Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оп конспект управление качеством.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

4. Російська національна премія якості

Премія Уряду Російської федерації в області якості була заснована постановою Уряду від 12 квітня 1996 р. Премія присуджується щорічно, починаючи з 1997 р., на конкурсній основі за досягнення організацією значних результатів в області забезпечення безпеки і якості продукції або послуг, а також за впровадження організацією високоефективних методів управління якістю.

Щорічно присуджується не більше 12 премій, які вручають лауреатам конкурсу (під час Європейського тижня якості).

Модель оцінки організації, що претендує на Російську премію в області якості характеризується дев'ятьма критеріями, які дають можливі напрямки (удосконалення) діяльності організації й орієнтири для її поліпшення.

Перша група, що складається з п'яти критеріїв, характеризує можливості організації, тобто як організація добивається результатів в області якості й що робиться для цього.

Друга група, що складається із чотирьох критеріїв, характеризує результати, тобто що досягнуто організацією.

Критерії можливостей (55%):

1. Роль керівництва в організації робіт (10%);

2. Використання потенціалу працівників (12%);

З. Планування в галузі якості (10%);

4. Раціональне використання ресурсів (10%);

5. Управління технологічними процесами й процесами виконання робіт (13%);

Критерії результатів (45%):

6. Задоволеність споживачів (18%);

7. Задоволеність персоналу роботою в організації (9%);

8. Вплив організації на суспільство (6%);

9. Результати роботи організації (12%).

При проведенні конкурсу на здобуття премії є обмеження на право участі. На здобуття премії можуть претендувати організації різних форм власності, що займаються виробництвом товарів і наданням послуг (за винятком виробництва озброєння і військової техніки).

Організація або її філія мають право на участь у конкурсі тільки в тому випадку, якщо їхня практична діяльність в області вдосконалювання якості здійснюється в Росії. Філія організації має право на участь у конкурсі, якщо принаймні 50 % всієї продукції, що випускається філією вільні від безпосереднього контролю материнської організації.

5. Українська національна премія якості

У 1989 році в Україні була створена Українська асоціація якості (УАЯ). Українська асоціація якості - це всеукраїнське непрофесійне суспільне об'єднання в сфері якості. Її головною ціллю є формування суспільної думки в сфері якості, виявлення кращих підприємств України і надання їм усілякої допомоги у формуванні позитивного іміджу і підвищенні конкурентноздатності, узагальнення і поширення кращого світової і вітчизняної практики ведення бізнесу, підвищення ділового удосконалювання, поліпшення якості.

Основними напрямками діяльності Української асоціації якості, є: пропаганда сучасних концепцій якості; інформаційна підтримка підприємств у рішенні проблем якості і ділового удосконалювання; організація видавництва і поширення науково-технічної літератури з питань якості; тощо.

Ук­раїнський національний конкурс з якості проводиться у відповідності до Моделі досконалості EFQM та включе­ний до реєстру "Національні нагороди з якості Європейських країн".

До 2002 року Український національ­ний конкурс з якості проходив у два етапи: регіональний і національний. Переможці визначалися в номінаціях: "великі, середні підприємства", "підприємства", "малі підприєм­ства".

З метою гар­монізації підходів Українського кон­курсу і Конкурсу на здобуття Європей­ської нагороди з якості, починаючи з 2003 року Національний конкурс проводиться в один етап, дві останні номінації об'єднано у спільну - "Малі та середні підприємства". Також у 2003р. з вико­ристанням досвіду EFQM удосконале­но схему оцінювання підприємств, що дозволяє зробити її більш комплекс­ною.

Загальна процедура оцінювання підприємств - учасників Українського національного конкурсу з якості аналогічна до процедури, що викори­стовується в межах Європейської на­городи з якості. Підприємства прово­дять самооцінку своєї діяльності за Мо­деллю досконалості EFQM та готу­ють матеріали подання за результата­ми самооцінки.

Підприємства, які продемонстрували достатньо високий рівень доскона­лості за підсумками оцінювання ма­теріалів, відбираються для проведен­ня візитів. На підставі інформації, отриманої під час візиту, експерти коригують оцінку підприємства та переліки сильних сторін і областей для удосконалення. Результати візитів на підприємства пе­редаються до Центральної конкурс­ної комісії. Розглянувши оцінки та зві­ти експертів, ЦКК приймає рішення про визначення призерів і перемож­ців Конкурсу у кожній з номінацій.

У різні роки нагороди переможцям Кон­курсу вручали прем'єр-міністр України, президент Українського союзу проми­словців і підприємців, президент На­ціональної академії наук України, пре­зидент Федерації профспілок України, президент Української асоціації якості та ін.

Значну увагу УАЯ приділяє поширенню та популяризації досвіду кращих вітчи­зняних підприємств - переможців, лау­реатів і фіналістів Конкурсу.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ