Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Воспитательные часы 1-4 класс

.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Класний керівник. Дорогі діти! Хочу доповнити ваші відповіді. Культуру взаємин у колективі характеризує скромність, доброзичливе ставлення до членів колективу, сумлінне, точне, своєчасне виконання доручень, нетерпимість до тих, хто порушує вимоги колективу.

Взаємоповага, чуйність, ввічливість — неодмінні ознаки дружного класу. Неприпустимі в класі образливі прізвиська («парочка», «жених і наречена»), непристойні жарти щодо дружби хлопців і дівчат (як правило, їх допускають ті учні, які самі не вміють дружити, товаришувати), неповага до дівчат, грубість у взаєминах. Дружбу, товаришування можна зруйнувати грубими, недоречними жартами. «А чи міцна дружба між хлопцем і дівчиною, кола вона розпадається під впливом насмішок?» — звертаюся до класу.

Важливо нагадати, що в дореволюційні часи жінки не мали рівних прав з чоловіками. Право на шанобливе ставлення мали лише представниці панівних класів. Усім відомо, які разючі зміни сталися в становищі жінки за Радянської влади, яким величезним авторитетом користується жінка в суспільстві сьогодні. Жінка оспівана в піснях, віршах. Все це дає підставу вимагати від чоловіків особливої поваги до жінок. Чи завжди ви, учні, ввічливі до мам, коректні до жінок у транспорті, громадських місцях? Чи завжди хлопці в класі ввічливі та поступливі у взаєминах із дівчатами? Ще побутує грубе звертання учнів один до одного: «Ей, ти», «Катька», «Вовка» та інше. Така форма звертання свідчить про некультурність, невихованість, зверхнє ставлення до інших.

Неприпустимі не тільки вияви грубощів, зневажливого ставлення до будь-кого, а й байдужість до такої поведінки ровесників. Важливо виявляти доброту, чуйність, повагу у повсякденних взаєминах із товаришами.

Учень. Секрет

Що зробити, щоб удвічі торт вам здавався смачнішим? Що зробити, щоб удвічі

кожний день для вас побільшав ? Щоб і радості, і щастя було — вам аж ніде діти ?

Тут — ніякого секрету! Треба з другом все ділити!

А. Костецький

Учениця. Справжні подруги

П'ятикласниця Людмила вранці мамі заявила:

Все! До школи я — не йду! Я не стерплю цю біду.

Щастя скінчено моє: Адже в Рити джинси є! І тепер зі мною Рита

відмовляється дружити… Здивувалась мама дуже

Ви ж були найкращі друзі!?

Так. Але сказала Рита поки буду я ходити не у джинсах, а в спідниці, —

їй не хочеться й дивиться, бо вона вважає: жінці для краси потрібні джинси...

Мамо!

Дружбу виручай. Джинси і мені придбай! Мама спершу подивилась

181

на похнюплену Людмилу, а потім мовила:

— Діла-а...

Ви — спра-а-вжні подруги!.. -Й пішла...

А ви, що скажете мені.

Це — справжні подруги, чи ні?

А. Костецький Класний керівник. А ось у мене в руках «Конверт дружніх питань». Це дружнє запрошення до

обгово¬рення питань поведінки та відносин. Вільний обмін думками з різних тем у особливо створеній дружній обстановці.

Давайте поглянемо, які випробування чекають нас. Завдання 1.

Як знайти подругу?

«Можливо, я чогось просто не розумію — інакше чому мені так не щастить на подруг?

Спочатку я дружила з Валею Ростопчиною. Вона, нічого не скажу, хороша дівчина — не скряга, все тобі щиро розповість, тільки лінькувата! Їй би на дивані цілий день лежати і дивитися телевізор. Валя на мене своїми лінощами погано впливала. Ми з нею не сварилися, просто розійшлися.

Япочала ходити з Марійкою. Якось я їй дещо розповіла про Вальку Ростопчину. Ніякого чесного слова, щоб про це мовчати, що це таємниця, я з неї не брала. Адже і так зрозуміло: подруга подрузі каже, а далі — могила. Хіба ні?

Ну, а язиката Марійка роздзвонила по всій школі. Добре, що Валька лінива, що вона не стала заводитися, а якби на її місці інша, хоч би я сама, ніколи б так не залишила!

Звісно, після цього випадку я з Марійкою не розмовляю. Вона до мене підлизується, але я вирішила: з мене досить!

З Ларисою у мене теж дружба не виходить: вона все щось торочить, а я слухаю... Коли ж я хочу щось розповісти, Ларисі ніколи слухати.

Мені хочеться мати справжню подругу, з якою можна порадитися і все їй розповісти.

Вкотре я подумки перебираю наших дівчат, і що ж виходить: Оксана Гесь — донощиця і ненажера, у Ла-риски Швець тільки любов на умі, Симка Аресьєва зараз нерозлийвода з Валькою Ростопчиною,..

Язовсім розгубилась, не знаю, як бути далі?».

На цьому лист закінчувався.

А. Маркуша

Запитання

1)Порадьте, як знайти подругу?

2)Яка справжня подруга?

3)Що можете сказати ви про своїх подруг? Завдання 2.

Міледі Валя і сер Митя Валя і Митя — ровесники, виросли в одному будинку і вже шість років разом ходять до школи.

Раніше з ними нічого ніколи не траплялося, а от два роки тому трапилося...

Був звичайнісінький ранок, і надворі лежав звичайнісінький сніг, і вони, як завжди, йшли до школи. Неподалік від школи зустріли незнайомого чоловіка. Кремезного, засмаглого, у кашкеті моряка далекого плавання. Він одразу сподобався і Валі, і Миті.

Певне, й моряк звернув увагу на хлопчика й дівчинку, бо спочатку він уповільнив ходу, потім подружньому всміхнувся і нарешті сказав:

— Вибачте, міледі, вибачте, сер! Мені здається, у дами замерзли руки. Якщо ви дозволите, я донесу портфель. — І перш ніж Валя і Митя второпали, що й до чого, моряк узяв із рук дівчинки портфель і пішов поруч.

Всю дорогу до школи він говорив весело й дотепно. А перед самими дверима віддав Валин портфель Миті, узяв під козирок і зник.

Мабуть, на тому б усе й скінчилося, але другого дня, такого ж звичайнісінького ранку, на такому ж звичайнісінькому снігу, Валя зупинилася і серйозно сказала:

— Сер, у міледі змерзли руки. Візьміть портфель!

182

ІМитя, покліпавши очима, взяв портфель. З того дня ця гра повторювалась багато разів. Та ось перед самими дверима школи Валя і Митя зіткнулися з Віктором Буковим і Андрієм Подосєком.

— Хм! — хмикнув Віктор. — Ви тільки гляньте на цю парочку. Митю, ти що, віслюк? Чи вона хвора? Чи, може, ти найнявся?

— Почервонів, почервонів, почервонів! — заволав на всю вулицю Андрій Подосєк. — Ви тільки гляньте, червоний, як рак.

А Митя справді знітився і зашарівся аж до вух. Але виручила хлопця Валя. Наче нічого й не сталося, вона прямо-таки королівським тоном сказала:

— Прошу, сер, не звертайте уваги на цих погано вихованих людей. Ми запізнюємося.

ІМитя раптом згадав того веселого моряка і подумав: «Ні, моряк у таку мить нізащо не віддав би портфель Валі». І у Миті заговорили впертість, чоловіча гордість, упевненість. Він рішуче ступив уперед, відчинив шкільні двері, пропустив Валю і назло Вікторові й Андрієві допоміг дівчинці зняти пальто,

— Дякую, сер, — сказала Валя й одразу прожогом кинулася в клас.

Це було рівно два роки тому, Відтоді Митя щодня приносить Валин портфель до школи, щодня допомагає зняти пальто, і ніякі кпини Віктора, Андрія і ще деяких хлопців не можуть змусити його відступитися...

От і вся історія. Нічого хитрого в ній нема.

Імораль проста, як два помножити на два: хлопці (майбутні чоловіки), поважайте дівчат (майбутніх жінок)!

В. Сухомлинський Завдання, А як поважають хлопці наших дівчат? Завдання 3.

Дмитро і Сашко Двоє семикласників, Дмитро і Сашко, схилилися над аркушиками паперу, Сьогодні в класі

найвідповідальніша контрольна з математики. Учитель сказав, що письмову роботу посилатимуть у район, Дмитро — найсильніший математик у класі, він уже розв'язав задачу, вже переписує з чернетки на чистовик.

Сашка посадили поруч з Дмитром, щоб підтягався. Бо Сашко — невстигаючий, некмітливий. Він не тільки тугодум, а й дуже самолюбивий хлопець. Ніколи не списує, не підглядає. Ось і зараз Дмитро відкрив перед Сашком чернетку. Дивись, ось же розв'язання задачі: досить одним оком глянути, якщо захочеш, і все стане зрозумілим, Та Сашко насупився, вп'явся очима в свій аркушик і навіть глянути не хоче на роботу Дмитра.

Дмитрові шкода Сашка. Недобре передчуття боляче стиснуло його серце. Знову буде, як і завжди після контрольної: у Дмитра — одинадцять, а в Сашка — трійка.

В. Сухомлинський

Запитання:

1)Чи хороший товариш Дмитро?

2)Як можна допомогти Сашкові?

3)Як би ви повелися в такій ситуації? Завдання 4.

А може, так і треба?

Коли вчителька хімії принесла контрольні, Олена з Тамарою ще були подругами. І коли почала проставляти оцінки в журнал і кожний називав свою оцінку, все йшло добре. Але ось назвали прізвище Олени. «Чотири», — відповіла вона. Тамара так і підскочила: у зошиті подруги біла «трійка».

— Вона обманює! — закричала Тамара. — У Олени не «чотири», а «три».

Олена образилась на Тамару. «Я розумію, як вчинила погано. Але хіба повинні подруги робити так, як Тамара? Хіба не могла вона спочатку поговорити зі мною? Я й сама все зрозуміла б і перед вчителькою вибачилась би за обман. Чи, може, по-чесному так і треба?»

В. Сухомлинський

Запитання:

1) Чи правильно зробила Тамара?

183

2) Що їй треба було зробити? Завдання 5.

Що вирішити?

Уяви, що ти з друзями знайшов загублений вчителем листок. На ньому — розв'язання задач, які включені в завтрашню контрольну. Друзі нагадали тобі: якщо не скажеш вчителеві, то нам усім забезпечені добрі оцінки. Як ти зробиш?

Послухаєш друзів? Або повідомиш учителя про знахідку?

В. Сухомлинський

Завдання 6. Як усі

Перед фізкультурою двоє наших хлопців сказали: «Давайте-но підемо з уроків. Якщо всі підуть, то нікому нічого не буде».

Я відповів: «Що ж, якщо весь клас… Я — як усі».

Ми пішли, а потім виявилось, що дехто залишився. І серед них якраз ті двоє. Тим, що пішли, поставили поведінку «незадовільну». Та не в цьому справа. Мене хвилює, що в нашому класі немає одностайності, Всі домовлялись піти. Як же можна було залишитись? Ви скажете, що тікати з уроків негарно. Напевно, варто було зупинити хлопців. Але тоді мене б вважали боягузом...

Запитання:

1.Що означає принцип «Я — як усі»?

2.Чи можна таку людину назвати колективістом?

3.Яке значення має самостійність у поведінці? Чи суперечить вона колективізму?

Класний керівник. Щиро дякую, дорогі учні, за щирі, відверті відповіді. Давайте пригадаємо, які ви знаєте прислів'я та приказки з даної теми.

Дерево міцне корінням, людина — друзями.

Друга шукай, а знайдеш — тримай.

Друзі пізнаються в біді.

Людина без друзів, що дерево без коріння.

Дружба — найбільший скарб.

Не той друг, хто медом маже, а той, хто правду каже.

Дружба та братство — дорожче багатства.

Дружба родиться в біді, а гартується в труді.

3 добрим дружись, а лихих стережись.

3 ким поведешся, від того й наберешся.

Громада — великий чоловік.

Дружній череді й вовк не страшний.

В гурті й пісня в лад іде.

Класний керівник. Шановні семикласники! Школа дає широкі можливості для застосування правил поведінки, свідомого керування власними вчинками. В будь-якій роботі треба виховувати звичку уважно ставитися до товаришів. Культура поведінки — результат великої роботи із самовиховання, вимогливого ставлення до себе. На прикладах із життя класного колективу підтверджується, що там, де порядок, організованість, дисципліна, більше корисних, захоплюючих справ, міцніша дружба, цікавіше життя.

А ось, діти, цікаво було б відкрити «Скарбничку загальнолюдської мудрості». Ось звідси ми могли б запозичити нові знання, практичні поради. (Учні-теоретики по черзі розповідають).

1-й учень. Дружба — це святе слово, святе почуття, яке можливе тільки на основі взаємоповаги. Справжньою основою для дружби є рівність. В усі часи вважалось великою цінністю мати друга. У скіфів дружба перевірялась кров'ю і оформлялась спеціальним договором і великою клятвою. Надрізавши пальці, побратими зливали свою кров у чашу і, змочивши у ній кінці мечів, куштували цю кров. Після цього ніщо не могло їх розлучити.

2-й учень. У епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства й вірності. А для людей епохи романтизму дружба — це живе почуття, безпосереднє життєве переживання.

184

3-й учень. Сучасні словники й підручники визначають дружбу як близькі стосунки, що засновані на взаємній допомозі, прив'язаності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активній зацікавленості один в одному.

4-й учень. Другом ми називаємо того, кому довіряємо. Де немає повної відвертості, не може бути й дружби. У всіх людей, які нас оточують, є певні недоліки. Хто хоче мати друга без недоліків, той залишається без друзів. Ось чому не може бути

міцної дружби без того, щоб люди пробачали один одному. Іноді в стосунках виникають непорозуміння, які можна подолати тільки разом.

5-й учень. Найміцніша дружба зав'язується в тяжку годину випробувань. Вірність друга потрібна не тільки в радості. В біді вона просто необхідна. Окрасою кожної домівки називають друзів, які її відвідують. Справжній друг, який віддає частку свого серця, силу почуття, вартий того, щоб його цінували і берегли.

Класний керівник. Отже, шановні учні, ми зуміли поглянути на те, що нас найбільше хвилює в колективі. Ми змінюємось, дорослішаємо, набираємось життєвого досвіду.

Отож спробуйте оцінити, наскільки ви дружні, на що більше схожий ваш колектив, клас: на «палаючий факел», «червоне вітрило», «мерехтливий маяк», «м'яку глину», «сипучий пісок». Який у нас колектив?

Сипучий пісок. Скільки піщинок зібрано разом і в той же час кожна із них сама по собі. Повіє легенький вітерець — віднесе частину піску, що лежить скраю, подалі. Повіє вітер сильніше — рознесе пісок у різні боки, поки хто-небудь не згребе його в купу.

М'яка глина. Відомо, що м'яка глина — матеріал, який порівняно легко піддається обробці й з нього можна ліпити різні вироби. В руках хорошого майстра цей матеріал перетворюється у прекрасний виріб. Але якщо до нього не прикласти зусиль, то він може залишитись простим шматком глини. Мерехтливий маяк. У штормовому морі мерехтливий маяк приносить впевненість, що курс вибраний правильно. Необхідно бути уважним, не втратити маяк з поля зору. Зауважте, маяк не горить постійним світлом, а періодично викидає пучки світла, неначе говорить: «Я тут. Я готовий прийти на допомогу».

Червоне вітрило. Символ направленості вперед, дружньої вірності й обов'язку. Тут живуть і діють за принципом: «Один за всіх і всі за одного».

Палаючий факел — це живе полум'я, матеріалом якого є міцна дружба, єдина воля, взаєморозуміння, відповідальність кожного не тільки за себе, але й за інших.

Отже, хто впізнав свій колектив? Який опис видається найбільш влучним? (Діти висловлюють думки і обґрунтовують їх).

Я думаю, ми переконались у тому, що дружба, взаємодопомога потребують постійного горіння, а не одиноких, нехай навіть дуже частих спалахів.

А тепер всі закрийте очі. Нехай кожен візьме правою рукою руку сусіда і потримає її в своїй. Що можна про них сказати?

(Теплі, ніжні, лагідні, добрі, гладенькі...).

Невже можна образити людину, якщо у неї такі теплі, добрі руки?

Тож якщо хочеться образити кого-небудь із товаришів, необхідно згадати про добрі руки. Руки допоможуть нам потоваришувати.

Щиро дякую за роботу на уроці.

185

Година спілкування

«Шкідливість алкоголю»

Мета: Виховання свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я громадян як найвищої соціальної цінності; формування валеологічного світогляду; формування та пропаганда здорового способу життя; профілактика шкідливих звичок; формування почуття відповідальності за свої дії та активної життєвої позиції учнів.

Хід заняття

Що люди п’ють і наслідки цього Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

Загалом можна виділити тип алкогольних напоїв:

*Слабоалкогольні напої типу джин-тонік, бренді-кола, ром-кола, лонгери тощо;

*Пиво (за винятком безалкогольні);

*Вино (сухі, напівсухі, напівсолодкі, солодкі, кріплені вина, в тому числі шампанське);

*Міцні алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, лікер, текіла, ром, джин, абсент, у тому числі коктейлі з їх вмістом тощо);

*Напої домашнього приготування (вина, лікери, самогон).

Алкоголь може бути виготовлений як природним шляхом (бродіння), так і штучно.

Бродіння – найдешевший та найпоширеніший спосіб, що дозволяє перетворити рослинну сировину на алкоголь.

У світі мікроскопічних організмів, мабуть, найбільш усюдисущі – дріжджові грибки.

Залишить на якийсь час у темному місці виноградний, фруктовий або ягідний сік – він забродить. Це відбудеться тому, що грибки, які знаходилися в соку, почали посилено розмножуватися. У процесі життєдіяльності вони перетворюють цукор (а також крохмаль) на винний, або етиловий, спирт.

Формування залежності від алкоголю Той, хто вживає алкоголь систематично, ризикує стати алкоголіком, тобто потрапити в психічну та

фізичну алкогольну залежність. Залежність тим важча, чим раніше людина починає пити. Фізична залежність полягає в тому, що перерва при регулярному вживанні спиртного може

спричинити збільшення кров’яного тиску, відчуття туги та неспокою, лихоманку, безсоння. Цей стан можна полегшити медичною допомогою, він зазвичай минає через кілька діб.

Психічна залежність полягає а прагненні відчути стан сп’яніння, що витісняє всі інші інтереси, оскільки алкоголь стимулює в мозку “центр задоволення”.

У формуванні алкогольної залежності вирішальну роль відіграють такі фактори:

Соціальні (культурний та матеріальний рівень життя, стреси, інформаційні перевантаження, урбанізація); Біологічні (спадкова схильність, за даними досліджень до 30% дітей, чиї батьки зловживали

спиртним, можуть стати потенційними алкоголіками). Біологічна схильність до алкоголю може бути встановлена лабораторними методами. Така процедура здійснюється медиками з експериментальнонауковими цілями, на практиці ж визначення біологічної схильності до алкоголізму не проводиться, тому що людина має сама визначити це для себе; Психологічні (психоемоційні особливості особистості, здатність до соціальної адаптації та протистояння стресам)

Схильність до алкоголю Основним фактором схильності до алкоголю є ступінь його сприйняття організмом – толерантність

до алкоголю. Цей фактор є вродженим і визначається особливостями організму. Підвищена толерантність – передумова хвороби на алкоголізм, частіше підвищена толерантність до алкоголю спостерігається в тих дітей, батьки яких зловживали алкоголем. Переважно схильність до вживання алкоголю передається по чоловічій лінії: батько – син.

Спадковий характер полягає не в передачі “гена потягу до алкоголю”, а в передачі механізмів, що відповідають за обмінні процеси. Порушення таких механізмів не обов’язково спричиняється пияцтвом батьків, а також і під впливом шкідливих дій на генетичний код – радіаційних, хімічних,

186

токсичних та ін. тобто, невживання родичами спиртного – не гарантія того, що і дитини немає порушень у функціонуванні біохімічних процесів організму. Такі порушення і провокують хворобливий потяг до алкоголю. Саме тому навіть перша спроба алкоголю може стати небезпечною. Тимчасове зловживання алкоголем не призводить автоматично до хронічного алкоголізму. Зловживання спиртним – не єдиний фактор розвитку хвороби (алкоголізму), лише 10% людей, що регулярно споживають спиртне, хворіють на алкоголізм.

До алкоголізму схильні:

*Люди з підвищеною чутливістю до алкоголю;

*Люди, в яких батьки страждали на алкоголізм;

*Особи самотні чи з неповних сімей;

*Ті, що схильні до депресій або вороже налаштовані до всього, що їх оточує;

*Активні, імпульсивні, товариські підлітки, котрі прагнуть гострих відчуттів, якщо вони ростуть у ситуації асоціальності та спілкуються з тими, хто зловживає алкоголем.

Причини вживання алкоголю Напевно, ви не раз чули вислів: “Вип’ємо, зігріємося”. В побуті вважається, що спирт є гарним

засобом для зігрівання організму і має лікувальну дію не лише під час застуди, але й при цілому ряді інших захворювань, у тому числі шлунково-кишкового тракту, наприклад, при виразці шлунка. Лікарі ж, навпаки, вважають, що виразковому хворому категорично не можна приймати алкоголь. Де істина? Адже невеликі дози спиртного справді збуджують апетит.

Або інше існуюче серед людей переконання: алкоголь збуджує, підбадьорює, поліпшує настрій, самопочуття, робить бесіду більш жвавою і цікавою, що досить суттєво для компанії молодих людей. Недарма спиртне вживають “проти втоми”, при нездужаннях і практично на всіх святах. Більше того, існує думка, що алкоголь є висококалорійним продуктом, який швидко забезпечує енергетичні потреби організму, що важливо, наприклад, в умовах походу і т.п. А пиві і сухих виноградних винах до того ж цілий набір вітамінів та ароматичних речовин. У медичній практиці використовують бактеріостатичні властивості спирту, вживаючи його для дезінфекції (при уколах і т.п.), готування ліків, але аж ніяк не для лікування хвороб.

Отже, алкоголь уживають для підняття настрою, для зігрівання організму, для попередження і лікування хвороб, зокрема як дезинфікуючий засіб, а також як засіб підвищення апетиту й енергетично цінний продукт. Де ж тут правда, а де омана?

Один з пирогівських з’їздів російських лікарів прийняв таку резолюцію стосовно шкідливості алкоголю: “...немає жодного органа в людському тілі, який би не піддавався руйнівній дії алкоголю; алкоголь не має жодної такої дії, яка б не могла бути досягнута іншим лікувальним засобом, що діє корисніше, безпечніше і надійніше, немає такого хворобливого стану, при якому необхідно призначати алкоголь на будь-який тривалий час”.

Тому міркування про корисність алкоголю для здоров’я – досить поширена омана. Узяти хоча б очевидний факт – збудження апетиту після чарки горілки або вина. Але це тільки на короткий час, поки спирт викликав “запальний сік”. Надалі прийом алкоголю, у тому числі пива, тільки шкодить травленню. Адже спиртне паралізує дію таких важливих органів, як печінка і підшлункова залоза.

З чого починається пияцтво Причини першого прилучення до алкоголю різноманітні. Але простежуються їх характерні зміни, залежно від віку.

До 11 років перше знайомство з алкоголем відбувається або випадково, або його дають “для апетиту”, “лікують” вином, або ж дитина сама з цікавості пробує спиртне (мотив, головним чином, властивий хлопчакам). У більш старшому віці це частіше трапляється з традиційних приводів: “свято”, “сімейне торжество”, “гості” і т.д. Зазвичай, це буває, так би мотиви, “безневинна” чарочка на честь дня народження або іншого свята. І хоча це відбувається за згодою батьків, у колі родини, все ж і таке доручення дітей до вина небезпечне. Адже варто раз доторкнутися до спиртного, як уже знімається психологічний бар’єр, і підліток вважає себе спроможним випити з товаришами або навіть сам, якщо з’являється така можливість. Недарма в народі говорять:”Ріки починаються зі струмочка, а пияцтво з чарочки”.

187

З 14-15 років з’являються такі приводи, як “незручно було відстати від хлопців”, “друзі умовили”, “за компанію”, “для хоробрості” і т. д.

У цілому мотиви вживання спиртного підлітками поділяються на дві групи. В основі мотивів першої групи лежить бажання дотримуватися традицій, випробувати нові почуття, цікавість і т. д. Формуванню цих мотивів сприяють деякі властивості психіки неповнолітніх, прагнення дорослості, яке в них пробуджується, бажання бути як усі, намагання наслідувати старших і т. п. Віковими особливостями підлітків певною мірою можна пояснити і вживання ними спиртних напоїв “для хоробрості”. Цей мотив пов’язаний з відсутністю в неповнолітніх життєвого досвіду, що дозволяють їм вільно вступати в спілкування з оточуючими (наприклад, з особами більш старшого віку, дівчатами).

Усі ці групи мотивів першого знайомства з алкоголем більш притаманні хлопцям. Для дівчат типова в основному друга, “традиційна група мотивів.

До числа цих мотивів входить прагнення позбутися нудьги. У психології нудьгою називають особливий психічний стан особистості, пов’язаний з емоційним голодом. У підлітків цієї категорії істотно ослаблений або втрачений інтерес до пізнавальної діяльності. Підлітки, які вживають спиртне, майже не займаються громадськими справами. Істотні відхилення спостерігаються у структурі їхнього дозвілля. Ці підлітки менше цікавляться художньою літературою, рідко беруть участь у самодіяльності, майже не бувають у театрі, не мають інтересу до серйозної музики, живопису.

Нарешті, деякі підлітки споживають спиртне, щоб зняти із себе напругу, звільнитися від неприємних переживань. Напружений, тривожний стан може виникнути у зв’язку з певною ситуацією в родині, шкільному колективі.

Для підлітків характерно проведення вільного часу переважно з друзями. І хоча підліткові групи складаються стихійно, їх становлять хлопці та дівчата, близькі за рівнем розвитку, запитами й інтересами. Але якщо підліткова група не об’єднана якоюсь корисною діяльністю, у ній переважає “порожнє” проведення часу, і така група нудьгуючих стає сприятливим середовищем для вживання спиртних напоїв.

Отже, загалом мотиви першої спроби алкоголю такі:

*бажання потрапити до певного кола однолітків, де споживання спиртного є звичаєвим явищем;

*бажання здаватися дорослішим;

*вважають, що це модно і “круто”;

*з метою розслабитися, позбавитися відчуття сором’язливості;

*з метою позбутися стресу;

*з метою розвеселитися;

*стимул до спілкування;

*через тиск оточення;

*заради солідарності з компанією;

*як “анестезію” від звичайної образи, горя або фізичного болю.

Головна небезпека першої спроби алкоголю для незрілої особистості полягає в тому, що, відчувши потягу до спиртного, підліток з біологічною схильністю до алкоголізму стає алкоголіком практично відразу, навіть не встигнувши зрозуміти, що з ним сталося.

Шкідливі наслідки споживання алкоголю Вплив алкоголю на нервову систему

Алкоголь потрапляє зі шлунка в кров через 2 хвилини після вживання. У першу чергу страждають клітини великих півкуль головного мозку. Погіршується умовно-рефлекторна діяльність рухів, змінюється співвідношення процесів збудження і гальмування в центральній нервовій системі. Людина втрачає здатність керувати собою.

Порушення роботи нервової системи та внутрішніх органів спостерігається при будь-якому вживанні спиртного: одноразовому, епізодичному чи систематичному.

Кількаразове чи часте вживання алкоголю справляє буквально спустошливий вплив на психіку підлітка. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, а й втрачаються вже розвинені здібності. Підліток “тупіє” і інтелектуально, і емоційно, і морально.

Вплив на репродуктивну функцію

188

У жінок алкоголь порушує вироблення статевих гормонів та дозрівання яйцеклітини, менструальний цикл. Зловживання алкоголем, руйнуючи організм жінки, виснажує нервову й ендокринну систему і зрештою може призвести до безплідності.

Стан сп’яніння в момент зачаття може вкрай негативно позначитися на здоров’ї майбутньої дитини. Уживання спиртних напоїв небезпечно протягом усієї вагітності, тому що алкоголь легко проникає через плаценту матері до дитини, а також у період годування грудьми.

Якщо мати під час вагітності вживає алкоголь, імовірність порушень у розвитку плода та ризик викидня значно підвищується. Плацента, яка виконує захисну функцію для плода, не може переробляти алкоголь, тому останній потрапляє в кров плода. Оскільки печінка плоду розвинена недостатньо, вона також не у змозі розщеплювати алкоголь, у результаті чого він впливає на плід більшою мірою на дитину, аніж на матір. Коли алкоголь досягає мозку плода, утворення нервових клітин зупиняється, тому мозок росте повільніше і функціонує гірше. Ризик таких ускладнень тим більший, чим молодший вік жінки.

Вплив на внутрішні органи Алкоголь порушує структуру клітин печінки, призводячи до переродження її тканин. При

систематичному споживанні спиртного жирові зміни в клітинах печінки призводять до омертвіння печіночної тканини – розвивається цироз печінки, що майже завжди пов’язано з хронічним алкоголізмом. Ураження клітин печінки призводить до порушення білкового і вуглецевого обміну, синтезу вітамінів і ферментів.

Алкоголь “роз’їдає” слизову оболонку стравоходу, шлунка, порушує секрецію і склад шлункового соку, що ускладнює процес травлення, і, врешті-решт, несприятливо відбивається на рості і розвитку дитини або підлітка.

Шкідливі наслідки вживання алкоголю Фізичні Психологічні Соціальні

Симптоми похмілля;

Головний біль;

Нудота;

Тимчасове притуплення пізнавальних здібностей;

Понос;

Короткочасна або тривала втрата пам’яті;

Нещасні випадки, що призводять до травм;

Отруєння;

Негативний вплив на репродуктивну функцію (у дівчат – порушення менструального циклу);

Негативний вплив на центральну нервову систему;

Зміни функцій печінкових клітин;

Порушення вуглеводного обмін;

Негативний вплив на серцево-судину систему.

Зміни настрою;

Неадекватна поведінка;

Імпульсивна поведінка;

Апатія, депресія, розв’язність, цинічність, емоційна холодність, брутальність, агресивність.

Зниження рівня успішності в школі, прогули, втрата працездатності;

Підвищена конфліктність із родичами;

Асоціальна, а в крайніх випадках і антисоціальна поведінка; сварки, бійки, насильство, порушення громадського порядку, скоєння злочинів.

189

Двадцять шосте квітня – день скорботи…

Виховна година Мета: Розвивати почуття гордості за свій народ. Прищеплювати любов до рідного краю.

Хід виховної години.

Оголошується тема і мета виховної години. Звучить фонограма ( з лекції E.Morrikone). Чорних дат у людства є немало.

Кожна з них – це міна під прогрес. Найстрашніше, що усіх спіткало, - Вибух на Чорнобильській АЕС.

Двадцять шосте квітня – День скорботи. Зранку скромних квітів я знайду

Іна знак журливої турботи До могил засмучених піду. Запалюється свічка.

Чорнобиль. Це назва невеличкого містечка районного центру, в 130 км від Києва. Заснований у Древній Русі, Чорнобиль дав своє гірке ім’я атомній електростанції, будівництво якої почалося у 1971 році. У 1983 році вже працювали 4 енергоблока із запланованих шести. Але в історію людства Чорнобиль ввійшов як найбільша катастрофа.

Ту мирну весняну ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була такою тихою, такою теплою і такою ласкавою. Саме в цю ніч, з 25 на 26 квітня 1986 року, відлік часу став далеко не мирним, а бойовим і аварійним.. О 1год. 24 хв. 40 сек., коли Прип’ять, містечко атомників, спало безтурботним сном, раптово пролунав вибух і над 4-м реактором атомної електростанції гігантське полум’я розірвало нічну темряву.

Ось як описує це Володимир Яворівський.

“За покликом рідної землі на захист свого народу першими до палаючого реактора по тривозі прибули пожежні з охорони ЧАЕС на чолі з начальником варти Володимиром Правиком. Потім прибуло підкріплення з міста Прип’ять на чолі з лейтенантом Віктором Дибенком. Вступивши в полум’я смертельної небезпеки, яким дихав реактор, пожежні в ту ніч, не шкодуючи сил і життя, виконали присягу на вірність народу України”.

А вогонь все лютував не затихав. Коли на місце аварії прибув начальник попарної частини майор Телятников, то побачена картина вразила його: відкритий реактор, а зверху над його смертельним радіоактивним диханням, на величезній висоті (приблизно 70 м) маячили маленькі фігури. Майор піднявся на дах машинного залу, в полум’ї тріскотіла вся стріха. Навколо разом з вогнем клубочився їдкий дим, киплячий бітум пропалював черевики і в’їдався у шкіру.

До п’ятої години ранку пожежа була ліквідована. Подув легенький вітерець і величезний стовп диму, пилки, копоті відірвався від реактора і посунув територію України, Білорусі сіючи смертоносну радіацію.

Безумство хоробрихБезумство живих...

Наш поклик священнийРівнятись на них.

Іпам’ять і совість-

Нести в чистоті, Тримати, як порох, Сухими в житті. Не всі виживають, Та сонце за нас.

Тримаймо ж нащадкам Життя про запас.

Усе, що здобуте, Що маєм здобуть!

190