Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом__магоцька.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2.3. Оцінка діяльності підприємства під впливом внутрішнього та зовнішнього середовища

Оцінка конкурентного середовища ТЗОВ «Озерний край» здійснена методом SWOT-аналізу. SWOT-аналіз – це форма стратегічного аналізу. Він не містить кінцевої інформації для прийняття стратегічних рішень, але дає можливість упорядкувати процес обмірковування всієї наявної інформації з застосуванням власних думок і оцінок.

Таблиця 2.13

Оцінка впливу факторів зовнішнього ТЗОВ «Озерний край»

Фактори зовнішнього середовища

Вплив: позитивний (+), негативний (-)

Ступінь впливу

Економічні

Розвиток економіки

+

Сильний

Рівень інфляції

-

Сильний

Політико-правові

Прийняття сприятливого закону в галузі туризму

+

Помірний

Підвищення ставок оподаткування

-

Сильний

Підписання договорів та угод із зарубіжними країнами

+

Помірний

Науково-технічні

Розвиток нових технологій

+

Сильний

Удосконалення виробничих процесів

+

Сильний

Розвиток наукових технологій

+

Слабкий

Демографічні

Відносне підвищення рівня народжуваності

+

Слабкий

Зростання рівня освіти населення

+

Слабкий

Високий рівень безробіття

-

Сильний

Соціально-культурні

Розвиток культури, культурних центрів

+

Сильний

Проведення фестивалів, тренінгів конкурсів, конференцій у регіоні

+

Сильний

Державна підтримка соціальних програм

+

Помірний

Природні

Забруднення навколишнього середовища

-

Сильний

Усю сукупність факторів, що впливають на підприємство, і, відповідно, на його конкурентноздатність, можна розділити на три групи: цілі, які ставить перед собою підприємство; ресурси; фактори зовнішнього середовища прямого і непрямого впливу на підприємство. Зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на діяльність підприємства, формують його бізнес-середовище, яке фактично визначає становище підприємства на ринку, його економічний потенціал та фінансове благополуччя.

Виходячи з того, що всі аспекти діяльності суб’єктів господарювання традиційно поділяють на зовнішні та внутрішні, розрізняють дві основні складові бізнес-середовища. Йдеться про зовнішнє і внутрішнє оточення, аналіз якого передбачає ідентифікацію його учасників, а також характеристику притаманних йому факторів впливу.

Як видно з таблиці 2.13, найбільш слабкий ступінь впливу здійснюють наступні фактори: науково-технічні і демографічні, а найбільш сильну – економічні та природні. Досить істотний вплив виявляють соціально-культурні і політико-правові чинники. При аналізі факторів внутрішнього середовища беруть до уваги: функціональну структуру підприємства, систему розробки, виробництва і збуту послуг, кваліфікацію кадрів і їх використання, системи передачі інформації між ланками управління та ін.

Оцінка впливу чинників внутрішнього середовища ТЗОВ «Озерний край» представлена в табл. 2.14.

Як видно з таблиці 2.14, слабкими сторонами внутрішнього середовища готелю є: не сформована база постійних клієнтів, які відвідують готель протягом п'яти та більше років, відсутність відділу маркетингу, інформація на веб-сторінці мінімальна, висока плинність кадрів.

Таблиця 2.14

Оцінка впливу факторів внутрішнього середовища ТЗОВ «Озерний край»

Сильні сторони

Слабкі сторони

Матеріально-технічне оснащення

Брак туристів, які б приїжджали відпочити та розважитись

Комфортний та зручний номерний фонд

Не сформована база постійних клієнтів, які відвідують готель протягом п'яти та більше років

Додаткові послуги

Відсутність відділу маркетингу

Організація розважальних заходів для відвідувачів

Відсутність повного комплексу послуг оздоровчого характеру

Високе дотримання стандартів чистоти та комфорту

Інформація на веб-сторінці мінімальна

Високий рівень сервісу

Висока плинність кадрів

Географічне розміщення готелю

У SWOT-аналізі необхідно не тільки розкрити сильні і слабкі сторони, загрози і можливості, але й спробувати оцінити їх з точки зору того, наскільки важливими вони є для даного підприємства. Для цього кожну сильну і слабку сторону, можливість (або загрозу) потрібно оцінити за двома параметрами, поставивши собі два запитання: «Наскільки висока ймовірність того, що це трапиться?» і «На скільки це може вплинути на підприємство?». (таблиця 2.15). Оцінка проводиться за бальною системою, а потім визначається ступінь важливості або ранг факторів.

Таблиця 2.15

Оцінка сильних і слабих сторін, можливостей та загроз готелю ТЗОВ «Озерний край»

Загрози

1

2

3

4

5

Поява нових конкурентів.

Зміна і зменшення попиту.

Зниження загального рівня купівельної спроможності.

Ріст цін на закупку ресурсів.

Підвищення цін на послуги з-за підвищення рівня інфляції.

Виберемо ті 3-4 події, які відбудуться з великою часткою ймовірності

Занесемо до відповідних клітинок матриці SWOT-аналізу (таблиця 2.16).

Таблиця 2.16

Матриця SWOT-аналізу готелю ТЗОВ «Озерний край»

Заповнивши цю матрицю можна виявити, що:

  1. Визначено основні напрямки розвитку підприємства (верхнє поле матриці).

  2. Сформульовано основні проблеми підприємства (нижнє поле матриці).

SWOT-аналіз дозволяє підприємству вивчити існуючі на ринку можливості й зважити свої здатності з їхнього використання. Також при цьому вивчаються загрози, здатні підірвати позиції підприємства. Сильні і слабкі сторони розглядаються з позиції покупців, що підводить реальну основу під рішення про розподіл ресурсів і допомагає підприємству дістати максимум користі з наявних у неї можливостей. SWOT-аналіз дозволяє визначити, які кроки можуть бути зроблені для подальшого розвитку підприємства, а також які проблеми необхідно терміново вирішити.

І так, з проведеного аналізу можна зробити висновок про те, що готель конкурентоздатний, але потребує вирішення незначної кількості питання для утвердження себе на даному ринку і відповідної реакції на появу нових конкурентів.

Так, як наш готель займає стійкі ринкові позиції, стабільний розвиток і має на меті подальше зростання обсягів збуту, прибутку та масштабів діяльності, доцільно буде обрати стратегію інтенсивного росту. Дана стратегія обрана виходячи з того, що готель має можливість підвищити ринкову частку та обсягу збуту послуг на існуючому ринку. Отже, стратегія готелю «Озерний край» повинна бути націлена на зростання і перспективне рішення існуючих проблем шляхом удосконалення, використовуючи власні сильні сторони і можливості зовнішнього середовища, а також, зважаючи на факт наявності сильних конкурентів, підприємству необхідно дотримуватися стратегії виборчої реакції на поведінку конкурентів в області реклами, ціноутворення.

Доцільно запропонувати компанії дотримуватися стратегії зростання, що здійснюється шляхом щорічного значного підвищення рівня короткострокових і довгострокових цілей над рівнем показників попереднього, збільшення асортименту додаткових послуг, розвитку конкурентних переваг в області якості і цінової політики.