Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оп конспект управление качеством.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

3. Етапи розгортання функції якості

Розгортання функції якості включає чотири етапи відстеження “голосу споживача“ при створенні продукту, що відповідають початковим стадіям його життєвого циклу:

1. планування продукту;

2. проектування продукту;

3. проектування процесу;

4. проектування виробництва.

Етап 1 - Планування продукту.

Виробник уточнює вимоги споживача, які за допомогою матричної діаграми трансформує в характеристики (параметри якості) продукту. Далі проводиться порівняльний аналіз трансформованого продукту з аналогічними продуктами передбачуваних конкурентів. Кінцевим результатом етапу є ідентифікація найважливіших характеристик продукту, що відповідають очікуванням споживача й забезпечують конкурентоспроможність продукту на ринку.

Етап 2 - Проектування продукту.

Виробник втілює обрані на попередньому етапі характеристики продукту при його проектуванні. Розробка проекту продукту передбачає ідентифікацію найбільш критичних частин продукту, які забезпечують втілення параметрів якості, виявлених у результаті виконання першого етапу, у проект продукту. У результаті цього етапу повинен бути обраний той проект, що найбільшою мірою відповідає очікуваним цінностям продукту для споживача.

Етап 3 - Проектування процесу.

На даному етапі властивості спроектованого продукту трансформуються в конкретні технологічні операції, що забезпечують одержання продукту із заданими характеристиками. На етапі розробки технологічного процесу виготовлення продукту повинна бути розроблена система контролю технологічного процесу й передбачені шляхи подальшого поліпшення процесу відповідно до реакції ринку на готовий продукт.

Етап 4 - Проектування виробництва. На цьому етапі розробляються виробничі інструкції й вибираються інструменти контролю якості виробництва продукту для того, щоб кожний оператор мав чітке уявлення про те, як повинен здійснюватися контроль в ході виконання процесу.

Тема 6. Витрати на якість

  1. Класифікація витрат на якість

  2. Збір даних та облік витрат на якість в умовах TQM

Ключові слова:витрати на якість, витрати на відповідність, витрати на невідповідність, витрати на превентивні дії, витрати на інспекцію, стандарт ВS6

1. Класифікація витрат на якість

Витрати на якість класифікують на: витрати на відповідність (на попереджуючі дії) та витрати на невідповідність (на виправлення дефектів).

Витрати на відповідність включають:

  • Витрати на превентивні дії - це витрати виробника на будь-які дії по попередженню появи невідповідностей і дефектів.

  • Витрати на інспекцію - це витрати виробника на виявлення невідповідностей і дефектності, що виникають у процесі проектування й виробництва або надання послуг з метою їхнього виключення до моменту надходження продукту споживачу.

Витрати на інспекцію (контроль) можуть бути розділені на дві групи:

  • Витрати на ініціативу співробітників з виявлення й усунення невідповідності.

  • Витрати на ресурси.

Витрати на невідповідність включають витрати на внутрішній брак та витрати на зовнішній брак.

Витрати на внутрішній брак - витрати виробника на усунення виявлених ним у процесі виробництва дефектів (як внутрішніх, так і зовнішніх) з урахуванням витрат на виготовлення якісної продукції замість бракованої.

Витрати на зовнішній брак - додаткові витрати виробника на виправлення невідповідностей переданого споживачу продукту або наданих йому послуг у порівнянні з тим, що він йому обіцяв (гарантував).

До таких витрат відносяться:

  • витрати на гарантійний ремонт;

  • витрати на розслідування причин відмов;

  • витрати на заміну продуктів, що відмовили в експлуатації протягом гарантійного строку;

  • втрати в ціні через неякісну продукцію, виявлену поза підприємством.

Зовнішній брак виявляється самим споживачем і тому, крім рівня витрат виробника, включає не тільки безкоштовну заміну неякісного продукту якісними еквівалентами з наступним додатковим контролем з метою виявлення причин невідповідності, але й штрафні санкції.

Виробник в очах споживача несе непорівнянні моральні витрати, які можуть принести йому непередбачені втрати. Тому наявність витрат на зовнішній брак і їхній високий рівень у порівнянні з конкурентами особливо небезпечні для виробника.