Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом__магоцька.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.3. Безпека в надзвичайних ситуаціях.

Електромагнітні поля способи захисту від нього. Електромагнітне випромінювання виходить головним чином від монітора, з урахуванням електронно-променевої трубки, буде в діапазоні частот 20Гц-300 МГц. Електромагнітне випромінювання поширюється за всіма напрямами і впливає як на користувача, та й у оточуючих (до 5 м від монітора).

Дослідження функціонального стану користувачів ПК показали, що під впливом електромагнітного випромінювання відбуваються значні зміни гормонального стану, специфічні зміни біострумів мозку, зміна обміну речовин.

Для зниження впливу цього виду випромінення у центральному офісі ТЗОВ «Озерний край» застосовуються монітори зі зниженим рівнем випромінювання, і навіть дотримуються регламентовані режими праці та відпочинку у відповідність до ГОСТ Р 50948-96 "Кошти відображення інформації індивідуального користування. Загальні ергономичні вимоги, і вимоги безпеки" і СанПіН 2.2.2.542-96 "Гігієнічні вимоги довідеодисплейних терміналів, персональних електронно-обчислювальних машинам та організації праці із нею", також здійснюється провітрювання і вентиляція приміщення турфірми. Эргономіка робочого місця спрямована на збереження здоров'я співробітників, для підвищення їх працездатності й на скорочення шкідливого випромінювання.

Забезпечення електробезпеки. Відповідно до правилами електробезпеки у ТЗОВ «Озерний край» здійснюється постійний контроль стану електропроводки, запобіжних щитів, шнурів, з допомогою яких входять у електромережу комп'ютери, принтери, сканери, безперебійні джерела харчування, освітлювальні прилади й інші електроприлади. Электробезпека приміщення забезпечується відповідно до Правил встановлення електроустаткування ГОСТ 12.1.019, ГОСТ 12.2.007.0, ГОСТ 12.2.013.0, ГОСТ 12.1.030 -81.

Задля більшого захисту співробітників ТЗОВ «Озерний край» і відвідувачів від поразки електричним струмом при дотику до металевих нетоковедущих частин застосовується захисне заземлення. Заземление корпусу комп'ютера забезпечується підбиттям заземляющої жилки до розеткам. Опір заземлення становить 4Ом, відповідно доПУЭ для електроустановок з напругою до 1000 У. Також за захистом застосовують зануленя; вирівнювання потенціалу; систему захисних дротів; захисне відключення; ізоляцію нетоковедущих частин; електричний поділ мережі; мала напруга; контроль ізоляції; компенсацію струмів замикання на землю; кошти індивідуальної захисту.

Основним організаційним заходом є інструктаж і навчання співробітників безпечним методам праці, і навіть перевірка знань правил безпеки і інструкцій відповідно до займаних посад і виконуваної роботи.

У ТЗОВ «Озерний край» відповідальним за електробезпечність є інженер. Відповідальний за електробезпечність забезпечує: справність електричного і технологічного устаткування, електричних мереж в працездатному стані; вчасно й якісно проводить профілактичні роботи, ремонт, модернізацію існуючих і реконструкцію устаткування; навчання персоналу та перевірку знань правил експлуатації, охорони праці, посадових наукових і виробничих інструкцій; надійність роботи електроустановок та безпеку їх обслуговування; облік і аналіз порушень у роботі електроустановок, нещасних випадків і вживання заходів з усунення причин їх виникнення; розробку посадових наукових і виробничих інструкцій для електротехнічного персоналу.

Із кожним котрі вступили працювати проводиться первинний інструктаж електробезпеки. Повторний інструктаж проводиться щорічно з усіма працівниками ТЗОВ «Озерний край». Факт проведення інструктажу фіксується у спеціальному журналі, де розписуються інструктор і персонал фірми.

Пожежна безпека. Пожежна безпека регламентується ГОСТ 12.1.004 – 91. "Пожежна безпеку. Загальні вимоги". Пожежну безпеку забезпечує система запобігання пожежі та оборонною системою пожежного захисту. У ТЗОВ «Озерний край» є "План евакуації у пожежі", який регламентує дії персоналу та відвідувачів у разі пожежі і розташування пожежної техніки. Також у ТЗОВ «Озерний край» у разі пожежі є запасний вихід.

Для ТЗОВ «Озерний край» встановили категорію пожежної небезпеки У. Однією з найважливіших завдань пожежної захисту є захист будівельних приміщень від руйнацій й забезпечення їхніх достатньої міцності за умов впливу високих температур під час пожежі.

Найчастішими причинами виникнення пожеж у готелях є необережне поводження з вогнем, несправність електромереж і електрообладнання, порушення технологічного процесу і правил експлуатації, недотримання заходів пожежної безпеки при ремонтних й інших видах робіт.

Процес створення системи протипожежної безпеки в готелі складається з таких етапів:

1) проведення організаційних заходів щодо створення пожежної охорони в готелі;

2) проведення протипожежної підготовки працівників;

3) проведення протипожежної профілактики.

Проведення організаційних заходів щодо створення пожежної охорони в готелі передбачає таку послідовність дій. Директор готелю, який відповідно до діючого законодавства несе відповідальність за забезпечення пожежної безпеки, наказом призначає відповідального за організацію заходів із забезпечення протипожежної безпеки готелю. Призначаються також відповідальні за пожежну безпеку в кожнім підрозділі готелю. Таблички із зазначенням осіб, відповідальних за пожежну безпеку, вивішуються на видних місцях. Розробляються правила, положення пожежної безпеки для кожного підрозділу й інструкції із заходів протипожежної безпеки на кожному робочому місці. Створюються пожежні бойові розрахунки з числа чергових адміністраторів, чергових менеджерів, працівників служби безпеки готелю й іншого чергового персоналу, що здійснюють цілодобовий контроль за пожежною безпекою. Розробляється система оповіщення у випадку виникнення пожежі. Розписуються основні обов'язки кожного члена пожежного бойового розрахунку під час пожежі. Після сигналу по-жежної тривоги по системі оповіщення всі особи, призначені наказом директора відповідальними за пожежну безпеку, повинні прибути до готелю, з'ясувати причину тривоги, почати евакуацію людей, а також вжити всіх необхідних заходів для гасіння і запобігання поширення вогню до прибуття пожежних.

У ТЗОВ «Озерний край» встановлена автоматична пожежна сигналізація, що призначається для виявлення вогнища загоряння і подача сигналу про місце її виникнення. Автоматична пожежна сигналізація складається з датчика, шлейфу іприемно-контрольного приладу. Також у ТЗОВ «Озерний край» є: у наявності вогнегасники порошкові і повітряно-пінні.

Порошкові вогнегасники призначені для гасіння загоряння твердих, рідких і газоподібних речовин (класу А, У, З чи У, З залежно від типу застосовуваного порошку), і навіть можливо, їхні застосування гасіння електроустановок, які перебувають під напругою до 1000 У.

Вогнегасники повітряно-пінні призначені для гасіння загорянь тліючих матеріалів, горючих рідин на промислових підприємствах, складах зберігання палива.

Повітряно-пінні вогнегасники не призначені для гасіння загорянь речовин, горіння яких може статися без доступу повітря (алюміній, магній та його сплави, натрій, калій) і електроустановок, які перебувають під напругою.