Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оп конспект управление качеством.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

Тема 1. Управління якістю: сутність, основна термінологія та проблематика

  1. Сутність поняття "якість"

  2. Фактори, що формують та забезпечують якість

  3. Система показників якості продукції

  4. Основні терміни та визначення в системі управління якістю

Ключові поняття:якість, об’єкт якості, показники якості, фактори впливу на якість, продукція, послуга, клас, вимоги до якості, надійність, дефект, відповідність, управління якістю, система якості, програма якості, модель забезпечення якості, оцінювання якості, настанова з якості, загальне управління якістю, політика у сфері якості.

1. Сутність поняття "якість"

Безпосередньо поняття якості є складною категорією, яку в науковійлітературі визначають по різному. Відповідно до Міжнародного Стандарту якості ISO 9000:2000:

якість– це сукупність характеристик об'єкта, що відносяться до його спроможності задовольняти потреби й очікування конкретного споживача.

Під об'єктом якості розуміється:

  • процес - система дій, що використовує ресурси для перетворення вхідних елементів у вихідні;

  • продукт (послуга) - результат процесу;

  • система - об'єкт, який складається із взаємозалежних або взаємодіючих елементів.

У сучасних умовах конкурентної боротьби якість продукту є кінцевою ціллю будь-якого виробництва і визначає його цінність в очах споживача. При цьому продукт може бути чотирьох видів: речовинний продукт або готова продукція; інтелектуальний продукт; продукт переробки; послуга.

Забезпечення якості продукту, тобто наскільки він за своїми параметрами якості буде відповідати очікуванням споживача, залежить від організації робіт і якості їх виконання на етапах виробництва продукту, починаючи від проектування продукту. На цій підставі до об'єктів якості крім продукту віднесені процес і система, від якості котрих також буде залежати якість продукту.

2. Фактори, що формують та забезпечують якість

На якість продукції впливають численні фактори. Усі фактори об'єднані у групи:

  • технічні,

  • організаційні,

  • економічні,

  • суб'єктивні.

До технічних факторів належать: конструкція, схемні рішення, технологія виготовлення, засоби технічного обслуговування і ремонту, технічний рівень бази проектування, виготовлення, експлуатації та ін.

До організаційних факторів належать: розподіл праці і спеці­алізація, форми організації виробничих процесів, ритмічність виробництва, форми і методи контролю, порядок подання і здавання продукції, форми і способи транспортування, зберігання, експлуатації (споживання), техніч­ного обслуговування, ремонту та ін.

До економічних факторів належать: ціна, собівартість, форми і рі­вень зарплати, рівень витрат на технічне обслуговування і ремонт, ступінь підвищення продуктивності суспільної праці та ін.

Економічні фактори водночас виконують контрольно-аналітичні і стимулюючі функції. До перших належать такі, що дозволяють виміряти: затрати праці, засобів, матеріалів на досягнення і забезпечення певного рівня якості виро­бів. Найбільш стимулюючими факторами є ціна і зар­плата.

На різних етапах життєвого циклу продукції її якість залежить від різних факторів.

У процесі проектування до таких факторів відносяться: детальне маркетингове дослідження аналізованого товару, технічне й екологічне обґрунтування продукції і її експлуатаційних характеристик, використання стандартизованих деталей, скорочення витрат палива й енергії на одиницю виробу.

У процесі виробництва до факторів, що впливають на якість, відносяться: рівень технічного переозброєння й реконструкції виробництва, автоматизації й механізації процесів, ефективний вхідний контроль сировини й матеріалів.

У процесі експлуатації на якість продукції впливають фактори: дотримання режиму використання, передбаченого технічною документацією, завантаження з урахуванням номінальної потужності.