Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оп конспект управление качеством.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

3. Принципи tqm

Принципи TQM - це основні вимоги до системи управління організацією, що визначають її характер і зміст відповідно до необхідності забезпечення якості продукту.

Відповідно до ISO 9000:2000 виділяють наступні принципи: орієнтація організації на споживача; керівництво; залучення персоналу; процесний підхід; системний підхід до управління; постійне й безперервне поліпшення; фактичний підхід у прийнятті рішень; взаємовигідні відносини з постачальниками.

Орієнтація організації на споживача. Суть принципу: організація залежить від її споживачів і тому повинна знати їх поточні й майбутні потреби, ураховувати їх вимоги і прагнути перевершувати їх очікування.

Керівництво. Суть принципу: керівники встановлюють мету розвитку організації. Вони створюють середовище, у якому співробітники можуть бути повністю залученими в процес досягнення цілей організації.

Залучення персоналу. Суть принципу: персонал на всіх рівнях - це сутність організації й повне його залучення в процес управління якістю дає можливість використовувати його здатності на благо організації.

Процесний підхід. Суть принципу: бажаний результат досягається більш ефективно, коли управління пов'язаними з ним ресурсами й діями розглядається як процес.

Системний підхід до управління. Суть принципу: ідентифікація, розуміння й управління взаємозалежними процесами, як того вимагає система, для ефективності й результативності діяльності організації з досягнення її цілей.

Постійне й безперервне поліпшення. Суть принципу: постійне вдосконалювання загальної діяльності організації й безперервне поліпшення якості повинне бути основним завданням організації.

У японських компаніях виділяють два типи покращень: Каіріо (kairyo) і Кайзен (kaizen) (рис. 3.2).

Рис. 3.2. Методи вдосконалення kaizen та kairyo

Каіріо - метод, що припускає великі поліпшення, пов'язані з реорганізацією процесу й потребуючих більших інвестицій. Кайзен - метод невеликих, але щоденних кроків з поліпшення якості, вироблених кожним працівником підприємства.

Фактичний підхід у прийнятті рішень. Суть принципу: ефективні рішення ґрунтуються на аналізі даних і інформації.

Взаємовигідні відносини з постачальниками. Суть принципу: організація та її постачальники взаємозалежні, і взаємовигідні відносини підвищують можливість кожного створювати цінності.

Тема 4. Інструменти tqm

  1. Інструменти контролю якості

  2. Інструменти управління якістю

Ключові поняття: контрольний листок, гістограма, діаграма розсіювання, стратифікація, діаграма Парето, діаграма Ісікави, контрольна карта, діаграма споріднення, діаграма зв’язків, деревовидна діаграма, матрична діаграма, стрілочна діаграма; діаграма процесу здійснення програми; матриця пріоритетів.

1. Інструменти контролю якості

До інструментів контролю якості відносяться: контрольний листок; гістограма; діаграма розсіювання; стратифікація; діаграма Парето; діаграма Ісікави; контрольна карта.

Основне призначення інструментів контролю якості продукції - контроль процесу, що протікає, і надання учаснику процесу фактів для своєчасного коректування й поліпшення процесу.

Контрольний листок - інструмент для збору даних і автоматичного їхнього впорядкування для полегшення подальшого використання зібраної інформації. Це бланк, на якому надруковані контрольовані параметри, відповідно яким можна заносити дані за допомогою позначок або простих символів.

Гістограма - це інструмент, що дозволяє наочно представити статистичні дані, а також оцінити закон їхнього розподілу (рис. 4.1).