Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bj

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Додаток 7

Допустимі рівні загального забруднення1 шкіряного покриву, спецодягу, поверхонь робочих приміщень і транспортних засобів [частинок/(см2 хв)]

 

Альфа-активні

Бета-

Об’єкт забруднення

нукліди

 

 

активні

 

окремі2

інші

нукліди7

Шкіряні покриви3, рушники, спецбілизна, внутрішня

 

 

 

поверхнялицевої частини засобів індивідуального

1

1

100

захисту

 

 

 

Основний спецодяг, внутрішня поверхнядодаткових

5

20

800

засобів індивідуального захисту4,5

Поверхні робочих приміщень постійного перебування

 

 

 

персоналу, зовнішні поверхні обладнання і

5

10

2000

внутрішньозаводських транспортних засобів

 

 

 

Зовнішня поверхня додаткових засобівіндивідуального

 

 

 

захисту, поверхні напівобладнаних приміщеньі

50

200

8000

обладнання, що знаходиться вних

 

 

 

Транспортні засоби і зовнішня поверхня захисних

 

 

 

контейнерів і охоронної тари пакувальних комплексів

10

10

100

радіоактивних речовин6

 

 

 

Примітки:

1.Загальне забруднення розуміється як сумарне (що не знімається, що знімається)забруднення.

2.Доокремихрадіонуклідівналежатьб-активнінукліди,ДКякихуповітрі виробничихприміщеньменше1 10–14 Kі/л.

3.Шкіряні покриви персоналу після санітарної обробки не повинні мати радіоактивного забруднення вище 0,1 від наведеного в таблиці допустимого рівня.

4.Допустимезабрудненнязовнішньоїповерхнірукавиць,спецвзуттяідодаткових індивідуальних засобів захисту регламентується так само, як і для забрудненняповерхоньробочихприміщень,вякихвикористовуютьсяцізасоби.

5.Залишкове забруднення основного спецодягу, спецбілизни і рушників післядезактивації маєбути неменш, ніжв 3 рази нижчим за значення,вказані

втаблиці.

6.Поза санітарно-захисною зоною забруднення транспортних засобів і зовнішньоїповерхніохоронноїтарипакувальнихкомплексівнедопускається.

7.Для 90Sr, 90Sr+90Yдопустиме забруднення встановлюється у п’ять разів менше; забруднення тритієм не регламентується, оскільки його вплив контролюєтьсязавмістомуповітрітаорганізмі.

381

Додаток 8

МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ (Наказ № 398 від 27.06.2006 р.)

Про затвердження Рекомендацій щодо побудови системи управління охороною праці на виробництві

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» та з метою підвищення рівня охорони праці на виробництві шляхом побудови відповідноїсистемиуправлінняНАКАЗУЮ:

1.Затвердити Рекомендації щодо побудови системи управління охороною праці навиробництві (далі –Рекомендації),щододаються.

2.ГоловіДержавногодепартаментупромисловоїбезпеки,охорони праці та гірничого нагляду Саварину М. В. розмістити зазначені Рекомендації на сайті Департаменту.

3.Головному редактору журналу «Охорона праці» Яковенку М. Г. опублікувати цей наказ у черговому номері журналу.

4.Контроль за виконанням цього наказу покласти на голову ДержпромгірнаглядуСаварина М. В.

Виконуючийобов’язкиМіністраВ. М. Антонець

РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо побудови системи управління охороною праці на

виробництві

1. Загальні положення.

1.1.Рекомендаціїщодопобудовисистемиуправлінняохороноюпраці на виробництві визначають мінімальні вимоги до заходів суб’єкта господарюваннящодозабезпеченнябезпечнихтаздоровихумовпраці найманихпрацівників.ВимогицихРекомендаційпоширюютьсянавсіх суб’єктів господарювання, що використовують найману працю незалежно від форми власності та виду діяльності.

1.2.Системауправлінняохороноюпраці(далі–СУОП)створюється суб’єктом господарювання і має передбачати підготовку, прийняття

382

та реалізацію завдань щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічнихталікувально-профілактичнихзаходів,спрямованих назбереженняжиття,здоров’ятапрацездатностінайманихпрацівників

упроцесіїхтрудовоїдіяльності.

1.3.З урахуванням цих рекомендацій суб’єкт господарювання розробляє і затверджує відповідне положення з урахуванням виду діяльностітаспецифікивиробництва,щовстановлюєсистемууправління охороноюпраці,якаможебутискладовоючастиноюзагальноїсистеми управління виробництвом. Вимоги Положення є обов’язковими для виконаннявсіманайманимипрацівниками.

1.4.При створенні СУОП та впровадженні в її роботу необхідних коригувальнихзаходівпотрібнокеруватисязаконодавствомУкраїнита іншиминормативно-правовимиактамипроохоронупраці.

1.5.ПідготовкууправлінськихрішеньщодофункціонуванняСУОП навиробництвізабезпечуєслужбаохоронипраціабоособа,щовпорядкусумісництвавиконуєфункціїслужбиохоронипраці.

2. Терміни та визначення.

СУОП – частина загальної системи управління виробництвом, яка сприяєзапобіганнюнещаснимвипадкамтапрофесійнимзахворюванням навиробництві,атакожнебезпецідлятретіхосіб,щовиникаютьупроцесівиробничоїдіяльності,івключаєвсебекомплексвзаємопов’язаних заходівнавиконаннявимогзаконодавчихтанормативно-правовихактів зпромисловоїбезпекитаохоронипраці.

Аудит охорони праці та промислової безпеки (далі – аудит) – це документально оформлене системне обстеження й аналіз стану умов та безпеки праці з метою визначення їх відповідності критеріям, встановленим законодавчими та нормативно-правовими актами з охоронипрацітапромисловоїбезпеки.

3. Порядок розробки і впровадження СУОП.

3.1.Для розробки і впровадження СУОП бажано створити координаційнурадупідкерівництвомсуб’єктагосподарюваннязаучасті представниківслужбиохоронипраці,профспілокабоосіб,уповноважених трудовим колективом.

3.2.Структура, завдання СУОП, порядок взаємодії структурних

383

підрозділівзпитаньохоронипраці,періодичністьіпорядоквнутрішніх перевірок, відповідальність керівників служб та підрозділів, а також працівниківмаютьбутивикладенівПоложенніпроСУОПпідприємства, затвердженому наказом підприємства, або в Настанові з якості, якщо напідприємствіфункціонуєсистемаякості.

3.3.Структура положення про СУОП визначається з урахуванням примірноїтаконкретнихумовпрацінапідприємстві.

3.4.Впровадження СУОП здійснюється за наказом суб’єкта господарювання.

3.5.Алгоритм запровадження СУОП наведено в Додатку.

4.Примірна структура положення про СУОП та орієнтовний зміст його розділів.

ПоложенняпроСУОПмаєміститинаступні розділита підрозділи.

4.1.Загальніположення.

4.1.1.Відповідальність вищого керівництва Безпосередня відповідальність суб’єкта господарювання за охорону життя і здоров’я працюючихна підприємствівизначенаЗакономУкраїни«Проохорону праці» та нормативно-правовими актами з охорони праці. У розділі викладаються завдання, що стосуються основних питань з охорони працінапідприємстві,відповідальністьзавирішенняякихпокладається накерівництво.

4.1.2.Основні принципи політики у сфері охорони праці Суб’єкт господарювання визначає і документально оформлює політику керівництваусферіохоронипраці.Цяполітикамаєбутиорганічнопоєднана

зусіма елементами діяльності підприємства. Формування політики здійснюєтьсянаосновікомплексноїоцінкирівнянебезпекивиробничих об’єктів підприємства, яка проводиться шляхом виявлення всіх небезпечнихішкідливихвиробничихфакторів,характернихдлякожного об’єкта,їхоцінкитааналізуможливихваріантіввиникнення.

4.1.3.Функції системи управління охороною праці Основними функціями СУОП є облік, аналіз та оцінка умов праці; планування, організація, координація, контроль за виконанням та стимулюванням заходівзохоронипрацітапромисловоїбезпеки.

4.2.Структура і документація СУОП.

СУОПорганізовуєтьсятакимчином,щобздійснювалосьадекватне

384

та постійне управління з урахуваннямусіх факторів, щовпливають на охорону праці, і орієнтується на проведення запобіжних дій, що унеможливлюютьвиникненнянебезпечнихситуацій,алеприцьому,у випадку їх виникнення, вона повинна своєчасно реагувати на них та усувати їх.

УПоложенні про СУОП (або у Настанові з якості), а також

упосадових інструкціях та інструкціях з охорони праці визначаються загальнійконкретніобов’язкикожногопрацівника,йогоповноваження

усферіохоронипраці.

Ворганізаційнихзаходах,щозабезпечуютьфункціонуванняСУОП, необхідно передбачити можливість впливу громадських об’єднань працівниківпідприємства(комісіїзпитаньохоронипраці,уповноважених трудовихколективів,профспілоктощо).

СУОПмаєміститидокументальнооформленуметодикууправління конфігурацією системи, яка описує порядок дій керівництва при виникненнінеобхідностізмінуструктурітавзаємозв’язківміжїїланками. Управлінняконфігурацією охоплюєвизначенняструктури,облікстану таперевіркуефективності їїроботи.

4.2.1.Права, обов’язки і відповідальність керівників служб та підрозділів, а також працівників. У розділі документуються права, обов’язки і відповідальність керівників служб та підрозділів, а також працівників щодо охорони праці. Така ж інформація у повному обсязі заноситьсяупосадовіінструкціїтаінструкціїзохоронипраці.

4.2.2.Службаохоронипраці.Суб’єктгосподарюванняповиненрозробитиПоложенняпрослужбуохоронипраці,щомаєвідповідатиТиповому положенню про службу охорони праці (НПАОП 0.00-4.35-04), затвердженомунаказомДержнаглядохоронпраціУкраїнивід15.11.2004

255,зареєстрованомувМін’юстіУкраїни01.12.2004за№ 1526/10125.

4.2.3.Комісіїтагромадськіоргани.Основнізавданняіповноваження комісіїзпитаньохоронипрацімаютьвідповідатиТиповомуположенню прокомісіюзпитаньохоронипраціпідприємства(ДНАОП0.00-4.09-93), затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці від 03.08.93 № 72, зареєстрованомувМін’юсті України 30.09.93 за№ 141, а компетенція уповноваженихтрудовихколективів–Типовомуположеннюпророботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці (ДНАОП 0.00-4.11-93),затвердженомунаказомДержнаглядохоронпраціУкраїни

385

від 28.12.93 № 135, зареєстрованому в Мін’юсті України 31.01.94 за

18/227.

4.2.4.Використання законодавчих актів та нормативно-правових актів з охорони праці. У розділі визначаються особи, відповідальні за вчасне отримання, облік, актуалізацію і поширення законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці, їх використання у виробничійдіяльностіівпровадженняунормативно-правовихактах підприємства.

4.2.5.Управління внутрішніми нормативно-правовими актами. Внутрішнінормативно-правовіактиопрацьовуютьсянапідприємстві, затверджуються його керівником і спрямовуються на побудову чіткої системи управління охороною праці на підприємстві та створення безпечних і нешкідливих умов праці, що регламентується Порядком опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що чинні на підприємстві (ДНАОП 0.00-6.03-93), затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 21.12.93

132,зареєстрованимуМін’юсті України07.02.94за № 20/229.

На підприємстві має бути визначено компетенцію і порядок дій працівників щодо: розробки внутрішніх нормативно-правових актів; поширенняактів,зборутааналізупропозиційі зауваженьпрацівників стосовноефективногоїхвпровадження;внесеннязмін,якщоцевизнано доцільним.

4.3. Завдання СУОП та їх вирішення.

4.3.1. Планування та фінансування заходів з охорони праці Планування заходів передбачає визначення умов та безпеки праці у зв’язку з інтенсифікацією виробництва та реалізацією основних напрямків роботи з охорони праці на тривалий період; визначення потреби у новій техніці, інженерно-технічних засобах безпеки та санітарно-побутовому обслуговуванні на підставі внутрішнього та зовнішньогоаудитуохоронипраці,аналізупричиннещаснихвипадків тапрофесійнихзахворювань.

Основні напрямки перспективного планування – складання комплексних планів поліпшення умов та безпеки праці і санітарнооздоровчихзаходів,якіповиннібутискладовоючастиноюекономічного ісоціальногорозвиткупідприємства:поточного(річного)планузаходів з охорони праці, що включаються до колективного договору;

386

оперативних (квартального, місячного) планів по цехах та дільницях (рішення,накази,заходизрозслідуваннянещаснихвипадків,приписи органівдержавногонаглядузаохороноюпрацітощо).

Суб’єкт господарювання забезпечує розробку, фінансування і реалізацію заходів,спрямованих на доведення умовта безпеки праці довимог,викладенихуколективнійугоді,алененижчихзанормативні.

Урозділінаводитьсякомплекснийпланзаходівзохоронипраці.

4.3.2.Професійнийвідбір.Визначаєтьсяколопрацівників,щовиконуютьважкі роботи,роботизі шкідливимичи небезпечнимиумовами праці, а також такі, де є потреба у професійному доборі. Працівники цих категорій повинні проходити попередній (перед укладанням трудового договору) та періодичні медичні огляди.Переліки вказаних професійнаведеновПоложенніпромедичнийоглядпрацівниківпевних категорій(ДНАОП0.03-4.02-94),затвердженомунаказомМОЗУкраїни від 31.03.94 № 45, зареєстрованому в Мін’юсті України 21.06.94 за

136/345,Перелікуробіт,деєпотребаупрофесійномудоборі(ДНАОП 0.03-8.06-94), затвердженому наказом МОЗ України, ДержнаглядохоронпраціУкраїнивід23.09.94№ 263/121,зареєстрованомууМін’юсті України 25.01.95 за № 18/554, Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх (ДНАОП 0.03-8.07-94), затвердженому наказом МОЗ України від 31.03.94 № 46, зареєстрованому у Мін’юсті України 28.07.94 за № 176/385, Переліку важких робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок (ДНАОП 0.03-8.08-93), затвердженому наказомМОЗУкраїнивід29.12.93№ 256,зареєстрованомууМін’юсті України30.03.94за № 51/260.

4.3.3.Навчання з питань охорони праці та система інструктажів. Обов’язкові вимоги до проведення навчання з питань охорони праці, а також до спеціального професійного навчання викладено в ст. 18 Закону України «Про охорону праці», а також у Типовому положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затвердженому наказом ДержнаглядохоронпраціУкраїнивід26.01.2005№ 15,зареєстрованомууМін’юсті України 15.02.2005 за № 231/10511. Порядок проведення і види інструктажівтакож викладенов зазначеномуТиповомуположенні.

387

УПоложенні проСУОПрегламентуєтьсяпорядокдій,компетенція відповідальних осіб при організації і проведенні навчання, своєчасна актуалізація навчальних програм та інструкцій. Необхідно проаналізуватиізадокументуватинеобхідністьіпорядокпідвищеннякваліфікації працівниківікерівництва,щоненалежатьдообов’язкового.

4.3.4.Поточніперевірки,оглядиокремихпідрозділівіпідприємства

вцілому. Система контролю залежно від обсягів виробництва та чисельності працюючих може передбачати адміністративно-громад- ський контроль (внутрішній аудит), оперативний контроль керівників робіт та інших посадових осіб, контроль з боку служби охорони праці такомісіїзохоронипраці.

Припроведенні внутрішньогоаудитувизначаютьсяізадокументовуються повноваження та спосіб дій при вирішенні таких завдань: визначення учасників груп, що проводять огляд підприємства; встановленняперіодичностіоглядівпідприємства;визначеннявипадків, коли є потреба у позачерговому огляді підприємства; встановлення основних моментів, яким потрібно приділяти особливу увагу при проведенніогляду,можливо,складанняопитувальноголиста;складання протоколівоглядівзвизначеннямтермінівусуненнязауважень;заходи щодоусуненнявиявленихнедоліків;організаціяспівучастіпрацівників уроботі груп.

Для документування оглядупідприємства доцільно скласти плани огляду,порядок проведенняогляду,атакож відповідніпротоколи.

На підприємствах, щодо яких це регламентовано нормативно- правовимиактамизохоронипраці,впроваджується3-ступеневасистема контролю.

4.3.5.Організаціяінформаційноїроботи.Маєбутивизначено,яким чином інформація про заходи із безпечного виконання робіт досягне конкретного працівника і як буде організовано ефективний зворотний зв’язоквідпрацівниківдокерівництвадляполіпшенняохоронипраці. Необхідно розробити процедури роботи зі зверненнями працівників і повідомленняпрорезультатирозгляду.

4.3.6.Засіданнякоординаційноїради.Документальнеоформлення роботи координаційної ради має враховувати повноваження та спосіб дій кожного з її членів при: складанні і перевірці дотримання графіка засідань; координації проведення засідань; визначенні тем засідань;

388

складаннітарозповсюдженніпротоколівзасідань;впровадженнізаходів зарезультатамизасіданняіпісляпоширенняінформації.

4.3.7.Наради і збори. Наради і збори мають проводитись в усіх підрозділах підприємства. Ініціатива проведення нарад належить керівництвупідрозділів,азборів–уповноваженимтрудовихколективів, профспілок. Облік і коригувальні заходи щодо нарад і зборів покладаються на службуохорони праці.

4.3.8.Безпечність виробничих приміщень, засобів виробництва, технологічнихпроцесів.Порядокзабезпеченнябезаварійноїексплуатації будівель і споруд, організації служби доглядача та системи плановопопереджувальних ремонтів викладено у нормативних документах

зпитаньобстежень,паспортизації,безпечної танадійної експлуатації виробничихбудівельіспорудзгіднозвимогамиПоложенняпробезпечну танадійнуексплуатаціювиробничихбудівельі споруд,затвердженого спільнимнаказомДержбудуУкраїнитаДержнаглядохоронпраціУкраїни від 27.11.97 за № 32/288, зареєстрованого у Мін’юсті України 6 липня 1998 р. за № 424/2864.

Вимоги до обладнання та технологічних процесів встановлено у нормативно-правових документах, які регламентують безпечність виробничогообладнаннятайоговикористання(стандартах,технічних умовах,технологічнихрегламентахтощо).Маєбутизадокументовано тойпорядокдій,організаціїпраці,якийнайбільшоптимальнозабезпечать виконаннявказанихнормативів.

4.3.9.Організація робочого місця. Ефективним заходом для правильної організації робочих місць є атестація робочих місць за умовамипраці,якапроводитьсязгіднозПорядкомпроведенняатестації робочихмісцьзаумовамипраці,затвердженогопостановою Кабінету МіністрівУкраїнивід1серпня1992р.№ 442.

4.3.10.Організація робочого часу. Для забезпечення охорони здоров’яібезпекипрацюючихнеобхіднавідповіднаорганізаціярежиму їхпрацітавідпочинку.ПрицьомуповиннівраховуватисявимогиКодексу законівпропрацютаіншихнормативно-правовихактівщодоробочого часутавідпочинку,оплачуванихперервдляпроведенняпрофілактичних та лікувально-оздоровчих процедур. Ці вимоги стосуються всіх працюючих. Має бути регламентовано робочий час, час відпочинку, перерви,роботиунічнийчасіпозмінноїроботи.

389

4.3.11.Заміна засобів виробництва. При плануванні закупівлі обладнання, використання якого практично не змінює технологічний процес, потрібно впевнитися, що це обладнання є безпечним під час використання.Урозділівикладаютьсяорганізаційнітатехнічнізаходи щодоцього.

4.3.12.Заміна матеріалів, що застосовуються. Змістом розділу

єпорядок визначенняступеняшкідливостіновогоматеріалута шляхи йогонейтралізації.

4.3.13.Зміни в організації праці. Викладаються всі аспекти необхіднихзаходівщодобезпечнихінешкідливихумовпраці наетапі проектування нового технологічного процесу або нових засобів виробництва,щосуттєвовпливаютьна організаціюпраці.

4.3.14.Організація безпечного проведення робіт при залученні сторонніхсуб’єктівгосподарювання.Призалученністоронніхсуб’єктів господарюваннянеобхіднопередбачитизаходибезпекияк дляпрацівників замовника, так і для працівників підрядника, а також відповідальності сторін за безпечне виконання робіт. Ці заходи мають бути відображеніудоговорінавиконанняробіт.

4.3.15.Вимоги безпеки при введенні в експлуатацію, поточній експлуатації, виведенні з експлуатації виробничого обладнання. При введеннівексплуатаціюновогообладнання,іншихзасобіввиробництва і матеріалів керівництвом підприємства враховуються всі заходи з попередження нещасних випадків і зниження ризику для здоров’я працюючих.

Длявиконаннянаведенихзавдань необхідно: перевірити,чинадав виготовлювач або постачальник усі необхідні документи, що стосуються безпечності обладнання; перевірити, чи має організація, що проводитиме монтаж і наладку обладнання, відповідні дозволи і ліцензії;визначити,якимчиномуконтрактізмонтажноюорганізацією вирішеніпитанняохоронипраціщодопрацівниківмонтажноїорганізації, а також працівників підприємств, на яких може виникнути небезпека під час проведення монтажних робіт; якщо монтаж здійснюється власними силами, чи вжито всіх необхідних заходів щодо безпечного виконання робіт; одержати необхідні дозволи на введення об’єкта в експлуатацію; врахувати заходи безпеки при введенні об’єкта в експлуатацію.

390

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]