Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом__магоцька.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Висновки і пропозиції

Із вищенаведеного можна зробити наступні висновки. Основною метою проведення дослідження було розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності готельних послуг.

В результаті проведеного дослідження основні висновки та пропозиції щодо підвищення ефективності готельних послуг зводяться до такого:

1. Щоб бути успішним з плином часу, вижити і досягти своїх цілей, готель повинний бути як результативним, так і ефективним. (Результативність є свідченням того, що готель надає потрібні послуги, на які є попит, а ефективність є наслідком того, що ці послуги правильно продаються. Ефективність можна виміряти і виразити кількісно. Результативністю є різниця між доходами і витратами, вона може бути позитивною, тобто діяльність готелю приносить прибуток, у зворотному випадку – збиток. Результативність означає, що послуги продаються правильно, і є чимось, невловимим, що важко визначити, особливо, якщо готель внутрішньо неефективний. Економічна ефективність - це відносний показник, що порівнює отриманий ефект із витратами або ресурсами, використаними для досягнення цього ефекту.).

2. Основними нормативно-правовими актами, що визначають порядок надання готельних послуг є: Закон України «Про туризм»; Наказ Державної туристичної адміністрації України від 16 березня 2004 року N 19 «Про затвердження Правил користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг: Наказ Державної туристичної адміністрації України від 16 березня 2004 року N 19»; ДСТУ 4268:2003 «Послуги туристичні. Засоби розміщення. Загальні вимоги»; ДСТУ 4269:2003 «Послуги туристичні. Класифікація готелів»; ДСТУ 4527:2006 «Послуги туристичні. Засоби розміщення. Терміни та визначення».

3. Одним з основних напрямків діяльності ТЗОВ «Озерний край» туристична діяльність. Готель «Озерний Край» розташованийза адресою: ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., ПУСТОМИТІВСЬКИЙ Р-Н, М. ПУСТОМИТИ ВУЛ. СТАВКОВА БУД. 60. Основними структурними підрозділами ТзОВ «Озерний край» є: адміністративно-управлінський апарат; служба управління номерним фондом; об'єкти громадського харчування; комерційна служба; інженерно-технічна служба.

4. Проаналізувавши фінансово-економічний стан ТЗОВ «Озерний край» можна побачити негативні тенденції розвитку підприємства, але потрібно зазначити і те, що керівництво підприємства активно шукає можливості покращення ситуації за рахунок зменшення операційних витрат і при цьому вирішуються питання по збільшенню обсягів реалізації продукції.

5. Готель конкурентоздатний. Основним конкурентом готелю «Озерний край» є готель «Наварія Нова готель біля Озера» та Готель «Бюргер Клуб».

Варто зазначити, що порівнюючи рівень облаштованості та комфортності номерів готелю зазначених категорій з іншими готельними підприємства, співвідношення “ціна – якість наданих послуг” у зазначеному готелі є більш рівноцінним, ніж у інших готелях. Можна припустити, що потенційний клієнт при виборі одного із перелічених готельних закладів надасть перевагу все ж таки готелю ТЗОВ «Озерний край».

6. Готель займає стійкі ринкові позиції, стабільний розвиток і має на меті подальше зростання обсягів збуту, прибутку та масштабів діяльності, доцільно буде обрати стратегію інтенсивного росту. Дана стратегія обрана виходячи з того, що готель має можливість підвищити ринкову частку та обсягу збуту послуг на існуючому ринку. Отже, стратегія ТЗОВ «Озерний край» повинна бути націлена на зростання і перспективне рішення існуючих проблем шляхом удосконалення, використовуючи власні сильні сторони і можливості зовнішнього середовища.

7. З метою підвищення якості та культури обслуговування клієнтів, а також конкурентоздатності готелю, він повинен мати не тільки високий рівень комфорту, але й широкий набір додаткових послуг.

8. З метою підвищення ефективності готельних послуг ми пропонуємо в готелі створити Інформаційний центр, який буде включати такі напрямки:

  • сприяння управлінню кадрами (дозволить скоротити витрати на робочу силу приблизно на 30%, знижуючи потребу в ній, а, отже, й підвищити продуктивність праці);

  • організація і впровадження інформаційних систем у різних службах і підрозділах готелю (інформаційна система готелю дозволить у найкоротший термін виключити з асортименту послуги, що реалізуються погано, і замінити їх новими, отримати ефект за рахунок більш точного визначення того, які категорії гостей отримують конкретні послуги, у який час і як змінюються їхні смаки тощо.);

  • робота маркетингового відділу шляхом збору та обробки важливої інформації для вироблення оперативних і стратегічних рішень (дозволить у найкоротший термін виключити з асортименту послуги, що реалізуються погано, і замінити їх новими, отримати ефект за рахунок більш точного визначення того, які категорії гостей отримують конкретні послуги, у який час і як змінюються їхні смаки тощо.);

  • надання інтернет-послуг (додатковий дохід готелю від надання інтернет-послуг).

9. Для відкриттям Інформаційного центру готель планує взяти кредит у розмірі 99 596 грн. у банку під 10 % річних на період в один рік.

10. Економічні розрахунки показали, що від створення Інформаційного центру ТЗОВ «Озерний край» отримає додатковий дохід у сумі 36 052 грн. на місяць.

Отже, відкриття Інформаційного центру в ТЗОВ «Озерний край» помітно змінить відносини між споживачем і постачальником послуг у бік поліпшення якості послуг і забезпечить підвищення ефективності послуг готелю.