Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кроль О. Ф..docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
779.76 Кб
Скачать

Обсяг випущенної продукції конкурентів

В табл. 2.9 розрахована доля ринку яку займає кожне підприємство.

Таблиця 2.9

Частка ринку конкурентів

Назва підприємства

Загальний обсяг

Частка ринку, %

1

«Артемівськ Вайнері»

14 млн. 351. бут.

34,5

2

«Київський ЗШВ»

16 млн. 200 тис, бут

38,8

3

«Харківський ЗШВ»

11млн. 123тис. бут

26,7

Обсяг

продажів

Високий

«КЗШВ»

Середній

«ХЗШВ»

«Артемівськ Вайнері»

Низький

Вузький

Середній

Широкий

Асортимент

З таблиці 2.9, видно, що «київський ЗШВ» займає в Україні велику долю ринку, яка складає 38,8 %. ПрАТ «Артемівськ Вайнері» посідає друге місце та його частка ринку складає 34,5 %. Третє місце зі значним відривом займає «Харківський ЗШВ» і його частка ринку становить 26,4%.

Рис. 2.8 Карта стратегічних груп

Таким чином на основі встановлення стратегічних груп підприємств -

конкурентів видно, що два підприємства ПрАТ «Артемівськ Вайнері» та «Київський завод шампанських вин» знаходиться в одній стратегічній групі та є більш очевидними конкурентами. Звичайно йде жорстока конкурентна боротьба в середині цієї стратегічної групи.

За допомогою таксономічного аналізу були розраховані комплексні показники (додаток Б). Далі розглянемо метод радара конкурентоспроможності по таким показникам які представленні в табл. 2.10

Таблиця 2.10

Показники конкурентоспроможності

Показники

«Артемівськ Вайнері»

«КЗШВ»

«ХЗШВ»

Ціна

8

8

10

Якість

10

9

8

Фінанси

10

9

7

Збут

9

10

6

'Виробництво

9

10

7

Таким чином були розставлені по підприємствам відповідні бали, які у свою чергу будуть представлені на радарі конкурентоспроможності (Рис. 2.10)

Рис. 2.9 Радар конкурентоспроможності

Далі розрахуємо площу радару кожного з конкурентів, яка розраховується за формулою:

S=1/2sinL(a1*a2+a2*a3+a3*a4+a4*a5+a5*a6);

де:

- sinL – кут між вісями;

- а2,3,4,n – значення показників.

Дані розрахунку представлені в табл. 2.11.

Таблиця 2.11

Площа радарів підприємств

Підриємство

S

«Артемівськ Вайнері»

174,8

«КЗШВ»

171,5

«ХЗШВ»

112,6

Таким чином, аналіз оцінки конкурентоспроможності дозволяє зробити висновки, що підприємство ПрАТ «Артемівськ Вайнері» більш конкурентоспроможне підприємство в порівнянні з конкурентами, але є також слабкі місця. Підприємство підтримує стратегію розвитку внутрішнього середовища та обрало правильну модель дій, що свідчить збігання високих рівнів розвитку тих здатностей. Підприємству необхідно для підвищення рівня низьких показників провести заходи:

  • удосконалити політику визначення цін на свою продукцію;

  • здійснити диверсифікацію виробництва з метою зниження загального ризику діяльності;

  • розробити і впровадити стратегічну програму технологічного і соціального розвитку.

Дане порівняння необхідне для визначення того, до чого фірмі треба прагнути і що потрібно змінювати [9].

У ході дослідження важливим є аналіз взаємозв'язку "споживач-товар", тобто вивчення особливостей споживчої поведінки.

Напрямками вивчення споживачів є:

1.Ставлення споживачів до - компанії, відношення до різних аспектів діяльності компанії в розрізі окремих елементів комплексу маркетингу (що випускаються і нові продукти компанії, характеристики модернізованих або тих, що розробляються продуктів, цінова політика, ефективність збутової мережі та діяльності з просування продуктів);

2.Рівень задоволення запитів - споживачів (очікувань);

3. Наміри споживачів;

4. Ухвалення рішення про покупку;

5. Поведінка споживачів у процесі – та після покупки;

6. Мотивація.

Також неоохідно дослідити ставлення споживачів до марок виробників-конкурентів. Залежно від можливостей і загроз, потенціалу фірми, а також стану конкурентного середовища, тобто на підставі проведеного дослідження розробляється загальна стратегія розвитку фірми.

Стратегічний маркетинг повинен методи систематичного аналізу потреб та розробки концепцій ефективних товарів і послуг5 що дозволяють забезпечити стійку конкурентну перевагу, і включає в себе маркетингові дослідження ринку, сегментування ринку, диференціацію попиту і позиціонування товару. Логічним продовженням стратегічного маркетингу є комплексне маркетингове тиск, реалізація і контроль [9].

Таким чином, справжня стратегія маркетингу заснована на сегментації, диференціації та позиціонування. Вона спрямована на пошук конкурентної переваги фірми на ринку і розробку такого комплексу маркетингу (marketing- mix), який дозволив би реалізувати цю конкурентну перевагу.

У процесах та методах сегментації, диференціації та позиціонування найбільш яскраво відображають особливості концепції маркетингу, тому що обумовлені специфікою поведінки і потреб індивідуальних споживачів, спрямовані на пошук і вибір аргументів, за допомогою яких підприємство впливає на споживачів і формує конкурентні переваги своїх товарів. Далі починається процес операційного маркетингу, заснований на обраній стратегічної орієнтації підприємства та товару, тобто фірма може зайнятися детальним опрацюванням комплексу маркетингу marketing-mix, який включає розробку товару, цінової політики, а також стратегій просування. При цьому комплекс маркетингу повинен розглядатися з урахуванням інтересів і потреб того сегменту, на який орієнтується фірма.