Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кроль О. Ф..docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
779.76 Кб
Скачать

Матриця swot

Поле СІМ (сильні сторони та

можливості)

Поле СіЗ (сильні сторони та

загрози)

1. За рахунок наявної у підприємства широкої мережі збуту збільшити частку українського ринку;

  1. За рахунок іміджу існує можливість виходу на міжнародні ринки;

  2. За рахунок збільшення статутного капіталу збільшити

виробничі потужностей і здійснити модернізацію виробництва і збуту;

  1. Використання

високотехнологічного обладнання може стати конкурентною перевагою підприємства;

  1. Розробка нової продукції на основі науково-технологічної бази підприємства;

  2. Зменшення собівартості продукції за рахунок використання новітніх технологій та розробок;

7.Залучення до роботи кваліфікованого персоналу може стати конкурентною перевагою підприємства;

8.Зменшення собівартості продукції за рахунок використання новітніх технологій та розробок;

1. За рахунок розмаїття торгових брендів уникнутии зменшення цільової аудиторії;

    1. За допомогою великого асортименту продукції зменішго кількість конкурентів на ринку;

    2. Використання наукового- дослідного потенціалу підприємства для розробки і впровадження технологій, що зменшать собівартість продукції, що в свою чергу зробить її біли доступною широким верствам населення.

    3. Переваги розташування даюг змогу зменшити транспортні витрати і знизити собівартість

продукції, не погіршуючи при цьому її якості;

    1. Налагоджена система поставок

сировини дозволяє підприємству

не зменшувати власні виробничі потужності навіть у випадку у неврожаю винограду, для яких підприємство зазвичай самостійно вирощує сировину;

6.Вровадження системи

управління рисками ХАССП дало змогу систематизувати ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними факторами які впливають на безпеку продукції, що випускається, адже не дивлячись на нестабільність політичної та економічної ситуації в Україні, що зазвичай відлякує інвесторів, дана компанія отримує інвестиції для свого розвитку.

Поле СлМ (слабкі сторони та можливості)

Поле СлЗ (слабкі сторони та

загрози

      1. За рахунок впровадження нової маркетингової політики та політики стимулювання збуту зменшити наслідки невикористання елементів по стимулюванню збуту кінцевих споживачів (consumer promotion);

      2. Впровадження нової маркетингової політики з включенням до неї системи знижок;

      3. За рахунок розробки нової продукції збільшити частки ринку слабоалкогольних напоїв;

4. Збільшення рентабельності продукції за рахунок зменшення її собівартості.

1. Агресивна і продумана маркетингова політика такого конкурента як Київський Завод Шампанських Вин підприємство є лідиром на Українському ринку.

2. Інфляційні процеси в Україні в подальшому можуть відлякувати

іноземних інвесторів від інвестицій в дані підприємство;

        1. Не підтримка державою галузі вітчизняного виробництва вина може призвести до ситуації, коли вся сировина для виготовлення продукції буде закутатися за

кордоном, що дещо підвищить

собівартість продукції і зробить її

малодоступною для всіх верств населення.

4.Негативна екологічна ситуація також може призвести до закупівлі сировини за кордоном;

З матриці SWOT видно, що використовуючи свої сильні сторони «Артемівськ Вайнері» може збільшити частку українського ринку та вийти на міжнародні ринки. За рахунок збільшення статутного капіталу можна збільшити виробничі потужності підприємства. На основі наукової бази підприємство може виробляти новинки і збільшувати свої обсяги продажу, а також за рахунок залучення нової технології можна зменшити собівартість продукції і тим самим підвищити її рентабельність.

В той же час за допомогою сильних сторін підприємство може боротися з загрозами із зовнішнього середовища, одже за рахунок розмаїття, торгових брендів можна уникнути зменшення цільової аудиторії, а за допомогою великого асортименту продукції зменшити кількість конкурентів на ринку. Використання наукового дослідного потенціалу підприємтсва для розробки і впровадження технологій, що зменшать собівартість продукції, що в свою чергу зробить її більш доступною широким верствам населення.

Таким чином підприємство не буде відчувати зміну вікової структури населення, що супроводжується падінням обсягів реалізованої продукції. Заводи підприємства мають вигідне розташування по території України, що дозволяє зменшити транспортні витрати і знизити собівартість продукції не погіршуючи при цьому її якості. Впровадження системи управління ризиками ХАССП дало змогу систематизувати ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними факторами, які впливають на безпеку продукції, що випускається, які впливають на безпеку продукції, що випускається, адже не дивлячись на нестабільність політичної та економічної ситуації в Україні, що зазвичай відлякує інвесторів, дана компанія отримує інвестиції для розвитку.

Зі слабкими сторонами підприємства можна боротися за допомогою

можливостей. Наприклад впровадження нової маркетингової політики з

включенням до неї системи знижок дозволить подолати недолік відсутності

даної системи у підприємства. Окрім того нова маркетингова політика та

політика стимулювання збуту дозволять зменшити наслідки невикористання елементів по стимулюванню збуту кінцевих споживачів (consumer promotion). Використання можливості розробки нової продукції збільшить частки ринку слабоалкогольних напоїв За рахунок зменшення терміну погашення дебіторської заборгованості скоротити наявний касовий розрив.

Найгіршими варіантами розвитку для підприємства є наступні: Агресивна і продумана маркетингова політика головних конкурентів таких як «Київський ЗШВ», який є лідером в Україні. За рахунок процесу «старіння нації» може скоротитись об'єм продажу продукції, що негативно вплине на діяльність підприємства, його фінансові результати. Нестабільні інфляційні процеси в Україні в подальшому можуть відлякувати іноземних інвесторів від інвестицій в дане підприємство. Не підтримка державою галузі вітчизняного виробництва соків може призвести до ситуації, коли вся сировина для виготовлення продукції буде закупатися за кордоном, що дещо підвищить собівартість продукції і зробить її малодоступною для всіх верств населення. Негативна екологічна ситуація також може призвести до закупівлі сировини за кордоном.

За наведеними даними можна зробити висновок, що підприємство ПрАТ «Артемівськ Вайнері» має значну кількість сильних сторін, за рахунок яких можна втілити в життя можливості та оминути загрози, окрім того можливості дають змогу боротися зі слабкими сторонами, зменшуючи їх негативний вплив.

Неабияке значення має оцінка здібності того чи іншого конкурента до створення конкурентних переваг. Конкуренті переваги можуть виявлятися

як у зовнішньому, так і у внутрішньому середовищі.

Таким чином проведений аналіз зовнішнього та внутрішнього аналізу підприємства ПрАТ «Артемівськ Вайнері» дає змогу зробити висновки, що підприємтсво у галузі виноробної промисловості займає лідируючі позиції, поступившись тільки конкуренту «Київський завод шампанських вин».