Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом__магоцька.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2.2. Аналіз діяльності підприємства в конкурентних умовах.

ТЗОВ «Озерний край» надає такі послуги:

  • Додаткові послуги готелю:

- прання,

- прасування,

- обслуговування в номері.

  • Ресторани:

«Озерний край» 6 основних залів та відпочинкові зони, тераси та альтанки. Великий зал на 300 осіб.

- організація банкету, весілля чи визначної дати, фуршету або ж корпоративної вечірки, гала-вечері;

- кейтерінг-сервіс.

«Буратіно» Приміщення для дітей з сухим басейном, казковим оформленням, дитячий майданчик. В меню французькі млинці.

- організація дитячого свята;

- анімація.

  • Конференц-сервіс:

Готель-резорт «Озерний край» зручне місце для проведення конференцій, ділових зустрічей, бізнес-тренінгів, семінарів та різного роду корпоративних заходів.

Відмінності в порівнянні з іншими готелями:

- вибір залів різної площі;

- оренда додаткового обладнання;

- можливість розміщення далеких гостей в готелі;

- широкий спектр додаткових послуг.

Від ресторану пропозиції для кави-брейк, бенкету чи фуршету.

Розваги та спорт:

  • У літній період:

- пляж з літнім кафе;

- веселі атракціони;

- дитячий майданчик.

Розваги:

- спортивна риболовля;

- квадроцикли;

- сауна на дровах;

- більярд.

ТЗОВ «Озерний край» як суб'єкт зовнішньоекономічних відносин бере участь у зовнішньоекономічній діяльності самостійно та при посередництві інших осіб здійснює операції по наданню послуг іноземним туристам, тобто обслуговує в'їзний туризм.

В'їзний туризм передбачає здійснення операцій з іноземною валютою. Для здійснення розрахунків у іноземній валюті ТЗОВ «Озерний край», має в банку валютний рахунок. Для інформування потенційних клієнтів, в тому числі іноземних, ТЗОВ «Озерний край», створив свій сайт. Працівники ТЗОВ «Озерний край», які здійснюють обслуговування іноземців володіють відповідними іноземними мовами.

Поселення іноземців у готелі передбачає відповідну реєстраційну процедуру, яка є найважливішою функцією діяльності в контактній зоні (Front Desk). Згідно із законодавством в ТЗОВ «Озерний край» цю процедуру було спрощено у зв'язку з Указом Президента України 1107 „Про додаткові заходи щодо реалізації права людини на свободу пересування і вільний вибір місця проживання" від 15 червня 2001 року, згідно якому починаючи з 1 липня 2001 року, реєстрація іноземців, які в установленому порядку в'їжджають в Україну, та їх паспортних документів здійснюється тільки в пунктах пропуску через державний кордон України органами Державного комітету у справах охорони державного кордону України. Подальша реєстрація іноземців, які на законних підставах тимчасово перебувають на території України, та їх паспортних документів в органах внутрішніх справ не провадиться". Оформлення документів на проживання обмежується заповненням реєстраційної карти, що є єдиною для громадян України і для іноземних громадян. Після виїзду громадянина реєстраційна карта зберігається в картотеці протягом місяця, потім її здають в архів.

При здійсненні зовнішньоекономічної діяльності ТЗОВ «Озерний край» користується повним обсягом прав і обов’язків суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності відповідно до актів чинного законодавства України.

ТЗОВ «Озерний край» використовує як внутрішні так і зовнішні канали збуту своїх послуг.

Зовнішні канали продажів – це зарубіжні туристичні оператори, що прийняли на себе згідно договору зобов'язання продавати в своїй країні послуги ТЗОВ «Озерний край». Готель вдається до цього посередницького апарату, оскільки створення власних агентств за кордоном пов'язане з великими витратами, а також з державною політикою кожної країни. Набагато вигідніше використовувати зарубіжні туристичні організації, що мають хороші позиції на місцевому туристському ринку.

Внутрішні канали продажів – це система філіалів, відділень, представництв і посередницьких організацій в своїй країні.

ТЗОВ «Озерний край» має укладені договори з такими фірмами: «Авіасвіт-Львів», «Алголь».

Таблиця 2.9

Кількість обслуговуваних іноземців у 2013 році

Назва турфірми

Кількість

%

«Авіасвіт-Львів»

5

29

«Алголь»

12

71

Всього

17

100

Взаємостосунки з посередниками оформляються і закріплюються договором. Посередники завдяки своїм контактам, досвіду і спеціалізації дозволяють забезпечити широку доступність послуг і доведення його до кінцевого споживача.

Використання посередників, тобто формування каналів продажів, вигідне перш за все для ТЗОВ «Озерний край». Забезпечується широка доступність товару при русі його безпосередньо до ринку збуту і досягається більш широкий обхват ринку і споживачів, ніж при роботі напряму. ТЗОВ «Озерний край» заключає договори не тільки із великими туроператорами, але і з малими турагенствами.

Чинники, які беруться до уваги ТЗОВ «Озерний край» перед підписанням договору з турфірмою: • наявність певної території, групи підприємств; • соціально-економічні і інші критерії груп потенційних туристів; • різновид технології і методів продажів; • вид взаєморозрахунків; • досвід роботи і імідж у сфері туризму.

Крім цього, перед підписанням договору турфірма повинна пред’явити такі документи: -ліцензію на право здійснення туристичної діяльності; -свідоцтво про державну реєстрацію; -свідоцтво про сплату ПДВ чи єдиного податку.

Невід'ємною складовою ринкової економіки є створення й розвиток конкурентного середовища – сукупності зовнішніх стосовно конкретного підприємства факторів, які впливають на конкурентну взаємодію підприємств відповідної галузі. У той же час конкурентне середовище є динамічним за темпами, глибиною, масштабністю змін на окремих конкретних ринках, елементом економічного життя. Оцінка конкурентного середовища на ринку є одним з методів оцінки конкуренції. За рівнем конкурентного середовища можна судити про привабливість того або іншого ринку для потенційних інвесторів, або для нових суб’єктів, що функціонують. Таким чином, оцінка конкурентного середовища є одним з найважливіших процесів розвитку ринкових відносин.

Конкурентне середовище підприємства – це суб'єкти конкурентної боротьби (конкуренти) і їх дії із забезпечення власних інтересів, в результаті чого формуються певні умови діяльності підприємства

Конкурентне середовище - це результат і умови взаємодії великої кількості суб'єктів ринку, що визначає відповідний рівень економічного суперництва і можливість впливу окремих економічних агентів на загально ринкову ситуацію.

Важливим є те, що конкурентне середовище утворюється не лише і не стільки власне суб'єктами ринку, взаємодія яких викликає суперництво, але в першу чергу - відносинами між ними.

Вивчення конкурентного середовища передбачає визначення конкурентів, їх цілей, стратегій і можливостей у конкурентній боротьбі. Дослідження конкурентного середовища можна виокремити в самостійний напрям маркетингової діяльності, оскільки стан конкурентного середовища впливає на вибір маркетингової стратегії фірми, визначає пріоритетність її діяльності на певних напрямах.

Конкурентоспроможність туристичної компанії визначається в першу чергу відповідністю запропонованого нею туристичного продукту за своїми комерційними, змістовними параметрами, рівнем комфорту вимогам туристичного ринку.

Аналіз власних конкурентних позицій передбачає наявність інформації про місткість зовнішнього ринку туристичних послуг: це може бути видовий, споживчий або територіальний ринок, на якому працює або бажає працювати підприємство. Відповідно конкурентоспроможність оцінюється або з позицій діючого суб'єкта ринку, або з позицій виходу на певний ринок. У першому випадку інформаційна забезпеченість є надійнішою і повнішою, що дає можливість об'єктивніше оцінити ситуацію.

Вивчення конкурентних позицій готельно-туристичного підприємства передбачає визначення загальної місткості туристичного ринку. Методи оцінювання місткості туристичного ринку певного регіону дещо відмінні від тих, що пропонуються під час комплексного аналізу національного ринку.

З метою оцінки конкурентних позицій підприємства на зовнішньому ринку туристичних послуг під час аналізу розробляються критерії такої оцінки, які повинні охоплювати всі аспекти підвищення конкурентоспроможності як самого підприємства, так і його продукції. Оцінка конкурентного середовища передбачає також відбір конкурентів. Аналізу підлягають ті туристичні підприємства, діяльність яких зіставлена за параметрами з власною діяльністю. Таким чином, відбір конкурентного середовища і критеріїв його оцінювання є результатом професійної придатності маркетолога, його обізнаності за станом певного ринку.

На сьогодні такий аспект функціонування підприємства як ціноутворення займає ключове місце в системі ринкових відносин. Важливе значення ціноутворення як економічного інструменту полягає в тому, що воно безпосередньо впливає на характер формування та величину доходу (прибутку) підприємства у процесі реалізації його продукції.

Будучи всього лише однією із становлячих маркетингових засобів, ціна виконує виключно важливу функцію, яка полягає в отриманні виручки від реалізації. Саме від цін кінець кінцем залежать досягнуті комерційні результати, а правильно вибрана цінова стратегія надає довготривалий і вирішальний вплив як на конкурентоспроможність продуктів, так і на діяльність підприємства. Крім цього ціна є чинником, що має велике значення для споживачів. Вона служить засобом встановлення певних відносин між фірмою і клієнтами і допомагає створенню про неї певного уявлення, яке може надати сильну дію на її подальші розвиток. І, нарешті, ціна – найсильніша зброя в боротьбі з конкурентами на ринку.

До числа найважливіших чинників, які необхідно враховувати при розробці цінової стратегії, відносяться: співвідношення попиту і пропозиції; рівень і динаміка конкуруючих цін; державне регулювання; споживачі.

Для розробки відповідної цінової стратегії підприємство повинне перш за все встановити цілі ціноутворення. Цілі витікають з аналізу положення підприємства на ринку і його загальних цілей на ринку. Отже, цілі ціноутворення не повинні розглядатися як окремо взяті. Вони покликані сприяти успішному здійсненню маркетингової стратегії підприємства.

Ціни на основні та додаткові послуги в готелі не залежать від сезону та дня тижня. Тарифи на проживання в готелі представлені у таблиці 2.9. Як видно з табл. 2.10, ціна номеру (за добу проживання) пропорційно зростає з категорією номеру.

Таблиця 2.10

Тарифи на проживання в готелі за 2013 р.

Категорія номера

Вартість проживання, грн./доба

Двомісний стандарт: Просторий номер оснащений супутниковим телебаченням. Зручності у номері: вид на озеро, супутникові канали, опалення, москітна сітка, гардероб/шафа, тапочки, обідній зал, туалет, ванна кімната, душ, фен, туалетно-косметичні засоби, рушники/постільна білизна

200

Тримісний стандарт: Просторий номер оснащений супутниковим телебаченням. Зручності у номері: вид на озеро, супутникові канали, опалення, москітна сітка, гардероб/шафа, душ, фен, туалет, ванна кімната, тапочки, обідній зал, рушники/постільна білизна, туалетно-косметичні засоби.

300

Двомісний півлюкс: Просторий люкс з видом на озеро який оснащено супутниковим телебаченням. У цьому помешканні передбачено додатковий житловий простір. Зручності у номері: вид на озеро, балкон, супутникові канали, опалення, москітна сітка, гардероб/шафа, душ, фен, туалет, ванна кімната, тапочки, рушники/постільна білизна, туалетно-косметичні засоби.

300

У таблиці 2.11 наведено ціни та асортимент додаткових послуг готелів які розташовані в радіусі до 10 км від готелю «Озерний край», які можна розглядати як конкурентів.

Проаналізуємо конкурентні позиції ТЗОВ «Озерний край». Основою оцінки конкурентоспроможності готельного підприємства є метод порівняльного аналізу. Результати цього аналізу подаємо в таблиці 2.11. Відповідно до вище сказаного проаналізуємо конкурентоспроможність ТЗОВ «Озерний край» на внутрішньому ринку.

Таблиця 2.11

Порівняльний аналіз конкурентів готель-резорт «Озерний край»

Назва готелю

Кількість номерів

Кількість *****

Ціна за номер, грн.

Місце розташування

Додаткові послуги

Озерний край

34

***

200

Вулиця Ставкова 60, Пустомити

5

Наварія Нова готель біля Озера

19

***

380

село Наварія, Наварія

4

Княжий двір

8

***

350

Львів-Сокільники, вул. Л.Українки, 17

2

Бюргер Клуб

18

***

200

с. Оброшино, вул. Івана Франка, 21,

1

З таблиці 2.11 можна побачити, що основним конкурентом готелю «Озерний край» можна вважати готель «Бюргер Клуб», тому що у них приблизно ціна на одному рівні, проте більше додаткових полуг надають у готелі «Озерний край».

Доцільно оцінити конкурентні переваги готелю «Озерний край» і порівняти їх з підприємствами-конкурентами (див.табл. 2.12). Оцінювати фактори конкурентної переваги пропонується від 1 до 10 балів.

Визначимо вагомість факторів конкурентної переваги:

1) якість обслуговування клієнтів - 0,2;

2) ціна - 0,2;

3) стан матеріально-технічної бази - 0,1;

4) місце розташування - 0,1;

5) імідж - 0,1;

6) маркетинг (реклама) - 0,1;

7) якість харчування - 0,1;

8) широкий спектр послуг - 0,1.

Таблиця 2.12

Конкурентні переваги готелю «Озерний край»і його конкурентів

п/п

Фактор

Питома вага

Готель «Озерний край»

Конкуренти

Готель «Наварія Нова готель біля Озера»

Готель «Княжий двір»

Готель «Бюргер Клуб»

1

Якість обслуговування клієнтів

0,2

5

6

2

2

2

Ціна

0,2

5

5

3

4

3

Стан матеріально-технічної бази

0,1

5

5

2

3

4

Місце розташування

0,1

6

4

4

4

5

Імідж

01

6

7

3

4

6

Маркетинг (реклама)

0,1

3

5

1

2

7

Якість харчування

0,1

5

5

3

4

8

Широкий спектр послуг

0,1

6

5

1

3

Разом:

1

0,51

0.53

0,24

0,32

Розрахуймо загальний індекс стійкості конкурентоспроможності до дії чинників на внутрішньому ринку для готелю «Озерний край»:

Iст бп = (0,2*5 + 0,2*5 + 0,1*5 + 0,1*6 + 0,1*6 + 0,1*3 +0,1*5 + 0,1*6 ) / 10 = (1+1+0,5+0,6+0,6+0,3+0,5+0,6) / 10 = 0,51.

Розрахуймо загальний індекс стійкості до дії чинників на внутрішньому ринку для конкурента «Наварія Нова готель біля Озера»:

Iст до 1 = (0,2*6 + 0,2*5 + 0,1*5 + 0,1*4 + 0,1*7 + 0,1*5 +0,1*5 + 0,1*5 ) / 10 = (1.2+1+0,5+0,4+0,7+0,5+0,5+0,5) / 10 = 0.53

Розрахуймо загальний індекс стійкості до дії чинників на внутрішньому ринку для конкурента готелю «Княжий двір»:

Iст до 2 = (0,2*2 + 0,2*3 + 0,1*2 + 0,1*4 + 0,1*3 + 0,1*1 +0,1*3 + 0,1*1 ) / 10 = (0,4+0,6+0,2+0,4+0,3+0,1+0,3+0,1) / 10 = 0,24.

Розрахуймо загальний індекс стійкості до дії чинників на внутрішньому ринку для конкурента готель «Бюргер Клуб»:

Iст до 3 = (0,2*2 + 0,2*4 + 0,1*3 + 0,1*4 + 0,1*4 + 0,1*2 +0,1*4 + 0,1*3 ) / 10 = (0,4+0,8+0,3+0,4+0,4+0,4+0,2+0.3) / 10 = 0,32.

З таблиці 2.12 можна побачити, що послуги, які надаються в готелі «Озерний край» є набагато якісними, в порівнянні з конкурентами. Основним конкурентом готелю «Озерний край» можна вважати готель «Наварія Нова готель біля Озера» та Готель «Бюргер Клуб». Як свідчать дані з табл.2.12 тільки «Наварія Нова готель біля Озера» досягло найвищий індекс конкурентоспроможності, проте дане підприємство знаходиться в іншій ціновій категорії. А це говорить про позитивну тенденцію розвитку та діяльності готелю «Озерний край». Найменшу загрозу для нашого підприємства несе готель «Княжий двір».

Варто зазначити, що порівнюючи рівень облаштованості та комфортності номерів готелю зазначених категорій з іншими готельними підприємства, співвідношення “ціна – якість наданих послуг” у зазначеному готелі є більш рівноцінним, ніж у інших готелях. Можна припустити, що потенційний клієнт при виборі одного із перелічених у таблиці 2.12 готельних закладів надасть перевагу все ж таки готелю ТЗОВ «Озерний край».

Підсумовуючи вище наведене, можна зазначити, що при встановленні цін на основні та додаткові послуги готелю ТЗОВ «Озерний край» здійснювалася орієнтація на стратегію завоювання лідерства по показниках якості послуг.

З метою підвищення якості та культури обслуговування клієнтів, а також конкурентоздатності готелю, він повинен мати не тільки високий рівень комфорту, але й широкий набір додаткових послуг. Що й необхідно для підвищення якості готелю «Озерний край» (розширення і удосконалення надання дотикових послуг).

У теперішній час додаткові послуги набувають все більшого і більшого значення у формуванні ринкової привабливості готельного підприємства. Залишаючись основною, послуга розміщення сприймається гостями як сама собою зрозуміла. Підвищену ж цікавість викликають послуги, які виділяють цей готель із ряду інших.

Розуміння того, як готель формує свою природу і напрямки своєї діяльності, важливо відзначити:

    • по-перше, напрямок діяльності готелю є, власне, продукт зовнішніх ринкових альтернатив (або обмежень) і внутрішніх чинників: ресурсів, кваліфікації персоналу, управлінських якостей і переваг. Множина чинників впливає на вибір напрямку діяльності, серед них як зовнішні, пов'язані з природою ринків, у яких готель має намір проводити свою діяльність: (споживчі, смаки і переваг, купівельні навички, технологічні зміни, конкурентні впливи), так і внутрішні, пов'язані з потребою в інвестиціях, що відповідають прибуткові (фінансові можливості фірми, оцінка кваліфікаційних і управлінських якостей у змісті їхньої достатності для досягнення успіху на ринку, диверсифікація, персональний склад управлінської ланка і його цілеспрямованість, державні акти регулювання, зобов'язання готелю перед сегментом товариства або власниками акцій, а також соціальні, політичні і культурні умови), що обмежують або розширюють спектр дії готелю;

    • по-друге, готелю спершу необхідно вибрати місію і цілі, що суттєво впливають у майбутньому на прийняття управлінських рішень щодо розвитку готелю, наприклад, таких як:

  1. вибір серед декількох споживчих груп і окремих споживачів для задоволення їхніх потреб;

  2. вибір найбільше ефективних із погляду ресурсів і витрат технологічних процесів;

  3. визначення оптимальних обсягів реалізації послуг і місця розташування готелю, виробітку планів дій по досягненню вершини у конкурентній боротьбі і загострення прибутковості ринкової частки,

  4. застосування і вигідне використання ринкових альтернатив в умовах, що змінюються «попити - пропозиції»;

Всі перераховане вище дозволяє сказати, що позитивні чи негативні тенденції розвитку готельного комплексу, багато в чому залежить від достатності і старанності дослідження багатьох аспектів своєї майбутньої діяльності, пов'язаних із внутрішніми і зовнішніми можливостями реалізації задуманої місії готелю «Озерний край».

Добре відпрацьована концепція підприємства забезпечить готелю:

  • успішно конкурувати на своєму ринку,

  • домагатися конкурентних переваг;

  • одержати достатній для діяльності підприємства прибуток.

Таким чином, орієнтація готелю «Озерний край»на досягнення поставлених цілей залежить від того, наскільки керівництво може оцінювати внутрішній стан підприємства й майбутнє зміна факторів зовнішнього середовища.

Сприятливий розвиток даного напряму діяльності готелю неможливий без вдалого поєднання зовнішніх і внутрішніх умов, наявних ресурсів, що роблять безпосередній вплив на повсякденну роботу готелю, і грамотного керівництва даним напрямом роботи. Примітно, що фінансові питання при організації і розвитку додаткових послуг, далеко не завжди стоять на першому плані. У системі додаткових послуг, як ні в якій іншій частині готельного бізнесу, бажані нестандартні підходи до вирішення багатьох питань. Це дає готелю хоч і невелику, але реальну можливість виділитися на фоні конкурентів.