Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки готово.doc
Скачиваний:
459
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
10.98 Mб
Скачать

3.2.3. Створення графіків

Графіки дозволяють візуально передавати статистичну інформацію. В Adobe Illustrator можна створювати графіки дев'яти різних типів і персоналізувати їх за власними потребами. Натисніть і утримуйте кнопку миші на інструменті графіків на панелі інструментів, щоб побачити всі доступні види графіків.

Створити графік

  1. Виберіть інструмент для побудови графіка.

Використовуваний інструмент з самого початку визначає тип графіка, який створить Illustrator; однак, пізніше тип графіка можна легко змінити.

  1. Визначте розміри графіка одним з наступних способів:

  • Перетягніть вказівник по діагоналі з кута, де має бути початок графіка, до протилежного кута. Перетягуючи вказівник, утримуйте клавішу Alt (Windows) або клавішу Option (Mac OS), щоб рисювати графік з центру. Перетягніть, утримуючи клавішу Shift, щоб обмежити графік до квадрату.

  • Клацніть де-небудь, щоб створити графік. Введіть висоту та ширину графіка та натисніть кнопку OK.

  • Введіть дані для графіка в вікні «Дані графіка».

  • Щоб створити графік, натисніть кнопку «Застосувати»  чи натисніть клавішу Enter на цифровій клавіатурі.

    Ввід графічних даних

    Для вводу даних для графіка використовують вікно «Дані графіка». Вікно «Дані графіка» з'являється автоматично при застосуванні графічного інструмента і залишається відкритим, аж поки його не закрити.

    (рис.119. Вікно даних графіка

    A. Ввід тексту B. Імпортувати дані C. Транспонувати рядок/стовпчик D. Поміняти місцями х/у E. Стиль клітинки F. Повернення назад G. Застосувати)

    1. Показ вікна «Дані графіка» для графіка, що існує: повністю виберіть графік за допомогою інструмента «Виділення», після чого виберіть команду «Об'єкт» — «Графік» — «Дані».

    2. Введіть дані в той чи інший спосіб:

    • Виберіть на робочому аркуші клітинку та введіть дані в текстовому полі в верхній частині вікна. Для вводу даних з переходом до наступної клітинки в тому самому рядку натискайте клавішу Tab; для вводу даних з переходом до наступної клітинки в тому самому стовпчику натискайте клавішу Enter або Return; для переміщення від однієї клітинки до іншої користуйтеся клавішами зі стрілками, або ж просто клацніть іншу клітинку, щоб вибрати її.

    • Скопіюйте дані з програми обробки табличних даних, наприклад з Lotus® 1‑2‑3 чи Microsoft Excel. У вікні «Дані графіка» клацніть на клітинці, яка має бути верхньою лівою клітинкою вставлених даних, та виберіть команду «Редагування» — «Вставити».

    • Створіть за допомогою текстового процесора текстовий файл, в якому дані кожної клітинки розділені символом табуляції, а дані кожного рядка - символом початку нового абзацу. Ці дані можуть містити лише десяткові крапки чи десяткові коми; інакше дані не буде виведено на графік (наприклад, вводьте 732000, але не 732,000). У вікні «Дані графіка» клацніть на клітинці, яка буде верхньою лівою клітинкою імпортованих даних; натисніть кнопку «Імпортувати дані» та виберіть файл.

  • Щоб оновити графік, натисніть кнопку «Застосувати»  чи натисніть клавішу Enter на цифровій клавіатурі.