тільки захисну функцію. Незабаром палітурка став також елементом оформлення книги.Сучасний картонний палітурка також виконує рекламно-інформаційну функцію. Палітурка складається з палітурної кришки і приклеєних до неї додаткових функціональних елементів, таких як, форзаци, марлеві клапани і каптал, обкладинка.

І так, зараз ми подивимося як зробити книжкова палітурка самостійно, та в домашніх умовах.

Отже, для початку приготуємо листи потрібного розміру. Ми будемо робити книгу з 48 аркушів. Тому нам треба приготувати 24 аркуша паперу, склавши їх навпіл. Отже у нас повинно бути 2 стопки по 12 складених листів.

(рис.13 Приготування паперу до роботи)

Наступним кроком буде зробити отвори у всіх ваших аркушах паперу. Для того, щоб переконатися, що отвори збудовані рівномірно, ми зробили шаблон, щоб не вимірювати і відзначати кожен лист окремо. Візьміть шматочок паперу такої ж довжини, як ваші сторінки, і складіть його навпіл. Потім відзначте уздовж складки 6 отворів.

(рис.14. Робимо отвори для пошиття)

Візьміть кожен з пучків приготованих листів, і помістіть шаблон всередині їх, в центрі складки. Використовуючи шило, зробіть отвір, через заготовлений шаблон. Цей отвір використовується як направляє отвір для зшивання.

(рис.15. Робота з матеріалом)

Тепер треба зшити листи. Спочатку один блок з 12 листів, потім другий.

(рис.16. Починаємо зшивати папір)

(рис.17. Зшивання листків)

Наступним кроком є зшивання і склеювання ваших блоків. За допомогою м'якої щітки, нанесіть клей по всій довжині «хребта» листів в щедрих кількостях, переконавшись,ищо клей проник і в місця зшивання. А потім приберіть зайвий клей.

Залиште листи затиснутими або під легким вагою, щоб вони висохли.

(рис.18 Процес висихання листів)

(рис.19. Робота з пов’язками)

Кожна книга потребує двох пов'язках на «хребці», одна для верхньої та одна для нижньої частини книги. Виміряйте стільки, скільки вам потрібно залежно від широти вашої книги і приклейте їх на клей ПВА.

(рис.20 та 21. Клеїмо пов’язки)

Після того як ми зробили перепліт сторінок, нам необхідно зробити обкладинку книжки, щоб вона була повністю готова для використання.

Для обкладинки сторінок використовується щільний картон і тканина. Відміряємо за розміром наших сторінок і вирізаємо. І для «хребта» книги теж вирізаємо окрему частину з картону.

(рис.22. Необхідні розміри для обкладинки)

Добре обклеюємо тканиною. І даємо їй добре просохнути в перебігу декількох годин.

(рис.23. Робимо розміри для обкладинки)

(рис.24. Робимо форму для обкладинки)

Останній крок - з'єднати всі разом. Обидва блоки сторінок і обкладинка повинні бути сухими.

Щоб прикріпити їх потрібно нанести тонкий і рівний шар клею на передню сторінку буклету і на останню сторінку буклету. Тепер акуратно розмістити книгу на внутрішній стороні обкладинки і придавити важким вагою. Вам не потрібно проклеювати «хребет» книги.

(рис.25. Клеїмо обкладинку)

(рис.26. Готова книга)

І наша «Книга» виготовлена в домашніх умовах, ГОТОВА!

А чи знаєте ви...?

Для виготовлення 1 тонни паперу потрібно 5,6 м3 деревини. Якщо врахувати, що середній обсяг однієї колоди (дерева) - 0,33 м3, то для виробництва 1 тонни паперу потрібно 17 дерев.

А з 1 тонни паперу можна виготовити близько 30 тисяч звичайних учнівських зошитів.