Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оп конспект управление качеством.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

4.1. Гістограма розподілу даних

Побудова гістограми здійснюється в такій послідовності:

  • збір вибіркових даних;

  • обчислення вибіркового розмаху;

  • розрахунок числа й довжини інтервалу;

  • розрахунок середнього значення параметра;

  • установлення нижньої й верхньої границь допуску для показника якості;

  • побудова графіка інтервального ряду.

Вибірковий розмах обчислюється як різниця між максимальним і мінімальним значеннями параметрів вибірки:

R = xmax-xmin,

(4.1)

де R - вибірковий розмах,

xmax,xmin– відповідно максимальне й мінімальне значення параметрів вибірки.

Число створених груп встановлюють за формулою Стерджеса:

k = 1 + 3,322 lg ,

(4.2)

де k - число створених груп,

N - число одиниць сукупності.

Розмір інтервалу (h) розраховують за формулою:

h = R / k

(4.3)

Діаграма розсіювання- інструмент, що дозволяє визначити вид і тісноту залежності між двома змінними (х та у). Ці змінні можуть відноситися до характеристиці якості або факторів, які впливають на одну з характеристик якості (рис. 4.2).

Рис. 4.2. Діаграма розсіювання

Стратифікація (розшаровування даних) - інструмент, який дозволяє зробити поділ даних, що відображає необхідну інформацію про процес. Відповідно до цього методу роблять розшаровування статистичних даних, тобто групують дані залежно від умов їхнього одержання й роблять обробку кожної групи даних окремо (рис. 4.3). Дані, розділені на групи відповідно до їх особливостей, називають шарами (стратами), а сам процес поділу на шари - розшаровуванням.

Рис. 4.3. Метод стратифікації

Діаграма Парето - інструмент, що дозволяє розподілити зусилля для вирішення виникаючих проблем і виявити основні причини дефектів, які найбільшою мірою впливають на якість продукції. Діаграма Парето - це звичайна діаграма, побудована за зменшенням частоти виникнення подій (рис. 4.4). Графічне виділення основних причин виникнення проблеми допомагає зосередити свої ресурси на найважливіших напрямках її рішення.

Рис. 4.4. Діаграма Парето

Розрізняють два види діаграми Парето:

- діаграма Парето “із причин” застосовується для виявлення головної із проблем якості, що виникла в процесі виробництва продукції;

- діаграма Парето “за результатами діяльності” використовується для виявлення головної із проблем і оцінки очікуваних результатів щодо якості продукції.

Діаграма Ісікави (причинно-наслідкова діаграма) - інструмент, що дозволяє виявити найбільш істотні фактори, що впливають на якість (рис. 4.5). Вона дозволяє виразити ланцюжок причин і результатів у простій формі.

Рис. 4.5. Діаграма Ісікави

Центральна стрілка - це наслідок різних причин. Ці причини у свою чергу є наслідком причин другого порядку. Вторинним причинам можуть відповідати третинні причини. Діаграма дає можливість розуміти й контролювати залежність між характеристиками якості (наслідком) і параметрами процесу (системою причинних факторів).

Контрольні карти- інструмент, що дозволяє відслідковувати параметри технологічного процесу й впливати на нього, попереджаючи його відхилення від пропонованих вимог.

Рис. 4.6. Контрольна карта

Контрольна карта складається із центральної лінії, пари контрольних границь (нижньої - LCL і верхньої - UCL) і значень контрольованого параметра (показника якості), які відкладаються по осі ОY. Процес вважається контрольованим, якщо всі значення показника лежать в граничних межах (межах допуску). Зауважимо, що особливої уваги потребують “викиди” значень параметра за межі допуску.

Існує два основних типи контрольних карт якісні та кількісні. Перший тип відповідає оцінці по якісних ознаках, де приймаються рішення типу “так/ні”. Другий тип відповідає оцінці по кількісних ознаках (вага, обсяг, ...).