Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

день святого валентина

.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
39.82 Кб
Скачать

Виховний захід до Дня Святого Валентина День Святого Валентина

Мета. Розширити знання дiтей про звичаї, традиції народiв Европи. Розвивати кругозiр дiтей. Формувати культуру поведiнки, культуру почуттiв. Розвивати навички правильного використання мовних форм ввічливості, навчати чемного ставлення до людей.

До цього свята дiти готуються заздалегiдь. На уроцi художньої працi вони виготовляють подарунки в формi сердечка. Це може бути якийсь сувенiр, подушечка на диван i т.п. Якщо подарунок iншої форми, то обов’язково повинен бути упакований в коробку у виглядi сердечка. Також виготовляють листiвки з побажаннями. Кожен робить маленьке сердечко на ниточцi, щоб потiм прикрасити ним деревце. До свята випiкають тiстечка, пирiжки, рiзнi солодощi у вигдядi сердечка, прикрашають їх.

Звучить ніжна мелодія.

Ведуча.

День чарiвний, справжнє диво,

В класi посмiшок багато,

В класi людно i красиво,

Бо у нас сьогоднi свято.

Вчитель.

- Чи любите ви свята?

- Які свята ви найбільше любите?

Я теж люблю свята, особливо старовинні, такі як Новий рік. Мені сумно думати про те, як багато старовинних свят ми розгубили, забули. Але зараз люди намагаються повернути їх. Кожне свято мало якісь свої звичаї: на Івана Купала купались, шукали скарби, на Масляну млинці пекли і т.п. А нові свята якісь не цікаві. На День вчителя даруємо квіти вчителям, а в День міліції – міліціонерам, в день 8 Березня – жінкам. А якщо нам взяти і відсвяткувати яке-небудь старовинне свято? І якщо вийде добре, сподобається, то його можна святкувати щороку. Уявляєте, яким приємним буде наше життя?

До цього свята люди готуються заздалегiдь, придумують сюрпризи для друзiв, рiзнi подарунки (для кожного свята особливi). А деякi навiть спецiально шиють вбрання.

Сьогоднi ми спробуємо вiдсвяткувати миле, домашнє свято — незвичайне i веселе — день Святого Валентина.

Святкують його 14 лютого. Незвичайне тому, що свято це не українське i не росiйське. Але в Європi день Святого Валентина святкують iз великим задоволенням.

Так, в нас прийнято рахувати що лише дорослi мають право закохуватись. А над дiтьми можна посмiятися i дражнитися: «Тили-тили тесто, жених и невеста». Тiльки це негарно. Тому, що кохання може прийти у будь-якому вiцi, навiть в дитсадку. І такiй людинi можна тiльки позаздрити, а не насмiхатися, тому, що її життя одразу освiтлюється цим найкращим в свiтi почуттям. Iснує кiлька легенд щодо свята Валентина.

Учень 1.Легенда 1.

День Святого Валентина, свято кохання та всіх закоханих – це 14 лютого. А ось послухайте цікаву історію цього прекрасного свята.

14 лютого стародавнi римськi племена святкували свого бога Луперкуса - бога родючостi. Це було весняне святкування, оскiльки тодiшнiй календар вiдрiзнявся від сучасного, і лютий припадав на ранню весну. Однією з традицій цього свята було загадування iмен. Напередоднi дня святкування на тоненьких смужках паперу писали iмена римлянок і поміщали цi смужки у глечики. Кожен хлопець витягав свою смужку з ім’ям коханої.

Учень 2. Легенда 2.

Існує легенда, що 14 лютого стало днем Святого Валентина завдяки священнику Валентину, що жив в Римі за часів iмператора Клавдiя. Тоді iснував наказ, що забороняв римським воїнам одружуватись. Клавдій ІІ був упевнений, що сім‘я заважатиме чоловікам воювати. Проте священник Валентин вінчав таємно закохані пари, зневажаючи імператорський наказ. За це його було заарештовано, кинуто у в’язницю і страчено саме 14 лютого 269 року н.е. Після смерті Валентина назвали Святим і почали святкувати 14 лютого як день закоханих, і вже не в честь бога Луперкуса, а в честь Валентина.

Учень 3. Легенда 3.

А ось ще одна прекрасна оповідь з приводу цього свята. Святий Валентин, священник з Терні (Італія) мав чудовий квітник. І в нього була звичка роздавати букети квітів закоханим молодим людям. Священник Валентин встановив дату роздачі квітів – 14 лютого, а сам став захисником всіх закоханих.

Вчитель Отже, цей день святкують всі: дорослi і дiти, з сiм’єю чи з друзями. Святкують з давнiх часів, але особливо любили його святкувати рокiв 120 тому. Якi прекраснi подарунки готували тодi для коханих, якi вiршi писали.

До подарункiв на це свято були тiльки однi вимоги — вони повиннi мати форму сердечка. Чи була б то подушечка на диван, чи коробочка для рукодiлля, чи гребiнець для волосся. А якщо подарунок прямокутний, то хоча б був прикрашений сердечками.

Один молодий чоловiк, наприклад, розставив у садку своєї коханої свiчки у виглядi великого серця i запалив їх. Прекрасно вийшло.

Дуже часто в старовину на подарованих сердечках писали, вишивали, гравiрували або вирiзали всякi легковажні написи — побажання в вiршах. В цей день пишуть листiвки iз зображенням сердечок. Веселились, танцювали i їли святковий пирiг, який являв собою правильне серце. Але кульмінацiєю свята було призначення Валентина i Валентини. Все, що потрiбно — це два капелюхи. В один кидають записки з iменами всiх присутнiх жiнок, дiвчат, а в другий — iмена чоловiкiв. Пiсля цього витягають попарно з обох капелюхiв i оголошують iмена. Названi люди на весь рiк до слiдуючого свята — проголошуються Валентином i Валентиною, тобто закоханими. Пiсля цього дарують подарунки в знак кохання.

2. Вбирання деревця.

Діти вiшають на деревце свої маленькi сердечка і загадують бажання.

3. Вибiр Валентини та Валентина.

Проголошення їх парою на цiлий рiк.

Вимога: вести себе по вiдношенню один до одного з повагою, галантно.

4. Проголошенi пари дарують один одному подарунки i хлопчики запрошують дiвчаток до танцю.

5. Конкурс на кращу пару.

Обране журi визначає переможцiв.

а) Яка пара найкраще танцює.

б) Хто бiльше скаже комплiментiв.

в) Хто краще розiграє сценку знайомства.

г) В кого найкращий пиріг.

д) Хто виготовив найкраще сердечко?

е) Хто з хлопчиків зав’яже краще бантик для дівчинки.

є) Яка пара найбільше сподобалась.

6. Відзначення переможців призами.

Ведучий: А ви, шановні гості нашого вечора. як казан Віктор Гюго: "Якщо ви каміння - будьте магнітом, якщо ви рослина - будьте мімозою, якщо ви людина - будьте коханням."

Ведуча:Наше свято кохання завершилось. Спасибі всім учасникам і глядачам. Спасибі всім, хто готував вечір!

Ведучий: 3 святом вас, з днем святого Валентина!

7. Діти ласують смачними спеченими солодощами. Звучить музика.

Ведуча.

Тож танцюйте, любі діти,

Ніби цвіт весняний,

Ніжний та ласкавий

Свіжий та терпкий.

Захопіть танком своїм

Милим та коханим.

8. Дискотека

Виховна година «День Святого Валентина» (конкурсна програма)

Сцена і зал святково прикрашений

Ведуча: Нехай сьогодні за вікном і сніг і холод, але кохання не має віку і розквітає будь-якої пори року. Я сподіваюсь, що наше свято, яке не має кордонів і національності допоможе наблизити вашу весну, що ваші серця розтануть і ви по-іншому погляне на світ.

В переддень Святого Валентина цей вечір ми присвячуємо: - саме коханню:

Неспокійному і спокійному!

Підступному і відданому!

Нерозділеному і взаємному!

Гіркому і солодкому. Вічному Коханню!

(звучить мелодія)

Давним-давно, в ті часи, коли наша земля була ще плоскою, тоненькою і трималася на трьох китах, з’явилося кохання. З самої появи на світ воно було суперечливим почуттям, мінливим, кидалося з однієї крайності в іншу. Все змінювалося і лише кохання залишалося завжди юним, прекрасним, завжди новим і несподіваним, переборюючи війни і революції, кругосвітні подорожі.

Але закоханим цього було мало. Вони не хотіли іти назавжди, не повідомивши світові про своє кохання, І вихід був знайдений оголошено свято - Всесвітній день закоханих.

І. Згадаємо історію свята і проведемо вікторину.

У Європі День святого Валентина почали святкувати з XIII століття. Витоки цього свята сягають давніх часів. Валентин був християнським єпископом. Він народився у III столітті нашої ери в місті Терні Римської імперії. Всупереч наказу римського імператора Юлія Клавдія II, який не дозволяв солдатам імперських легіонів одружуватися, Валентин таємно вінчав легіонерів, за що і був ув'язнений. Коли він сидів у в'язниці, то закохався у сліпу доньку свого ката і вилікував її.

Кажуть, що все було навпаки: наглядач попросив Валентина вилікувати свою доньку, а та закохалася в священика. Перед стратою він залишив їй записку на прощання і підписався: "Твій Валентин" (звідси і "валентинки" на День закоханих). Дата страти святого Валентина - 14 лютого - співпала з римським святкуванням на честь Юнони - богині кохання.

Цей день у Римі вважався початком весни. Вже дещо пізніше

Валентин був канонізований і зарахований до лику святих. З тих пір всі

закохані вважають його своїм захисником. Сьогодні День святого Валентина вийшов далеко за рамки суто католицького свята і став найулюбленішим святом у багатьох народів.

. Багато років тому в Англії у цей день дітей наряджали в одяг

дорослих. Вони ходили від хати до хати і співали пісні про святого

Валентина. В Уельсі з дерева вирізали дерев'яні ложки й дарували їх своїм

коханим 14 лютого. Ці ложки оздоблювали сердечками, ключиками, що

означало: "Ти знайшов шлях до мого серця". На Сицилії існує таке повір'я: якщо молода дівчина стоятиме біля вікна півгодини перед сходом сонця напередодні Дня святого Валентина .і перший промінь впаде на неї, то цього ж року вона вийде заміж.

У Німеччині дівчата писали на цибулинах тюльпанів чоловічі імена. Який тюльпан зацвіте першим - за того дівчина і вийде заміж.

У Римі хлопці витягували невеличкі аркуші з написаними на них жіночими іменами. А японці вважають 14 лютого своєрідним днем вітання, коли подарунки отримує в основному сильна половина людства.

І. Звідки до нас прийшло це свято?

2. Ким був Святий Валентин?

3. В Стародавньому Римі Імператор-деспот Клавдій ІІ посадив його до в"язниц1. За яку провину? ( а/ Валентин таємно обвінчав закоханого хлопця-воїна з дівчиною, б/ таємно взяв шлюб, в/ засуджував деспотизм Клавдія II)

4. Як звали дочку тюремного наглядача, яку покохав Валентин? (а/ Валентина, б/ Джулія, в/ Венера)

5. Яку фізичну ваду мала дівчина? (а/ не чула” б/ була кульгавою, в/ була незрячою.)

7. Якою була подальша доля закоханих? (а/ жили довго і щасливо, б/ вони розлюбили один одного, в/ Валентина стратили).

8. Коли стратили Валентина? ( 12 лютого 469р, б/ 14 лютого 269р в/ ІЗ лютого 500 р)

9. Що написав Валентин перед стратою? ( а/вірш, б/ скаргу, в/ листа)

10 В листі до Джулїї якими були його останні слова? (а/ "твій Валентин,

б/ "з любов’ю" Валентин", в/ "від коханого Валентина")

11.Твір якого композитора обов'язково слухають усі молодята? («Весільний марш» Мендельсона.)

12. Який твір виконували у давнину закохані юнаки під балконами своїх обранок? (Серенаду.)

14. Назвіть видатного англійського драматурга, який у своїх творах оспівував кохання. (Вільям Шекспір.)

15. Кожна визначна річниця шлюбу має свою назву: перша — «ситцеве» весілля, десята — «порцелянове», двадцята — «кришталеве», двадцять п'ята — «срібне», п'ятдесята — «золоте». А як називають сімдесят п'яту річницю шлюбу? («Діамантове* весілля.)

16. Назвіть найвідомішу поему-казку про любов російського письменника О. Пушкіна. («Руслан і Людмила»,)

9. Як звали давньоримську богиню кохання? (Венера.)

17. Який ювелірний виріб свідчить про те, що людина, яка його носить, одружена? (Обручка.)

18 На якій квітці закохані ворожать: «любить — не любить»? (На ромашці.)

Як День Святого Валентина відзначають у різних країнах

До 14 лютого випускається безліч вітальних листівок-вален-тинок, як прості так і витвори мистецтва. А за старих часів були навіть листівки, прикрашені золотом і мереживами.

Італійці вважають своїм обов'язком дарувати в цей день коханим солодощі. Цей день так і називається в Італії – день солодощів.

Галантні французи першими ввели в себе любовні послання – чотиривірш.

У Японії проводять конкурс на найгучніше любовне послання. Юнаки й дівчата піднімаються на сцену і по черзі кричать щосили - усе, що хочуть, - своїй коханій людині. Переможець одержує приз.

відзначають 14 лютого День кохання, дарують один одному подарунки у формі серця. А також у цей день роблять подарунки мамам, тому що жіночого дня, подібно 8 Березня, у Фінляндії немає.

Матеріал для виготовлення сердечок різноманітний: бісер, корали, пір'я, сухі квіти, шматочки тканини, хутро тощо...

Англійці посилають любовні послання для своїх тварин, особливо собакам і коням.

В Америці у ці дні продається 108 мільйонів троянд, переважно червоних, а на цукерки в ці дні витрачають 692 мільйона доларів!

Сердечка до свята можна шити, ліпити, малювати, в'язати й навіть пекти.

Значна частина «валентинок» анонімна й без зворотної адреси, написана лівою рукою або справа наліво, що надає посланню таємничості. Зате після свята збільшується робота приватним детективам: вони одержують досить багато замовлень щодо встановлення особистості відправників «валентинок».

. Німецька традиція відзначати день святого Валентина дещо дивна – для них Святий Валентин є покровителем психічно хворих. Цього дня німці прикрашають психіатричні лікарні – рожевими стрічками, а в храмах проводиться особливе богослужіння.

. В Данії люди зазвичай відправляють один одному засушені білі квіти, а в Іспанії верхом витонченості і шаленої пристрасті вважаються повідомлення, відправлені поштовим голубом.

До цих пір в Британії зберігся звичай одягати дітей в одяг дорослих. Переодягнені діти ходять від будинку до будинку, співаючи пісні про святого Валентина і вітаючи закоханих.

В Уельсі, згідно із святковою традицією, закохані дарують своїм обраницям вирізані із дерева «ложки кохання», прикрашені замкова щілина, ключиками і серцями. Ключ і замкова щілина означають – «Я знайду шлях до твого серця».

«Мистецький» конкурс

кожному скласти чотиривірш про кохання або дружбу, де має зустрічатися одна із запропонованих рим (наприклад, «краса — чудеса», «кохання — сперечання», «вії — мрії», «ранок — світанок»).

Конкурс Віднови фразу. /між хлопцями і дівчатами/

І. Ненависть - маленький учень ( Любов - великий учитель) 2" Ненависть - це аксіома, яку не можна спростувати ніякою смертю. ( Любов - це теорема, яку треба доводити все життя)

3. Ненависть - не сміх під диваном ( Любов - не вздохи на скамейке

4. Ненависть добра, зненавидиш і корову. ( Любов зла, полюбить й козла).

Конкурс "Ти без мене-не ти, я без тебе - не я"

(Окремо Х.І.Д. роздаються картки у вигляді сердець, де записані імена видатних людей і літературних героїв, які складають відомі в усьому світі пари. За хвилину треба відшукати свою пару,) Адам - Ева, , Цезар-Клеопатра, Наполеон - Іозефіна, О. Пушкін - Н. Гончарова, В, Висоцький - М, ВладІ, М, Гумільов - А. Ахматова.

Гамлет - ОфелІя, Дартаньян - Констанція, О.Веронський - А.Кареніна, Н. Ростова-А. Волконський, Тетяна - Онегін.

/X. та Д. групуються по парах/

Конкурс Як ми знаємо один одного.

Зовнішній вигляд, стиль, манери. Імідж, поведінка - це дані, які становлять вашу характеристику. Характеризують зовні. Сьогодні у нас е можливість дізнатися про ваш внутрішній світ, про ваші думки стосовно деяких понять.

(для пари по два запитання)

І. І.Вас знайомлять з юнаком. Хто має подати руку першим? (юнак)

2. Гуляючи з коханою дівчиною, Ви повинні іти ліворуч чи праворуч? (ліворуч)

2 І. У день народження ви сервіруєте стіл. Як покласти ніж, виделку, ложку?

2. Коли заходять в ресторан, кафе чи інше громадське місце, хто йде

попереду - дівчина чи юнак?

3. І. Вибравши в ресторані стіл, він допомагає супутниці сісти: відсуну засунь стілець, а сам сідає ліворуч чи праворуч від неї0

2. Хто перший знайомиться з меню? Хто робить замовлення?

4. І. Ви прийшли в театр, як пройти на своє місце?

2. У якому випадку ви одягли б вечірню сукню:

- у музей

- до театру

- на випускний вечір?

5. І. Ви йдете містом І раптом перед вами стрімкий схил або сходи. Хто повинен іти попереду?

2. Уміння одягатися дуже важливе, адже за одягом зустрічають, приймають на роботу. Як правильно вибрати піджак? На скільки сантиметрів повинні виглядати манжети сорочки? ( 6см)

Ведуча: Той, хто по справжньому одну людину, той любить увесь світ. Про кохання сказано так багато, написано тисячі томів. Саме кохання і спонукало митців братися за перо. І про кохання вони говорили ось так:

І. Кохання варте стільки, скільки варта сама людина, яка його відчуває (Ромен Ролан)

2. Очима ти сказав мені: люблю.

Душа складала свій тяжкий екзамен,

Мов тихий дзвін гірського кришталю,

Несказане лишилось несказанним. (Ліна Костенко)

3. Кохати - це означає бажати іншому того, що вважаєш за благо. І бажати того не ради себе, а заради того, кого любиш. (Аристотель)

4. Справжнє кохання, яке не на словах, а на ділі - дає людині мудрість (Л.Толстой)

5. Кохання Божий дар! (Гельвецій)

6. Та людина, яку ти кохаєш в мені, звичайно, краща. Але ти кохай – і я постараюсь стати кращим. (М.Пришвін)

7. Кохати - це не значить дивитися один на одного. Це означає дивитися в одному напрямку. (А.Сент-ЕкзюперІ)

8. Кохання наділяє благородством навіть тих, кому природа в цьому відмовила. (В.ШекспІр)

Звучить фінальна пісня

"Чувства вам не скажут до свидання"

ми будем говорити про любов. Виховна година до Дня закоханих

Виховна година.

Підготувала: Бондаренко Л.А.

Мета: Ознайомити дітей з походженням свята всіх закоханих, обрядами, які стосуються весіль в різних країнах світу.

Ось уже 17 століть підряд закохані усього світу відзначають одне з найромантичніших свят – День Святого Валентина.

У цей день навіть повітря наповнюється коханням. Амури поспішають з*єднати пари,почуття яких перевірені часом, і допомогають зустрітися половинкам, що загубилися у просторі. А з чого ж усе почалося?

Мудрець повідав істину людині:

“Кохання й миле серце – річ одна,

Як душі мудрі з розумом єдині,

Отак і їх ніщо не роз*єдна”.

Кохання в серці робить все, що зна.

Воно – господар у своїй хатині.

Відпочиває сонце в самотині.

Буває – мить, буває – вік мина.

Стародавня легенда говорить про те, що у ІІІ ст. н.е. священник Валентин порушив імператорський наказ, який забороняв одружуватися. Цей священник повінчав двох закоханих. За це молодого єпископа кинули у в*язницю. А у в*язниці він закохався у сліпу доньку наглядача.Стратили Валентина 14 лютого, привселюдно, щоб іншим неповадно було. А донька наглядача у цей день отримала від свого коханого Валентина маленьку листівочку з фразою: “Від Валентина.”

З того часу кожного року закохані всього світу відзначають цей день як свято кохання.

Кохання... Ніхто і ніколи не зможе пояснити, що це таке. Це велика загадка життя. Кожне нове покоління намагається розкрити вічну таїну кохання.

Про кохання багато написано і сказано. Багато тому, що це почуття , коли воно з*являється викликає тремтіння у серці, щось змінюється у душі, хочеться писати вірші і оспівувати свою любов.

Ось, наприклад, вірші про кохання різних авторів.

Мне нравится, что вы больны не мной,

Мне нравится, что я больна не вами,

Что никогда тяжелый шар земной

Не поплывет под нашими ногами.

Мне нравится, что можно быть смешной,

Распущенной и не играть словами.

И не краснеть удушливой волной,

Слегка соприкоснувшись рукавами.

Мне нравится еще, что вы при мне

Спокойно обнимаете другую.

Не прочите мне в адовом огне

Гореть за то, что я не вас целую.

Что имя нежное мое, мой нежный, вы

Упоминаете ни днем ни ночью всуе…

Что никогда в церковной тишине

Не пропоют над нами «аллилуя»

Спасибо вам и сердцем, и рукой

За то, что вы меня,не зная сами,

Так любите.За мой ночной покой

За редкость встреч закатными часами.

За наши не - гулянья под луной,

За солнце не у нас над головами,

За то, что вы больны, увы, не мной,

За то, что я больна, увы, не вами… ( Марина Цветаева. )

А це вірші Вероніки Долиної. А писала вона теж, здебільшого, про

Кохання.

Ты то мерещишься, то чудишься,

Хотя я чуда не ищу.

Когда – то ты совсем забудешься.

Тогда – то я тебя прощу.

Тебя, такого звонко – медного,

Над теплой ямкой у плеча…

И лихорадящего, бледного,

Растаявшего, как свеча.

Нет, все не так теперь рисуется,

Не надо ближнего стращать.

Что выпадет, что подтасуется,

И станет некого прощать.

Но ты мерещишься, ты чудишься,

Полуразмытый, видный чуть…

Когда – нибудь и ты забудешься,

Когда – нибудь, когда – нибудь…

Вірші коханню присвячували також і інші поети: Сергій Єсенін, Олександр Блок, Марина Цвітаєва та Анна Ахматова. Цілі поеми писала про кохання Леся Українка. Уділяв увагу коханню і Тарас Шевченко.

Сьогодні люди різного віку надсилають своїхм коханим та друзям “валентинки.” Свого імені при цьому не вказують – воно повинно залишитися в таємниці.

А у 13 – 14 ст. у Європі був цікавий звичай. Юнаки витягували із коробки папірці з іменами дівчат.А молодий чоловік відтепер ставав на цілий рік кавалером тієї дівчини, папірець з ім*ям якої він витяг.Давайте і ми спробуємо так вчинити. Ось у нас в цій коробці є імена всіх дівчаток з нашого поверху.Давайте, хлопчики умовно оберуть собі, чиїм же кавалером вони будуть. Згода?

( Хлопчики обирають імена дівчаток.)

Але ж любов рано чи пізно повинна приводити до весілля, шлюбу. А як же проходять весільні обряди у різних країнах світу?

Дуже цікаво проходили обряди вінчання у середньовічній Англії.

Шлюби дітей там були оговорені батьками, ще коли наречені були дітьми. Обов*язково одружувалися люди одного кола. Тобто: дворяни лише з дворянами, аби не псувти блакитну кров. Матеріальний достаток обох сімей повинен бути приблизно однаковим. А от щодо любові, то вона враховувалася в останню чергу. Бо вважалося, що міцний і надійний шлюб базується на матеріальному достатку сім*ї. А тому члени такої сім*ї завжди жили кожний окремо своїми інтересами, бо головним обов*язком подружжя було продовження роду. Це був єдиний спільний інтерес обох. Але ж були і виключення.Молоді люди, які до безтями закохувалися одне в одного тікали потай від батьків у маленьке сільце на кордоні Англії і Шотландії, яке мало назву Гретна – Грін. Тут вінчали молодих людей без згоди батьків, родичів та незважаючи на різний матеріальний достаток. Але такі сім*ї майже ніколи не сприймалися вищим світом. Ні вони, ні їхні діти. А тому на таке відважувалися рідко і то лише за великим коханням.Схожа ситуація була у Франції, Іспанії, Росії, Польщі, Угорщині. Це були монархічні держави з міцними устоями.

Німеччина. Добропорядні бюргери поводилися у цих питанням майже так як і англійці. Бюргери – це середній клас людей Німеччини. Отож, шлюби між дітьми укладалися також зі згоди батьків, враховувалося матеріальне положення сім*ї. Але враховувалося і почуття любові. Більший наголос робився на почутті взаємної поваги одне до одного, бо ж жити разом все життя.А тому повинна бути хоча б симпатія. Пізніше симпатія переростала у почуття любові, або ж дружби. В обох випадках сім*я була міцною. Головним у такій сім*ї було народити та виростити дітей. Це звичаї християнського світу.

А які ж традиції сповідували мусульмани?

Релігія мусульман споконвіку була орієнтована на чоловіків. А тому в різних країнах чоловікам офіційно дозволялося мати від 4 до 6 дружин.Тобто це були офіційні шлюби. Сім*ї повинні були бути також приблизно одного достатку, але можливі були шлюби навіть з простолюдинками.Жінки жили кожна в своєму будинку, або ж жили в одному великому, але кожна дружина мала свої апартаменти.Це залежало від рівня доходу чоловіка. Якщо він міг утримувати 4 будинки, своїх жінок і всіх дітей від цих шлюбів – це був дуже забезпечений чоловік. Він був єдиним законом у своїй сім*ї, він мав усі права, тоді як жінка не мала ніяких прав. Вона повинна була вміти вести господарство у будинку, народжувати та виховувати дітей, бути прикрасою дому та у всьому догоджати чоловікові. Чим краще дружина виконувала свої обов*язки – тим більше подарунків їй дарував чоловік. Обов*язковими подарунками завжди були прикраси із золота. Чим більше на жінці було прикрас – тим більше це свідчило про кохання до неї чоловіка.У цьому світі більше заохочувалося народження хлопчиків. Тому, та дружина , яка першою народить своєму чоловікові сина ставала старшою і мала владу над усіма іншими дружинами.Ще один такий цікавий факт. У мусульман діти належать чоловікові. Жінка права на них не має. Отож, коли чоловік повертає жінку її сім*ї (тобто, розлучається з нею), всі її діти залишаються з батьком. Єдине, де не було інтриг – це з дітьми. Їх виховували всі жінки дому, незалежно від того, їхні вони були, чи іншої жінки. Такі звичаї були і є традиційними для країн Сходу (Індія, Туреччина), північно – африканських країн (Марокко).

Але розповідь була б неповною, якби ми не поговорили про нашу країну.Отож…

Україна з давніх – давен була високоморальною країною з численими обрядами, різноманітними традиціями та своїм історично складеним способом життя.Історично так склалося, що в давнину більшість населення проживало в селах. А село – це невичерпна скарбниця традицій і звичаїв. Дівчата і хлопці на селі перш за все, придивляючись один до одного, брали до уваги працьовитість. Бо роботи на селі цілий рік безліч. А тому треба було любити і вміти працювати. Діти трудилися нарівні з батьками.Хто працював, у того дім був повною чашею. А тому з дітьми з працьовитих сімей завжди радо одружувалися. Як вже пороблена вся роота дозволялося молоді ходити на вечорниці. Тут дівчата і хлопці ближче знайомилися одне з одним. Влітку танцювали, а в холодну пору року дівчата робили на вечорницях всю зимову роботу: пряли, вишивали, ткали, шили сорочки та інше. А хлопці з ними зазвичай жартували. Молодь співала пісень. Весілля справляли завжди восени. Тут завжди враховувалося почуття взаємної закоханості. Спочатку батьки дізнавалися все одне про одного.Якщо рівень достатку в сім*ї був на одному рівні – засилалися свати. Процес сватання – це ціле театральне дійство. Сват перш за все говорить про білу куницю – красну дівицю, яка стрілася на полюванні їхньому молодцю. Батько нареченої говорить про те, що не бачив ніякої куниці. А сват наголошує, що бачив, як вона вбігла в їхню хату. А мати нареченої в цей час готує на стіл, якщо свати їм по душі, а якщо ні – запрошували лише випити в хаті. Обов*язково питали дівчину, чи хоче вона заміж за цього парубка. Якщо так – вона колупала піч, якщо ж ні – не виходила навіть в світлицю, або виносила нареченому гарбуза. Це була відмова. А тоді було весілля і молода сім*я починала жити своїм життям. Завжди цінувалися ті дівчата, які вміли берегти свою дівочу честь.Не дай боже дівчина втрачала честь – місця їй не було у цілому світі.Її виганяли батьки з хати, а люди з села. Про таку дівчину говорили “покритка”, а її дитину називали байстрюком. Причому відповідальність за те, що втратила честь, несла сама дівчина. Хлопець відповідальності не ніс. Зневажали також і батьків такої дівчини – адже ж не змогли виховати її. Дуже добрим прикладом такої ситуації служить твір Т.Г.Шевченка “Катерина”.