Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС МАТЕМАТИКА.doc
Скачиваний:
497
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
250.37 Кб
Скачать
  1. Методика навчання математики у дочисловий період.

На дочисловий період відводиться близько десяти уроків. У цей період здійснюється узагальнення і систематизація математичних уявлень, сформованих у перед дошкільний період. Зміст і завдання цього періоду сформульовані у програмі з математики. В цей час продовжується також підготовка до написання цифр.  На уроках до числового періоду визначено завдання – актуалізувати і систематизувати уміння дітей виділяти в предметі його найбільш суттєві, характерні ознаки і властивості. Під ознаками розуміють все те, в чому предмети схожі один з одним або що їх відрізняє одне від одного. Під істотними ознаками розуміють такі загальні якості, які є невід’ємними від певного кола предметів і які однозначно відрізняють предмет від будь-яких інших предметів.

Поняття більше/менше

Погляньте на фігури, зображені на дошці. Які з них вам знайомі? Кружечки, трикутники. Завдання: викласти геометричні фігури один під одним. Чого більше? Чого менше? Скільки «зайвих» кружечків? Що треба зробити, щоб кружечків та трикутничків було порівну?

Орієнтація у просторі (внизу, вгорі, справа, зліва)

Сьогодні до нас звернувся Буратіно. Ви мабуть знаєте, що він погано вчився і ось тепер у нього трапилася біда. Він не може зрозуміти, куди йому підти, щоб потрапити в гості до Мальвіни. (На дошці зображення Буратіно, а ліворуч Мальвіна, праворуч Пьєро, вгорі Артемон, внизу Черепаха). В який бік треба йти Буратіно, щоб потрапити до Мальвіни? Ліворуч! А до Пьєро? Праворуч.

Перевірка матеріалу завдяки фізкультхвилинці: руки вліво, руки вправо, руки вгору, руки вниз, всім навокло посміхнись, нахил вліво, нахил вправо, і до сонця вгору потягнись.

2. Методика вивчення чисел першого десятка. Особливості ознайомлення учнів із числом і цифрою 0.

В результаті роботи над темою учні повинні оволодіти наступними знаннями уміннями і навичками: 1. Знати як називається кожне число, як воно позначається друкованою і письмовою цифрою; уміти акуратно писати цифри в зошиті. Уміти співвідносити цифру і число предметів і навпаки. 2. Засвоїти послідовність перших 10 чисел і вміти відтворювати її як в прямому, так і в зворотньому порядку, починаючи з будь-якого числа. 3. Знати які числа називаються натуральними. Знати, що число нуль не належить до натуральних чисел. Розуміти термін “натуральний ряд чисел”, “відрізок натурального ряду”. 4. Знати яке місце займає кожне з 10 чисел в натуральному ряду чисел від 1 до 10: після якого воно називається при лічбі, якому числу воно передує, між якими числами знаходиться. Оперувати термінами “наступне число”, “попереднє число”. Уміти називати всі числа, які зустрічаються при лічбі до даного числа і ті, що йдуть після нього. Знати місце числа 0 серед вивчених чисел.

5. Знати як утворюється число при лічбі з попереднього і 1, а також з наступного за ним числа і 1. 6. Знати на скільки кожне число більше за попереднє і на скільки менше наступного числа. 7. Засвоїти всі випадки утворення чисел в результаті додавання двох чисел.8. Навчитися порівнювати будь-які два числа в межах 10 трьома способами: способом складання пар, на підставі порядку прямування чисел в натуральному ряду, логічним способом на підставі знання складу чисел.

Всі числа вивчаються за планом:

1) утворення нового числа із переднього, вже вивченого числа; введення числа, як кількісної характеристики класу кінцевих еквівалентних множин;

2) написання цифри, яка позначає на письмі дане число;

3) співвіднесення цифри з групою предметів і навпаки;

4) визначення місця числа в натуральному ряді; лічба в прямому і зворотньому порядку в межах даного числа.

5) порівняння чисел різними способами в межах числа, що вивчається;

6) вивчення складу чисел.

1) Утворення числа 4. На малюнку 4 бусини: 3 прозорі, 1 замальована. Порахуйте, скільки прозорих? Зафарбованих? Разом? Як отримали цю цифру 4? До 3 додали 1!

2)  Знайомство з цифрою 4. Цифра 4 складається з трьох елементів: короткої прямої похилої лінії, короткої горизонтальної лінії та довгої прямої похилої лінії.

3) Співвіднесення. Порахуйте кількість кружечків, зображених на дошці? Їх 4.

4) Лічба. Порахуйте від 1 до 4. Від 4 до 1.

5) Приклади на порівняння виду: 1_4, 3_4 ...

6) Склад числа. Заповнюємо віконечка будинка: 1+3=4, 2+2=4, 3+1=4.

Тема “Числа першого десятка” закінчується вивченням числа „нуль”. Поняття про число „нуль” вводимо, як результат віднімання однакових чисел. Спосіб отримання числа „нуль” полягає у вилученні із множини всіх її елементів і запису дій над числами. Наприклад: На гілці було 2 листочки. Подув вітер, і один листочок упав на землю. Скільки листочків залишилося? (1) Як знайшли? (Ми від 2-х відняли 1, отримали 1: 2 – 1 = 1) Ще раз подув вітер і останній листочок упав. Скільки листочків залишилося на гілці? (Нічого) А як це записати? (Треба від 1 відняти 1). “Нічого” – це означає пуста множина предметів, тобто множина, в якій немає жодного елемента; в математиці численність такої множини відповідає числу „нуль”. Тому запишімо: 1 – 1 = 0. А якщо б вітер зірвав відразу два листочки, скільки б залишилося листочків на гілці? (2 – 2 = 0) Учні наводять приклади, коли в результаті отримаємо число нуль: 4 – 4, 14 – 14, 100 – 100. Далі з’ясовується, коли ми отримуємо нуль? При виконанні якої арифметичної дії? (При відніманні.) Чи завжди при відніманні ми отримуємо нуль? (Ні) А коли при відніманні отримуємо нуль? (Лише тоді, коли віднімаємо однакові числа). Школярі роблять висновок: при відніманні однакових чисел отримуємо в результаті число „нуль”. Число „нуль” позначається цифрою, яка називається так само – “нуль – 0”.