Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Воспитательные часы 1-4 класс

.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Ініхто, ніхто тих слів не знає, Ніби в світі тільки я і ти,

Ізоря схилилася над нами, Щоб ясніш коханню посвітить.

4-й учень. Як хороше бути молодими. День ясний, сонячний... Але що це за грім? Що це за гроза? Що вона віщує? Ой, людоньки, біда! Війна! Війна!!!

(«Священная война» ).

Прощавайте, сини і чоловік.

Ведуча. їхали вони на фронт із вірою у швидку перемогу. А ворог насувався, захоплював ще більше території. З сумом, стогоном та плачем летіли на фронт листи від матерів, коханих. І в короткі хвилини затишку їх читали стомлені солдати.

2-й учень.

Лист, звичайно, від мами. Обстріл - жорстокий завжди. Не чекав я небесної манни, Як чекав я твої листи. Снаряди свистять нещадно. Може, здається, так і є Ну-мо місяць допоможе Лист прочитати мені.

Тут в цих рядках і поміж ними Палить сильніше вогню:

Ти ж один у мене син, Ти ж один у мене син, Ти ж один у мене!

3-й учень.

Кому тут до цього є справа, Снаряди, свист, завиття. Піхота на кулемети, дзоти Знову піде в майбуття.

Я без читання знаю - так вже потрібно буть Тривога - рана навскрізь, В цих листах без слів,

Тут в цих рядках і поміж ними Палить сильніше вогню: Ти ж один у мене син, Ти ж один у мене!

Ти ж один у мене син, Ти ж один у мене!

Учениця.

Прощай, земля сира, і кулі з пітьми.

Вони ж не розбирають - чи один у матері ти.

Тут в цих рядках і поміж ними Палить сильніше вогню: Ти ж один у мене син, Ти ж один у мене!

Ти ж один у мене син! Ти ж один у мене!

Ведуча. Вся територія України була захоплена ворогом. Відлунням докочувались звістки про бої на фронтах. Матері чули про подвиги своїх синів з усних переказів, із партизанських листівок, повідомлень Інформбюро.

Листи не йшли. Про рідних складалися вірші та пісні, які лунали в хвилини затишку бойових дій, ці пісні підтримували солдат. (Вірш К. Симонова «Жди меня»). (Пісня

«Вье'тся в тихой печурке огонь», «Огонек», «Темная ночь», «Катюша», «Смуглянка»).

Ведуча. Глибокі рани завдала війна. У 1973-1976 рр. за парти в Україні не сіли сотні тисяч першокласників. Вони не народилися, бо ті, хто мав стати дідусями, батьками загинули на війні зовсім юними.

4-й учень.

Схилилось зажурено жито, тамуючи біль в колосках, І тануло-тануло літо у батьківських добрих очах. Осколком останнім атака під серце йому запекла,

Не скоро по нім будуть плакати в хатині, що скраю села. По синій, зимовій дорозі Крізь плетиво стомлених днів Ще будуть стрічать листоношу, Чекатимуть звісток з війни.

151

Бо жінка не вірила смерті, Зімкнувши уперто вуста. Листи, пожовтіли в конвертах, На скронях біліють літа

1-й учень.

Вийшла в степ широкий мати посивіла, Виплакала очі від журби вона. Біля квітів мати стала, заніміла І згадалась знову матері війна.

І почула голос сина над житами, То зітхала мати, то вогонь палав:

«Я прийшов до тебе, я вернувся, мамо, Я своєю смертю смерті потоптав. На моїй могилі нині квітів море, Ти в думках до мене линеш з далини, І твоє невтішне материнське горе, То прокляття вічне пам'яті війни».

(Звучить пісня «П'є журавка воду»).

Ведуча. Скільки долей зламала війна. Гірка доля дісталась і дочкам, красунямдівчатам, які стали дешевою робочою силою. Не всі вони повернулись додому такими ж молодими, якими їх доля закинула у далеку Німеччину.

Учениця.

Лист з чужини

Не побивайся, матінко, за мною, Твій син-герой згорів у боротьбі. Не плач, старенька, над похилим тином, Не плакати, гордитися тобі. Гордися сином, мама сива, Селянка з українського села,

Гордися, ти народові зростила Такого сина - мужнього орла.

«Реквієм»

Пам'ятайте! Через віки, через роки! Пам'ятайте!

Про тих, що вже не прийде ніколи. Пам'ятайте, не плачте! Стримайте стогони гіркі. Пам'ять загиблих бережіть свято, Вічно бережіть. Люди, поки серця ваші б'ються. Пам'ятайте!

Якою ціною дісталося щастя, Просимо вас, пам'ятайте! Дітям своїм розкажіть про них, Щоб пам'ятали.

Вбийте війну, прокляніть війну!

Люди землі,Мрію пронесіть через роки І життям нагадуйте Про тих, хто вже не прийде ніколи, Заклинаю - пам'ятайте!!!

152

Година спілкування

Злочин і кара Мета:ознайомити дітей з правами та обов’язками, прививати почуття гідності та відповідальності за свої вчинки.

Хід години спілкування

Не кажи і не роби нічого поганого, Навіть тоді, коли ти наодинці з собою. Учись надто більше соромитись самого Себе, ніж інших.

Демокрит

Закон можна вважати якісним тоді, коли смисл його є точним, якщо вимоги його справедливі, якщо він формує чесноти у громадян.

Френсіс Бекон

Учитель.

Злочин і кара – досить актуальна тема. У вашому віці ви особливо цікавитесь, які права дає вам закон, як слід діяти в тих чи інших випадках тощо. Гете писав: «Поведінка – це дзеркало, у якому кожен показує своє обличчя». Давайте й ми спробуємо розгледіти себе у дзеркалі своїх дій і вчинків.

Людина – складний, таємний, багатогранний світ. Її серце – вмістилище Всесвіту, зосередження емоційної енергії й сукупність ставлень до дійсності.

Хто «Я»? Навіщо прийшов(ла) у цей світ? Чи правильно чиню? Здавалося, це прості запитання, але дати відповідь на них важко.

Можна по-різному визначати мету свого існування, але її треба мати-інакше то буде не життя, а існування. Сьогодні ми розмовлятимемо про підступних ворогів підлітків: тютюн, алкоголь, наркоманію, крадіжки, хуліганство. і ми визначимо, що таке шкідливі звички – хвороба чи щось інше?

Звичка – це певна дія, яка набута людиною у процесі життя. Але звичка може перерости у хворобу, яка може мати різні наслідки. Отже, людина має контролювати свої вчинки. А що таке вчинок? Учинок є одиничним, відносно завершеним актом поведінки. Він реалізує моральну спрямованість поведінки. Думаю, що всі ви знаєте або чули влучний крилатий вислів: «Посієш учинок – пожнеш звичку, посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю».

Що ж спонукає підлітків до певних вчинків? Насамперед, виховання дітей у неповній сім’ї; далі – бажання прославитись (Я – герой); прагнення повелівати (Я – це сила, влада); прагнення до самостійності. Звісно, це основні причини вчинків.

Давайте розглянемо конкретні вчинки і спробуймо їх проаналізувати.

На мою думку, найпоширенішим серед підлітків є тютюнокуріння. На жаль, цією звичкою захоплюються не лише підлітки, а й діти 9 років. Як одні, так і інші навіть не усвідомлюють, що завдають шкоди своєму організмові, а звідси виникають такі захворювання, як рак горла, легень.

Куріння переслідувалось в давні часи дуже суворо. В Англії курців страчували, у Туреччині їх саджали на кіл, в Італії Римський папа відлучав курців від церкви. У Росії цар Олексій Романов заборонив ввіз тютюну, а курців карали батогами.

Ще хочеться сказати про тютюн з біологічного погляду. Тютюн – трав’яниста рослина сімейства пасльонових. Є приблизно 60 видів тютюну. Із нього виготовляють хімічний продукт – нікотин-сульфат, який використовують у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників.

Понад 80% випадків захворювання раком легень припадає на долю курців-підлітків.

153

На Русі курців засуджували до страти, та ми живемо з вами не у ХІІ сторіччі, а у ХХІ, і не слід судити одне одного, а слід допомагати, підтримувати. Проханням до вас буде те, що якщо ви побачите таку ситуацію, допоможіть їм, розтлумачте, що це погана звичка.

Розглянемо інші згубні звички: пиятику, алкоголізм.

Пиятика – велика загальна біда. Миритися з нею не можна, бо дуже дорого вона нам обходиться. За даними вчених, перше знайомство з алкоголем і формування позитивного ставлення до його вживання у більшості випадків (60-82%) відбувається в сім’ї, у компанії. У цьому випадкові, як свідчать численні дослідження, неповнолітнім, щоб стати алкоголіком, достатньо вживати спиртні напої не менше разу на тиждень. Доза алкоголю може бути при цьому невелика: 100 г горілки або 200-250 г міцного вина чи склянка пива – але це згодом переросте у звичку. А що несе за собою ця звичка ми знаємо.

Алкоголізм – захворювання, причиною якого є вживання алкоголю. Він впливає на мозок, серцево-судинну систему, печінку, систему травлення. Характеризується наявністю психічної і фізичної залежності. Алкоголік – хвора людина, що виявляє непереборну пристрасть до вживання алкоголю.

УЄгипті та Китаї алкоголь виготовляли і вживали як святовий і повсякденний напій. У стародавніх греків пили вино лише в свята Діоніса – бога вина. Від греків потім виноробство прийшло і до римлян. Щоб випити келих вина, був спеціальний ритуал.

УРосії цар Іван Грозний жорстоко карав тих, хто таємно займався виноробством і продавав горілку. Другий російський цар Олексій Михайлович 1652 року заборонив торгівлю горілкою по середах, п’ятницях і неділях, а також у Різдвяний і Петровський піст.

Унашому світі є ще одна біда – наркоманія. Причому наркоманія серед неповнолітніх, приблизно вашого віку. Наркотики – це речовини, пристрасть до вживання яких спричиняє психічні розлади та інші захворювання. Людина не знає свої дії, вонв їх не контролює. Щоб дістати наркотики, бо вони дуже дорогі, дитина іде на злочин: крадіжки, бійки, пограбування тощо. До наркотиків належать морфій, опіум, гашиш, героїн, промедол тощо.

Усі наркотики характеризуються руйнівним впливом на фізичний і психічний стан здоров’я дітей. Наркотичні речовини діють на нервову систему, викликають збудження, певні розлади, галюцинації. Сучасний стан наркотизації в Україні характеризується постійним збільшенням груп підлітків 13-14 років, залічених до вживання, зберігання і розповсюдження наркотиків.

Особи, що вживають наркотики, становлять вразливу групу населення до захворювань. нерідко передозування або ж тяжка залежність призводить до смерті.

Повернімося до теми злочину. Одним із найпоширеніших і найнебезпечніших злочинів є крадіжки, хуліганства. Що включає в себе поняття «злочин»?

Поняття «злочин» включає в себе чотири ознаки: суспільну небезпечність, протиправність, вину та караність.

Учитель.

Тут пролунали різні міркування. Тепер слід підбити підсумки. Отже, які риси притаманні високодуховній людині?

• Якісне усвідомлення вищої мети існування людини та людства.

• Постійне прогресивне самотворення та допомога у цьому процесі іншим.

• Наповненість життя гуманістичним змістом, надання пріоритету буттєвим цінностям, що виявляються в думках, словах, діях.

• Високий рівень фізичної, емоційної, ментальної та моральної культури. Запишіть, будь ласка, ці важливі кожній людині риси у зошити, а завданням буде – самостійно доповнити цей перелік.

Учитель.

Який короткий висновок ми можемо зробити після всього сказаного і почутого? – Духовна краса людини – це животворче джерело людського життя, внутрішній світ людини.

154

Година спілкування

Сучасній транспорт - зона підвищеної небезпеки

Мета: поглибити знання учнів про правила дорожнього руху; повторити основні правила пішоходів, велосипедистів, мотоциклістів, пасажирів, водіїв; сприяти розвитку мислення, мовлення, пам'яті, навичок поведінки на дорозі; виховувати повагу до оточуючих, увагу, правила ввічливості.

Бесіда

1.Основні заподій транспортних випадків.

2.Правила безпечної поведінки в транспорті будь-якого вигляду.

Мета. У кінці уроку учні повинні:

а) знаті основні заподій транспортних випадків і правила безпечної поведінки при користуванні транспортом;

б) уміти правильно діяти в разі захвату транспортного засобу терористами.

Основній вміст уроку.

Урок доцільно почати з повторення пройденного в початковій школі матеріалу по безпеці дорожнього руху.

Попросите учнів пригадати і розповісти про аварійні ситуації на транспорті.

Основні заподій транспортних аварій:

про неуважність учасників дорожнього руху;

o невиконання правив безпеки водіями транспортних засобів і пасажирами; o порушення правив дорожнього руху пішоходами;

o поломка транспорту;

o незадовільний стан проїжджої частини вулиць і доріг; o погані погодні умови.

Особлівості сучасного транспорту: висока швидкість, величезна руйнівна сила із-за різкої зупинки і зіткнення, висока пожароопасность.

Особливо небезпечний транспортний засіб в наступних випадках:

про під годину посадки і висадки;

o при екстреному гальмуванні, особливо в серові погоду і під година гололедецы;

o під година руху на автомобілі, що має несправності, при яких боронує експлуатація.

155

Сформулюйте основні правила безпечної поведінки в будь-якому транспортному засобі.

Що робити, якщо ви виявилися заручником терористів? Роз'ясніті дії, що рекомендуються, в такій ситуації можна, використовуючи схему.

Схема Залишатися на своєму місці, не привертати увагу (не ставити питань, не робити різких рухів)

Запитувати дозволи на будь-яку дію (пересунути-ся, відкрити сумку, сходити в туалет). Виконувати всі вимоги терористів беззаперечно.

Не заважати проведенню групою захвату операції по вашому звільненню, лягти на підлогу, і чекати закінчення дій.

Виконувати всі вимоги групи по боротьбі з терори-змом, у момент звільнення виходити якнайскорі-ше, залишивши речі в салоні.

Висновок. Повторіть основні положення уроку і перевірте, як зрозуміли тему.

Контрольні питання.

Розкажіть про правила безпечної поведінки в транспортному засобі. Які небезпеки можуть виникнути при посадці в транспортний засіб і висадці з нього? При гальмуванні? Що може зробити пасажир в аварійній ситуації? Як поводитися, якщо ви виявилися заручником терористів?

156

Година спілкування

Школа Світлофора Моргайка

Мета: поглибити знання учнів про правила дорожнього руху; повторити основні правила пішоходів, велосипедистів, мотоциклістів, пасажирів, водіїв; сприяти розвитку мислення, мовлення, пам'яті, навичок поведінки на дорозі; виховувати повагу до оточуючих, увагу, правила ввічливості.

Ведуча.

Доброго дня, юні знавці правил дорожнього руху. Ми раді вітати вас на Стоп – шоу „Клаксон”.

З кожним роком все жвавіше стає на вулицях міста: рухаються автомобілі, мотоцикли, автобуси.

Одні машини везуть продукти, одяг до магазинів, інші – розвозять хліб, будівельні матеріали.

Та для того, щоб автомобілі швидше постачали вантаж до місця призначення, необхідно створювати такі умови, щоб вони могли без будь-яких перешкод рухатися містом.

Діти, щоб зберегти своє здоров’я та життя, ми повинні чітко дотримуватися встановлених правил дорожнього руху.

Впевнена, що ви з ними знайомі і добре їх знаєте, адже вони зовсім нескладні. Сьогодні ми не тільки пригадаємо правила дорожнього руху, а й доведемо, що дотримуємося правил поведінки на вулицях міста.

1.Як не глянув ти ліворуч, Не дав транспорту пройти – Той не зможеш ти безпечно Вулицю всю перейти.

2.Громадський транспорт на дорозі Не слід тобі чекати, Так твердять правила дорожні – Їх треба поважати!

3.Вибігати на дорогу – дуже небезпечно

Та до того ж, коли там – мчить транспорт безкінечно!

4.Водій не встигне повернути, Якщо ти раптом зміниш рух. Тому порадою тут буде – Не змінювати різко смуг.

5.Як виїхав ти на дорогу,

то знай одну пересторогу: Педалі швидко не крути,

а всі машини пропусти!

6.Вантажівку пропускати слід на тротуарі. На дорозі зупинятись – будеш не в „ударі”.

7.Припарковане авто зменшить оглядовість, Тому вихід із-за нього – це жахлива повість.

8.А он автобус підійшов,

Тролейбус зупинився знов.

157

Ану, скажи, чи знаєш ти, Як їх потрібно обійти? Щоб не счинилося біди, Ти їх позаду обійди.

9.Трамваї – ж зовсім інша річ Один одному йдуть навстріч Таку я дам пораду:

Їх не обходь позаду! Завдання 1.

Я запрошую 2 чол., бажаючих взяти участь у конкурсі.

(виходять 2 учасники). На папері намальовані автомобілі. Ваше завдання: порахувати кількість машин, які рухаються вправо і вліво.

Хто впорається першим, той переможець.

(Діти отримують аркуші з завданнями і виконують його). (вправо – 10, вліво – 7).

Завдання 2.

На аркуші паперу намальовано карту міста. Допомогти автомобілісту знайти шлях до бензоколонки.

(Діти виконують завдання).

158

Година спілкування

Допоможи Незнайкові

Етична грамота

Мета: засвоїти знання з етичної грамоти через тести, вчити користуватися отриманими знаннями на практиці, виховувати почуття взаємоповаги, відповідальності за свої вчинки.

1. ДОПОМОЖИ НЕЗНАЙКОВІ

а) Незнайко сидить в автобусі біля вікна і з цікавістю дивиться на нові будинки. В

автобус заходить жінка з дитиною.

Як треба вчинити?

б) Незнайко зустрів на вулиці дівчинку-однокласницю. Вона йшла з магазину і несла

важку сумку.

Як треба вчинити?

в) На багатолюдному перехресті стоїть бабуся. Старенька розгублена - не знає, як

перейти вулицю. Що мав би зробити Незнайко?

Як треба вчинити?

2. А ТИ Б ЯК?

а) Великі хлопці тікають від собаки, а маленька дівчинка стоїть і плаче...

б) В автобусі сидить хлопчик, а в цей час заходить бабуся...

в) Сергійко впав у калюжу, а Петрусь стоїть і сміється...

3. ЩО ЗРОБИВ ІВАСИК?

а) Івасику треба терміново звернутися до вчительки, а вона розмовляє з татом

Сергійка... Івасик...

б) Івасик у дверях зіткнувся з Оленкою. Хлопчик...

в) У дверях зіткнулися наш Івасик і першокласник Тарасик. Що зробив наш Івасик?

Чому?

4. ТОДІ Я Б...

а) Мама прийшла втомлена з роботи і я...

б) Маленький братик сумує і я...

в) Квітка у вазоні опустила листочки і я...

г) Друг захворів і я...

д) У сестрички не виходить задача і я...

е) Сіреньке кошенятко загубилося і я...

є) Дівчинка плаче і я...

5.ПРО МЕНЕ САМОГО. а) Мені весело, коли...

б) Я люблю...

в) Я хочу...

г) Мені сумно, коли...

д) Мені страшно, коли...

е) Мені цікаво, коли...

6.ЩО ЗРОБИВ СЕМЕН?

а) Семен зайшов до роздягальні,

там юрмиться багато дітей. Ось Оксанка. Всі її штовхають...

б) Ранок. Семен зайшов у клас. Тут уже Петрусь. Тарас...

159

Що зробив Семен?

в) У буфеті на загальному блюді лежать пиріжки...

Що зробить Семен?

г) На перерві Семен наштовхнувся на Івася. Що він зробить?

д) Назустріч Семенові йдуть Людмила Петрівна і Юлія Олександрівна. Як повівся Семен?

Якщо Семен вже привітався з учителем, то чи треба вітатися ще? е) Олеся образила Семена.

Що він вчинить?

є) Семен побачив, що Ілля з Юрком б'ються. Що він зробить?

ж) Семена попросили виступити на святі, а йому дуже не хочеться. Що він зробить? Відшукай пораду серед правил

7.А ЯК БИ ТИ? Поради чемних людей.

а) Оленка не хоче сидіти з Мишком за однією партою. Що відчуває Мишко? Чи права Оленка?

б) Сергійко знову смикнув Ніну за коси. Вона погналася за ним, щоб вдарити. Що можна порадити Ніні та Сергійкові?

в) Ганя з Наталкою постійно шушукаються, навіть тоді, коли поруч інші діти. Чи подобалося це іншим, чи заважало їм?

8.ПОКАЖИ, ЯК ЦЕ РОБИТЬСЯ...

а) Пригадай, кого ти образив ненавмисно та знайди спосіб загладити свою провину. б) Назви хороші якості свого друга, в) Зроби комплімент сусідові по парті.

г) Покажи, як запросити партнера до танцю. Я – людина серед людей

160