Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bj

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Зодержаннямсигналунаселеннярозпочинаєроботизпідвищення стійкостібудинків,спорудтаіншихмісцьрозташуваннялюдей,атакож із запобігання пожеж і створення необхідних запасів. З навітряної сторони будинків щільно закриваються вікна, двері, горищні люки

івентиляційні отвори. Скло вікон оклеюється, вікна і вітрини захищаються ставнями або щитами. З метою зрівнювання внутрішнього тискувідкриваються двері та вікна з навітряної сторони будинків.

Населенню рекомендується подбати про підготовку електричних ліхтарів,гасовихламп,свічок,похіднихплиток,гасницьіпримусів,про створеннязапасівпродуктівхарчування,питної водиі медикаментів.

Удомашніхумовахмешканціповинніперевіритирозміщенняістан електровимикачів,газовихіводопровіднихмагістральнихкраніві, вразі потреби, вміти ними користуватися. Усіх дорослих членів родини необхідно навчити правилам надання першої допомоги при травмах

іконтузії.

Зодержаннямінформаціїпробезпосереднєнаближенняурагануабо сильної бурі жителі населених пунктів займають раніше підготовлені місцявбудинкахабоукриттях,аувипадкудіїсмерчів–тількипідвальні приміщенняіпідземніспоруди.

Знаходячись у будинку, варто остерігатися поранень осколками шибки.Присильнихпоривахвітрунеобхідновідійтивідвіконізайняти місце в нішах стін, дверних отворах або стати впритул до стіни. Для захистурекомендуєтьсятакожвикористовувативбудовані шафи,міцні меблі та матраци.

Призмушеномуперебуванніпідвідкритимнебомнеобхідновіддалитисявідбудинківізайнятидлязахистуяри,ями,рови,канави,кювети доріг.Прицьомупотрібнолягтинадноукриттяіщільнопритиснутися до землі. Такі дії значно знижують число травм, що наносяться миттєвою дією ураганів і бурь, а також цілком забезпечують захист відуламківскла,щолетять,шиферу,черепиці,цеглиірізнихпредметів. Не слід також знаходитися на мостах, трубопроводах, у місцях безпосередньоїблизькостівідоб’єктів,щомаютьсильнодіючіотруйні

ілегкозаймистіречовини(хімічні,нафтоперегоннізаводиі сховища). Якщо урагани супроводжуються грозою, варто уникати ситуацій,

при яких зростає ймовірність поразки електричними зарядами. Тому під час ураганів і бурь не можна вкриватися під окремо стоячими

311

деревами, стовпами і щоглами, близько підходити до опор ліній електропередачі.

Під час й після урагану або бурі не рекомендується заходити до ушкодженихбудинків,азанеобхідностіцеварторобитизобережністю, переконавшисьувідсутностізначнихушкодженьсходів,перекриттіві стін,осередківпожежі,витіканнягазу,розривуелектропроводів.

УРАН–радіоактивнийхімічнийелемент.Захімічнимивластивос- тями належить до VІ групи періодичної системи. Є ізотопи від 227U до 240U. Найбільше токсикологічне значення мають 238U з періодом піврозпаду4,47 109 роківі235Uзперіодомпіврозпаду6,85 108 років.Ці ізотопи є родоначальниками двох природних рядів. Представляють інтерестакож233234U.Ізотопиуранупризахопленнінейтронівздатні до поділу. Ця властивість використовується при застосуванні урану як ядерногопаливаАЕСідляотриманняядернихбоєприпасів.Уранійого сполуки з іншими речовинами являють велику небезпеку, якщо накопичуютьсяубіосфері.

УРАНОВІ РУДИ – природні мінеральні утворення, що вміщують уран у концентраціях, при яких його економічно вигідно вилучати, використовуючисучаснутехніку.

УТИЛІЗАЦІЯ – вторинне використання цінних для господарства речовин і ресурсів, які через недосконалість технології потрапляють у відходи.

Ф

ФАГОЦИТ–клітина,щоможепоглинатирізнічастинки(мікроби тощо).

ФАКТОР ЕКОЛОГІЧНИЙ – будь-яка умова середовища, на якуреагуєживийорганізм.

ФАКТОР ШКІДЛИВИЙ – виробничий фактор, вплив якого на працюючого у певних умовах призводить до травми або до різкого погіршенняздоров’я;будь-якийвплив,небажанийдлялюдини.

ФЛОТАЦІЯ–спосібзбагаченнякориснихкопалин,щоґрунтується навідмінності їхчастинокпризмочуванніводою.

312

ФОСФОР – хімічний елемент V групи періодичної системи. Фосфор широко розповсюджений у природі. Відомі ізотопи від 28Р до 34Р. Найчастіше використовується ізотоп 32Р для вивчення різних біохімічнихпроцесівурослинітварин,атакожупромисловості.Період напіврозпаду 32Р – 14,29 днів, у медичній практиці застосовується, головним чином, для лікування захворювань шкіри і хвороб крові. Фосфор-32 може утворюватися всередині організму в результаті опромінення нейтронами (наведена активність), що необхідно враховуватипридозиметріїорганізму.

ФОТО-ДИНАМІЧНИЙ ЕФЕКТ – пошкодження біологічних структуріпорушенняїхфункційпіддієюсвітла.

ФОТОЛІЗ–розкладмолекулречовинипіддієюпоглинутогосвітла. ФОТОН–квант електромагнітноговипромінювання; нейтральна елементарна частинка, що не має маси спокою, електричного заряду,

магнітного моменту, рухається зі швидкістю світла у вакуумі. ФОТОХІМІЧНИЙ СМОГ – ефект, що виникає у результаті

фотохімічних реакцій за певних фізико-географічних умов: наявності в атмосферівисокоїконцентраціїоксидівнітрогену,карбону,озонута ін. забруднювачів,інтенсивноїсонячноїрадіації,безвітряабодужеслабкого обміну повітряних мас у приземному шарі. При фотохімічному смозі утворюються високотоксичні забруднювачі атмосферного повітря. Основними джерелами їх утворення є вихлопні гази автомобілів. На формування смогу впливають природні фактори: температурна інверсія,вітер,інсоляція,вологістьтощо.

ФРЕОНИ (ХЛАДОНИ) – група галогеномістких речовин: Ф-11 (CFCl3),Ф-12(CF2Cl2),Ф-22(CHClF2)та ін.,якікиплятьприкімнатній температурі та руйнують озоновий шар.

ФУНГІЦИД – хімічна речовина, яка застосовується для боротьби з грибами(збудниками хвороб рослин).

313

Х

ХЕМОСОРБЦІЯ–поглинаннярідиноюаботвердимтіломречовин ізнавколишньогосередовищазутвореннямхімічнихсполук.

ХІМІЧНА ЗБРОЯ – отруйні речовини і засоби їх застосування. Хімічназброявикористовуваласьщеудавнинупідчасведеннябойових дій. Так, спартанці підпалювали сірку під стінами осадженої Платеї, намагаючисьотруїтимешканцівміста.22квітня1915 р.німецьківійська застосувалихлорпротиоборониангло-французькихвійськ.Уцейдень було отруєно 15 тис. людей. «Чорний день біля Іпру» вважається початкомхімічноївійниігонкихімічнихозброєнь.Загальнівтративід застосування тільки хімічної зброї у першій світовій війні склали приблизно 1,3 млн осіб. Зараз розроблено отруйні речовини нервовопаралітичноїдії (HD,L,HN-1,HN-2,HN-3таін.),загальноотруйноїдії (АС,СК),задушливоїдії(CG,дифосген),психотропніречовини,атакож бінарна хімічна зброя. Слід зазначити, що застосування цих речовин дозволяєзнищитинетількиможливоговорога,алейекологічнісистеми навеликихтериторіях.

ХІМІЧНІ МЕТОДИ ЗАХИСТУ РОСЛИН –боротьба зі шкідни-

ками,збудникамихвороб рослиніпереносникамициххвороб,атакож боротьба із бур’янами (за допомогою пестицидів).

ХЛОР (Cl) – хімічний елемент VII групи періодичної системи Д. І. Менделєєва, атомний номер 17, атомна маса 35,453, густина

3,214 кг/м3, ТПЛ = 101 °С, ТКИП = 34,05 °С; належить до галогенів. Жовто-зеленийгазізрізкимзадушливимзапахом,отруйний.

ХЛОРПІКРИН – трихлорнітрометан, CCl3NO2 – органічна сполука. Рідина без кольору, із запахом, густина 1657,6 кг/м2,

ТПЛ = 64 °С; ТКИП = 112,3 °С, належить до отруйних речовин. ХЛОРУВАННЯВОДИ–обробленняпитноїводиабостічнихвод

воднимрозчиномхлорузметоюїхзнезараження.Оскількихлорування питної води призводить до утворення отруйних речовин, його іноді замінюють озонуванням (обробкою води озоном).

314

Ц

ЦВІТІННЯ ВОДИ – зміна кольору і прозорості води за рахунок інтенсивного розмноження мікроскопічних водоростей (один із видів біологічного забруднення). Результатом є цвітіння і погіршення кисневого режиму водоймища, що призводить до загибелі багатьох його мешканців. Причиною може бути попадання у водоймище мінеральнихдобривта іншихзабруднювачів.

ЦЕЗІЙ–лужнийметалІгрупиперіодичноїсистеми.Є ізотопивід 125Сsдо145Сs.Найбільштоксикологічнезначеннямаєізотоп137Сs,який утворюється при поділі урану і плутонію. Період його піврозпаду 30,17 років.Узв’язкузвипробовуваннямиядерноїзброїзарахунок137Сs збільшивсягамма-фон земної поверхні. Цезійхімічно дужеактивний. Подібно до калію, він накопичується у травах і злаках, до яких надходить із землі. Підвищений вміст цезію (і стронцію) характерний для ароматичної зелені – кропу, петрушки, шпинату. Із буряка, картоплі, щавлю, грибів під час відварювання у воду переходить від 50 до 65% цезію (і стронцію). Є небезпека пересування 137Сs по біологічному ланцюгучерезрослиниітваринидоорганізмулюдини.Принадходженні ворганізм137Сsрівномірнорозподіляєтьсяуньому.Половинаізотопів цезію,щонадходитьворганізм,виводитьсяза120–170днів.Приаваріях на АЕС роль 137Сs стає провідною через 1,5–2 місяці (після того, як рівнікількостіізотопівйодуворганізмілюдиниіузовнішньомусередовищі стають дуже незначними). Цезій-137 є бета- і гамма-випроміню- вачем. Біологічний період напіввиведення з організму людини у середньому становить 110 днів (для дітей – від 10 до 50 днів).

ЦЕНТРИФУГИ – машини для видалення осадів з водних систем. Відцентрове фільтрування досягається обертанням суспензії у перфорованому барабані, внутрішність якого вкрита сіткою або тканиною для фільтрування. Осади залишаються на стінках барабана і видаляються вручну або за допомогою спеціальних пристроїв.

ЦЕРІЙ – рідкоземельний метал ІІІ групи періодичної системи, належить до лантаноїдів. Є ізотопи від 141Се до 144Се. Найбільший токсикологічний інтерес являє 144Се і його дочірній продукт 144Рr (празеодим).Утворюється144Сеприподіліурану,торіюіплутонію.При

315

вибухах атомних бомб на частку 144Се і 144Pr припадає до 30% усієї радіоактивності.

ЦУНАМІ – це довгі хвилі, що виникають у морях або океанах внаслідок підводних землетрусів, а також вулканічних вивержень або зсувів на морському дні. Штучно можуть виникати внаслідок використання ядерної та інших видів зброї. 90% цунамі у природі виникають через підводні землетруси.

Механізмутворенняцунамідокінцященез’ясований.Ясноодне– для утворення цих хвиль є необхідним вертикальний зсув морського дна. Утворившись у якому-небудь місці, цунамі може пройти кілька тисяч кілометрів, майже не зменшуючись. Це пов’язано з довгими періодамихвиль(від150до300 км).Увідкритомуморікорабліможуть не потрапити під ці хвилі, хоча вони рухаються з великою швидкістю (більш, ніж 100 км/год.). Висота хвиль невелика. Однак, досягши мілководдя, хвиля різко сповільнюється, її фронт здіймається і обрушується зі страшною силою на сушу. Висота великих хвиль у такому випадку біля узбережжя досягає 5–20 м, а іноді доходить до 40 м. Наприклад, у березні 2011 р. по Японії вдарила хвиля заввишки 10– 15 м. Хвиля-цунамі може бути не єдиною. Дуже часто це серія хвиль з інтервалом руху година і більше. Найвищу хвилю серії називають головною.

Часто перед початком цунамі вода відступає далеко від берега, оголюючиморське дно.Потімстає виднохвилю,щонасувається.При цьомучутні громоподібнізвуки,щостворюютьсяповітряноюхвилею, яку водна маса штовхає перед собою.

НайнебезпечнішимирайонамиутворенняцунамієостровиЯпонії, Курильські острови, півострів Камчатка, острів Сахалін й загалом узбережжя Тихого океану.

Основними характеристиками цунамі служать: магнітуда цунамі, інтенсивність і швидкість руху хвилі. За магнітуду прийнятий натуральний логарифм амплітуди коливань рівня води (у метрах), обмірюванийбілябереговоїлініїна відстанівід3до10 кмдоджерела явища. Магнітуда цунамі багато у чому відрізняється від магнітуди землетрусу.Якщосейсмічнамагнітудахарактеризуєенергію вцілому, то магнітуда цунамі відбиває тільки частину енергії – власне цунамі.

316

Цунамі невеликої інтенсивності відбуваються досить часто, середньої – один раз у 5–10 років, катастрофічні – ще рідше.

Можливімасштабинаслідківцунаміоцінюютьсяубалах: 1 бал – дуже слабке (хвиля фіксується лише приладами);

2 бали – слабке (може затопити плоске узбережжя; його відзначаютьлишефахівці);

3 бали – середнє (відзначається усіма; плоске узбережжя затопляється; легкі судна можуть виявитися викинутими на берег; портові споруди можуть одержати незначні ушкодження);

4 бали – сильне (узбережжя затопляється; прибережні будівлі ушкоджуються;великівітрильнітаневеликімоторнісуднаможутьбути викинутінаберег,апотімзновузмитіуморе;можливілюдськіжертви);

5балів–дужесильне(прибережнітериторії затоплені;хвилеломи

імоли сильно ушкоджені; великі судна викинуті на берег; є людські жертви; величезнийматеріальнийзбиток).

Рекомендації населенню щододійпід час цунамі:

Жителі цунамі-небезпечних районів повинні бути завчасно проінформовані про потенційну небезпеку стихійного лиха для їхнього узбережжя.

Успішні дії щодо самопорятунку і взаємодопомоги при цунамі можливі тільки за наявності знань основних правил цих дій, ознак (провісників)настанняцьогостихійноголиха,особливостеййогоперебігу, а також при інформуванні про конкретні дії та своєчасне оповіщення прозагрозуприходухвиль.

Виконання кожним, хто потрапив у зону нещастя, правил і норм поводження, багато у чому схожих із заходами, прийнятими при землетрусах і повенях. Першорядне значення при цьому набуває швидкістьдій.

Приособистомуспостереженніпровісниківцунамі абоодержанні повідомлень про них від інших людей варто пам’ятати, що час, який залишивсядляпорятунку,виміряєтьсяхвилинами,укращомувипадку – десятками хвилин. При цьому важливо не втрачати самовладання і не панікувати.Неприпустимоспускатисядоморя,щобподивитисянайого оголене дно, і спостерігати за хвилею. Людина, яка побачила воду, повиннапопередитиіншихта,допомагаючихворим,інвалідам,старим, дітям і не піклуючись про майно, швидконаправитися до найближчих

317

пагорбів, інших піднесених місць і піднятися на висоту не менш 30– 40 м.Шляхнагоруповиненпролягатипосхилахвисочин,анеподолинах струмків і рік, що впадають у море, тому що їхні русла можуть стати дорогоюдляводяноговалу,щонесетьсяпротиїхньоїтечії.Якщопоблизу немаєвисочини,потрібновіддалитисявідбереганавідстаньнеменше

2–3 км.

Оповіщення населення про загрозу проводиться за допомогою місцевих радіотрансляційних мереж, мереж телевізійного віщання, спеціальних сигналів або посильних. Передачі повідомлень мають передувати сигнали сирен. За наявності необхідної інформації

уповідомленні вказуються розрахунковий час приходу цунамі до конкретногопунктуузбережжя,порядокдійнаселенняіевакуації,пункти збору або маршрути самостійного руху. Слід також звертати увагу на поведінкусвійськихтадикихтварин,якіпривиникненніцунамізавжди заздалегідь тікають на безпечну відстань.

Терміново залишаючи будинок в разі евакуації, необхідно взяти з собою мінімум теплих, краще непромокальних речей, продуктів харчуванняігроші,попередитипроевакуаціюсусідів,атакожвимкнути електрику і газ. Вийшовши з будинку, варто діяти відповідно до заздалегідь визначеного порядку або отриманого по радіо чи телебаченнюінструктажу.Уходіевакуаціїпішки,потрібнонадатидопомогу хворим,інвалідам,старимідітям,приевакуаціїтранспортом–виявити організованість і увагу до інших, уступити місця людям, не здатним рухатися самостійно.

Увипадку,якщоцунамізастаєнесподівано,необхідно,невтрачаючи самовладання, вжити заходів самозахисту на місці. Знаходячись

уприміщенні, треба піднятися на верхні поверхи, зачинити всі двері і негайноперейтиубезпечнемісце.Це–отворикапітальнихвнутрішніх стін; кути, утворені капітальними стінами; місця біля внутрішніх капітальнихстін,біляколоніпідбалкамикаркаса.Головне–залишити кімнати,щомаютьвікнаабоіншіотворизбоку,звідкирухаєтьсяхвиля, і сховатися від неї за капітальною стіною. Необхідно оберігатися від падаючих уламків або важких меблів, знаходитися подалі від вікон, скляних перегородок, а також важких предметів (верстатів, холодильників,шафтощо),щоможутьперекинутисяабозрушитисязмісця. Загальне правило при приході цунамі – не вибігати з досить міцного

318

будинку. Бурхлива хвиля і уламки, що плавають на вулиці поруч з будинком,становлятьвеликунебезпеку.Увипадку,якщоприміщення має низьку міцність і з великою імовірністю буде зруйновано хвилею, занаявностічасунеобхідноперейтиубільш міцнийбудинок.

Поза будинком хвилю краще зустрічати на дереві, за природною скельноюперешкодою,міцноюокремоюбетонноюстіною,зачепившись заних.Неприпустимозустрічатихвилюнапросторізвеликоюкількістю спорудабоіншихпредметівчерезнебезпекуударівпоних.Якщоє час, але немає можливості використовуватийого дляпереміщення убільш безпечне місце, треба вжити його на те, щоб зняти одяг і взуття. Зустрічаючихвилю,необхіднонабративлегені повітря,потімзгрупуватися і закрити голову руками. Виринувши на поверхню води, варто скинути намоклий одяг і взуття та приготуватися до зворотного руху хвилі, скориставшись за необхідності предметами, що плавають або піднімаютьсянадводою.Пережившицюхвилю,потрібновикористати перерву між хвилями для переходу в більш безпечне місце.

Населення, яке завчасно вийшло самостійно або евакуйоване в безпечнімісця,повиннезалишатисятампротягом2–3-х годинпісля першоїхвилі,покинепройдутьусіхвилііненадійдесигналздозволом повернутися.

Приповерненніпередвходомубудинокнеобхідновпевнитисяуйого безпечномустані тавідсутностізагрозиобваленнячерезушкодження, а також витоку газу і замикань електрики.

Ч

ЧЕРВОНАКНИГА–списокрідкіснихорганізмів,якізнаходяться підзагрозоюзнищення;анотованийпереліквидівіпідвидівізвказівкою сучасного і минулого розповсюдження, чисельності та причин її зменшення, особливостей відтворення, вже прийнятих та необхідних заходівохоронивидів.

ЧИСЛО ВОЛЬФА – кількісна характеристика ступеня сонячної активності; являє собою число сонячних плям та їх груп, виражене у форміумовногопоказникаW = К(m + 10n),деm –загальнечислоплям,

319

оформленихувиглядіізольованихгруп;n –числоплям,щоневходять до окремої групи; К – множник, що враховує вид апаратури. Сонячна активність,заданимисучаснихдосліджень,маєциклічність11,1 років (найближчий пік активності буде спостерігатися у 2013 р.). Хоча, за спостереженнями давніх народів, цикл дорівнював 28 років. Спалахи активностіСонцязвисокимизначеннями(W > 100)призводятьдозміни магнітногополяЗемлі,щоспричиняєзмінупогоди,розвитокепідемій середнаселення,зниженняпоказниківурожайностірослинтощо.

ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ – аварія на IV енергоблоці Чорнобильськоїатомноїстанції26квітня1986року.

Черговий персонал станції за відсутності перших керівних осіб і контролювідповіднихслужбпроводивексперимент,метоюякогобуло з’ясуванняможливостівикористанняелектроенергії,отриманоїпідчас інерційногопробігугенератора,іпривимкненомуреакторі.Експеримент, очевидно, був не зовсім безпечний, хоча його проводили не вперше, але від нього відмовилися інші станції, що мали подібний досвід. Керівництво Чорнобильської АЕС передовірило його проведення черговим. У ході експерименту виникла необхідність дати струм на зовнішню мережу. Почали вмикати реактор, але він вийшов з-під контролю. Іколи о 1 год 24 хв 26 квітня 1986 р. оператор, натиснувши кнопкуаварійногозахисту,скинувуреакторпоглинаючістрижні,–стався вибух. Очевидці, правда, стверджують, що було два вибухи. Цей факт дещоміняєописанувпресікартинутого,щосталося.Продвапослідовні вибухи,щовідбулисяо1 год24 хв26 квітня1986 р.написаноівдоповіді ВІЗ. Є інша версія аварії, також офіційна, що покладає провину на заступника головного інженера станції. Взявши на себе проведення експерименту (а він у керівництві Чорнобильської АЕС навряд чи не єдиний, хто раніше мав досвід роботи на флотських атомних установках), він наказав спочатку вимкнути головні циркуляційні насоси. Вони увійшли в режим кавітації, блок почало трусити, і о 1 год 17 хв спрацював захист, що заглушив реактор до 1 год 21 хв 26 квітня. Мабуть, тут надійшло прохання чергових дати струм у зовнішню мережу.Заступникголовногоінженеранаказаввручнупіднятикадмієві стрижні-поглиначінейтронів.

Реактор запрацював, увімкнулися насоси, і почала зростати потужність. Стало ясно, що захист ось-ось спрацює, і його вручну

320

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]