Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом__магоцька.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

4.2. Розробка заходів з охорони праці, гігієни та виробничої санітар

ії на підприємстві.

У готелі повинні дотримуватися санітарно-гігієнічні норми і правила, встановлені органами епідеміологічного нагляду, зокрема з чистоти приміщень, стану сантехнічного обладнання, видалення відходів, ефективного захисту від комах і гризунів, обробки білизни. Усе газове, водопровідне і каналізаційне обладнання повинне бути встановлене й експлуатуватися відповідно до «Правил технічної експлуатації готелів та їхнього обладнання».

У приміщеннях необхідно щодня робити вологе прибирання, видаляти пил і павутину, пилососити килими і килимові покриття, протирати вікна, двері. По закінченні роботи приміщення потрібно ретельно прибрати і залишати в повному порядку. Періодично необхідно прибирати приміщення з використанням мильно-лужного розчину, хлорного вапна, проводити генеральні прибирання, дезінфекції й дезинсекції (заходи боротьби з комахами). Особлива увага має приділятися роботі покоївок. Транспортування білизни, прибиральних матеріалів й інвентарю здійснюється покоївками на візках.

У службових приміщеннях, призначених для відпочинку, прийому їжі, зміни одягу обслуговуючого персоналу забороняється тримати прибиральний інвентар і брудну білизну. Ці кімнати обладнуються індивідуальними шафами, обідніми столами, стільцями тощо.

Інструкція з санітарного утримання вимагає від персоналу особливої уваги до постільної білизни проживаючих та їхньої своєчасної заміни. У білизняній повинна бути ідеальна чистота. Чиста і брудна білизна має зберігатися в різних приміщеннях, окремо одна від одної. Після прийому брудної білизни необхідно вимити руки і змінити халат. Прання білизни проживаючих здійснюється покоївками в спеціально обладнаних приміщеннях.

Інструкція з санітарного утримання включає також вимоги до стану території, що прилягає до готелю. Територія повинна бути прибрана, озеленена, облагороджена. Для збору побутових відходів на території двору встановлюються сміттєзбиральники. Вторинна сировина і макулатура має збиратися і складатися окремо.

Усі працівники готелю не рідше одного разу в рік мають проходити медичний профогляд у поліклініках і подавати на роботі довідки про стан свого здоров'я. Співробітники, що не пройшли медогляд, до роботи не допускаються.

У випадку, якщо занедужає проживаючий, адміністрація готелю має викликати лікаря. У випадку інфекційного захворювання працівники СЕС проводять у номері дезінфекцію. Прибирання номерів, у яких знаходяться хворі, має проводитися із застосуванням розчину хлорного вапна.

На кожному поверсі готелю повинні бути пам'ятки про надання першої допомоги й аптечки з набором необхідних медикаментів.

Мікроклімат ТЗОВ «Озерний край». У офісі, де використовуються персональні комп'ютери, відбувається порушення повітряного балансу. Тому, в офісі ТЗОВ «Озерний край» дотримуються певних параметрів мікроклімату відповідно до норм, встановлених у ГОСТ 12.1.005-88 "Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітрю робочої зони" та аналогічних норм СанПіН 2.2.4.548-96 "Гігієнічні вимоги до мікроклімату виробничих приміщень". Ці норми встановлюються залежно від пори року, характеру трудового процесу характеру приміщення.

ТЗОВ «Озерний край» має приміщення I категорії (виконуються легкі фізичні роботи), тому дотримуються вимоги, представлені у таблицях 4.1, 4.2, 4.3.

Таблиця 4.1

Оптимальні норми мікроклімату для приміщень із ЕОМ

Період року

Категорія

робіт

Температура повітря, оС

Відносна вогкість повітря, %

Швидкість руху повітря, м/с

оптимальна

допустима

оптимальна

трохи більше

Холодний

Легка –1а

Легка –1б

22-24

21-23

40-60

40-60

0,1

0,1

Не більш 0,1

Не більш 0,2

Теплий

Легка –1а

Легка –1б

23-25

22-24

40-60

40-60

0,1

0,2

0,1-0,2

0,1-0,3

Таблиця 4.2

Норми подачі свіжого повітря в приміщення, де є персональні комп'ютери

Характеристика приміщення

Об'єм витрат подаваного до приміщення свіжого повітря, м3/ одну людину за годину

Обсяг до 20 м3 на особу

20 – 40 м3 на особу

Більше 40 м3 на особу

Так само 30

Так само 20

Природна вентиляція

Таблиця 4.3

Рівні іонізації повітря приміщень при роботі на ПЕОМ

(відповідно до СН 2152-80, ДСанПіН 3.3.2.007-98)

Рівні

Кількість іонів в 1 куб. см повітря

Мінімально необхідні

400

600

Оптимальні

1500-3000

3000-5000

Максимально допустимі

50000

50000

Задля підтримки нормальної температури і відносної вологості, приміщення регулярно провітрюється, передбачена також вентиляція, кондиціювання і опалення в холодну пору року. Наявність хорошої вентиляції важливо задля охолодження різних частин комп'ютера, які виділяють тепло своєю роботою, ще, приплив свіжого повітря на достатній мірі постачає організм киснем.

Система вентиляції офісу має важливого значення для фірми. Офіс - те місце, де співробітники перебувають протягом робочого дня. Продуктивність праці, здоров'я та настрій працівників залежить від клімату в середині приміщень. Для нормального теплового самопочуття людина має зберігати постійну температуру тіла. Теплообмін і теплове самопочуття людини зумовлюються спільним впливом температури повітря і оточуючих предметів, вологості повітря і швидкості його руху близько тіла.

У основі вентиляції лежить повітрообмін, тобто обсяг повітря приміщення, замінимий в одиницю часу L (м/особу). Необхідний повітрообмін визначається у відповідності до СНиП2.04.05-91, розрахунковим методом, видалення з повітря приміщення надлишкових шкідливих речовини, тепла й вологи.

Основне завдання вентиляції є підтримання стану повітряного середовища, сприятливою для перебування у приміщенні людини й виконання технологічних процесів. Вентиляція можлива природна і механічна залежно від способу переміщення повітря. Залежно від обсягу вентильованого приміщення розрізняють загально-обмінну і місцеву вентиляцію. Загально-обмінна вентиляція забезпечує видалення повітря з усього приміщення. Місцева вентиляція забезпечує заміну повітря на місці його забруднення. За способом дії розрізняють вентиляцію прихідну, точну, витяжну і прихідно-витяжну, і навіть аварійну. Аварійна для усунення загазованості приміщення в аварійних ситуаціях. У фірмі використовується прихідно-витяжна природна вентиляція.

Прихідно-витяжна вентиляція забезпечує ефективний повітрообмін, фільтрацію, регулювання температури і вологості повітря в приміщенні у будь-яку пору року.

У офісі фірми дотримуються норм СНиП 2.04.05-91 "Опалення, вентиляція і кондиціювання".

Усі приміщення готелю, де працює персонал, є просторими, досить високі стелі, оснащеними природною і примусовою вентиляцією, що забезпечує нормальну циркуляцію повітря і виключає проникнення сторонніх запахів.

Температура, вологість і швидкість руху повітря. Ці параметри мають сильний вплив на стан людини, її працездатність і регулюються за допомогою системи опалення. Температура повітря в приміщеннях не нижче 18°С, вологість повітря в теплий період року 30–60%, у холодний – не більш 70%, швидкість руху повітря в холодний період – до 0,3 м/с, у теплий – до 0,5 м/с.

Освітлення. Відповідно до будівельних норм і правил СНиП 23-05-95 "Природне і штучне освітлення" офіс ТЗОВ «Озерний край» має природне і штучне освітлення. Позаяк у офісі ТЗОВ «Озерний край» робота пов'язана з сприйняттям інформації з екрану, зорова робота належить до 3-го виду. У офісі використовується комбіноване освітлення, застосовується люмінесцентні лампи і компактні люмінесцентні лампи.

У таблицях 4.4 і 4.5 розглянуті норми СНиП 23-05-95 "Природне і штучне освітлення", які використовуються на робочому місці в ТЗОВ «Озерний край».

Таблиця 4.4

Разряди зорових робіт

Характеристика зорової роботи

Найменший чи еквівалентний розмір об'єкта розрізнення, мм

Розряд зорової роботи

Підрозряд зорової роботи

Контраст об'єкта з тілом

Характеристика фону

Високої точності

0,30 - 0,50

III

а

Малий

Темний

б

Малий

Середній

Середній

Темний

в

Малий

Середній

Великий

Світлий

Середній

Темний

р

Середній

Великий

Світлий

Середній

Таблиця 4.5

Норми освітлення

Штучне освітлення

Природнє освітлення

Комбіноване освітлення

Освітлення, лк

Поєднання нормувальних величин показника осліпленності і коефіцієнта пульсації

%

комбіноване

загальне

верхньє

бокове

верхньє

бокове

Усього

від загального

Р

Доп, %

2000 1500

200

200

500

400

40

20

15

15

-

-

3,0

1,2

1000 750

200

200

300

200

40

20

15

15

750

600

200

200

300

200

40

20

15

15

400

200

200

40

15

Виконаємо розрахунок штучного освітлення для офісного приміщення ТЗОВ «Озерний край».

Характеристика приміщення: висота приміщення - М= 3 м; довжина – а = 6 м; ширина – b = 5 м.

Розміщення світильників такими розмірами:

М= 3 м – висота приміщення;

Hз = 0,25 м – відстань світильників від стелі;

hп = H –hc = 3 – 0,25 = 2,75 м – висота світильників над підлогою;

h>рм = 0,7 м – висота розрахункової поверхні (для приміщень, пов'язаних із роботою ПЕОМ);

hр = hп – h>рм = 2,75 – 0,7 = 2,05 м – розрахункова висота.

Вибираємо світильники типу ЛДР (2х80 Вт). Довжина 1,24 м; ширина 0,27

L - відстань між сусідніми світильниками (рядами люмінесцентних світильників); La = 1,76 м ( за довжиною приміщення); Lb = 3 м (по ширині приміщення).

l – оптимальне відстань від крайнього низки світильників до стіни:

l = (0,24 –0,3)L

За відсутності робочих поверхонь біля стіни l = ( 0,4 –0,5)L;

la =0,5La = 0,5 x 1,76 = 0,88 м;lb =0,24Lb = 0,24 x 3 = 0,73 м

Щоб не допустити сліпучої дії світильників загального освітлення має бути М –hc (2,5 – 4) м при потужності ламп Рл 200 Вт.

Світильники з люмінесцентними лампами у приміщенні до роботи рекомендують встановлювати рядами.

Метод коефіцієнта використання світлового потоку призначений до розрахунку загального рівномірного висвітлення горизонтальних поверхонь за відсутності великих затемняющих предметів.

Потрібний потік ламп у кожному світильнику:

Ф = Єзв* До * P.S * Z / N (4.1)

де Єзв – мінімальна норма освітленості,Лк;

До - коефіцієнт запасу (для люмінесцентних ламп офісного приміщення До = 1.5);

P.S – площа освітлюваного приміщення, м2;

Z - коефіцієнт мінімальної освітленості, рівний відношенню середньої освітленості до мінімальної ( Z = 1,1 для люмінесцентних ламп);

N – число світильників. Спочатку намічаємо число рядів n, яке підставляється замість N. Тоді Ф – потік ламп одної низки світильників.

N = Ф/Ф1, деФ1 – потік ламп у кожному світильнику; – коефіцієнт використання світлового потоку, рівний відношенню потоку, падаючого на робочу поверхню, до спільного потоку ламп.

Коефіцієнт використання світлового потоку залежить від ККД світильника, коефіцієнта відображення стелі (>піт.), стін (>ст.), величини показника приміщення враховує геометричні параметри приміщення, висоту підвісу світильника (h>p).

Відповідно доСНиП офісні роботи ставляться до 3 розряду зорових робіт з освітленістю Єзв = 300Лк. Вибираємо як джерело світла люмінесцентні лампи ЛХБ 80 зі світловим потоком лампи Фл = 4440Лм. Як світильник вибираємо тип ЛДР з цими двома лампами.

Виконуючи вимоги СНиП 181 – 70 колірним оформленню приміщення, стіни і обсипання стелі офісу забарвлюють в світлі тони з коефіцієнтом відображення відповідност. = 50 % іпіт.= 70 %.

Визначимо величину показника приміщення:

і =ab/ h>p ( a + b ) = 6*5/2,05 * (6+5) = 1,33 (4.2)

де h>p – висота підвісу світильника;

a,b – довжина і ширина приміщення.

Звідси за таблицями СНиП = 0,44

Отже, світловий потік однїо низки світильників становитиме:

Ф = 300 * 1,5 * 30 *1,1 / 2 * 0,44 = 16875Лм

Бо у нашому ряду два світильника з цими двома лампами кожен, і світловий потік кожної лампа становить 4440Лм, то загальний світловий потік одної низки світильників становитиме 4440 * 4 = 17760Лм.

Отже, реальний світловий потік перевищує розрахунковий п'ять %, що є припустимим (допускається відхилення Фл від табличного значення - 10, +20%).

При поганій освітленості з'являються зорова втома, загальна млявість, погіршення зору, знижується продуктивність праці. У приміщеннях повинне бути природне (не менш одного вікна) і штучне освітлення, що забезпечує освітленість цілодобово при лампах розжарювання – 100 лк (у люменах), при люмінесцентних лампах – 200 лк, у коридорах – природне або штучне освітлення. Кожне робоче місце повинне бути досить освітлене, але освітлення при цьому не повинне справляти сліпучої дії.

Штучне освітлення може бути загальним, місцевим і комбінованим. Застосування лише місцевого освітлення на робочих місцях не допускається. Існує також аварійне освітлення на випадок евакуації.

Вплив шуму на організм працівників ТЗОВ «Озерний край». У готелях повинні дотримуватися протишумні правила, до яких належать такі. Підлоги в коридорах, холах і вітальнях мають покриватися звукопоглинаючими килимами або покриттями, що їх замінюють. Телевізори мають встановлюватися лише в номерах або спеціальних приміщеннях, а телефон загального користування – віддалік від житлових кімнат у спеціальних кабінах або під акустичним ковпаком. Для зменшення шуму в житлових і громадських приміщеннях використовують спеціальні звукоізолюючі вікна і двері, звукоізолюючу обробку стін.

Робота комп'ютера супроводжується акустичними шумами. Основними джерелами шуму є принтери, розмножувальна техніка та настанови для кондиціонування повітря, а в персональних комп'ютерах – вентилятори систем охолодження, трансформатори жорстких дисків і приводи CD/DVD. Збільшення шуму сучасних комп'ютерів пов'язують із збільшенням їх потужності. Більше потужність, більше виділяється тепла, більше вентиляторів їхнього охолодження використовується. Якщо приміщенні встановлено кілька комп'ютерів, то шум стає значним. Рівень шуму на робочому місці не перевищує 50дБ. Проте зазначений рівень може бути п'ять дБ нижче і під час напруженої багатоденної роботи протягом 8 годин. Допустимий рівень шуму в офісі турфірми відповідають ГОСТ 12.1.003 – 83. "Шум. Загальні вимоги безпеки" і СП 2.2.4/2.1.8.562 – 96. "Шум на робочих місць, помешкань житлових, громадських будинків та біля житловий забудови".

У ТЗОВ «Озерний край» використовується малошумне устаткування, застосовуються звуковбирні матеріали, призначені для обличкування приміщень, і навіть звуковбирні устрї, ущільнені за периметром притвори вікон та дверей.