Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 43

Тема 22. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи

Питання для усного опитування та дискусії

22.1. Поняття та загальна характеристика злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності особи.

22.2. Згвалтування (ст.152 КК України).

22.3. Кримінально-правова характеристика насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

22.4. Юридичний аналіз злочину передбаченого ст.154 Кримінального кодексу України.

22.5. Кримінальна відповідальність за розбещення неповнолітніх.

Примітка: Інші склади злочинів даного розділу Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Перебуваючи в стані сп'яніння, М. і К. на квартирі останнього за домовленістю між собою із застосуванням фізичного насильства і погрози вбивством, підкріпленої демонстрацією ножа, по черзі зґвалтували 15-ти річну П., а також задовольнили з нею статеву пристрасть неприродним способом. Кваліфікуйте дії М. та К.

Задача №2. С. познайомився з М. і запросив її до себе в гості. Пізно ввечері, маючи намір вступити з М. в статевий зв'язок, С. намагався підняти її з крісла. М. вирвалась і вибігла в коридор. Наздогнавши її, С. замкнув вхідні двері, заявивши з погрозою, що з цієї квартири так не виходять. Не бачачи виходу зі становища, М. підбігла до відкритого вікна і викинулась з 8-го поверху. Від одержаних тілесних ушкоджень М. померла на місці. Дайте кримінально-правову оцінку дій С.

Задача №3. Н. і С., які випадково познайомилися в кафе із П. (19 років), силою затягнули останню до підвалу та із застосуванням фізичного насильства (наносили удари кулаками в голову) разом зґвалтували її. Внаслідок нанесеня ударів П. було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження. Під час слідства також було встановлено, що на момент вчинення злочину Н. виповнилося 18 років, а С. – 13 років. Кваліфікуйте дії Н. та С.

Задача №4. Т., працюючи директором будівельної компанії, запропонував Н., яка працювала бухгалтером цієї компанії, вступити в статеві зносини з одним із дуже важливих для компанії клієнтів. За це Т. пообіцяв Н. збільшення розміру заробітної плати. Н. відмовилася надавати сексуальні послуги і через місяць була звільнена з роботи. Кваліфікуйте дії Т.

Задача №5. Ф., під час спілкування зі своїми малолітніми прийомними дітьми, розповідав їм відверті сексуальні історії, показував порнографічні фотографії, гладив інтимні частини тіла дітей. Одного разу Ф. запропонував дітям на практиці продемонструвати статевий акт. Для цього він попросив одну зі своїх прийомних доньок В. бути його партнеркою. В. погодилася і вони в присутності інших дітей здійснили статевий акт. Кваліфікуйте дії Ф.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: статева свобода, статева недоторканність, згвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, статева зрілість, розбещення неповнолітніх.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Згвалтування - статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи. Примушування до вступу в статевий зв’язок - це протиправний вплив на потерпілу особу, щоб домогтися від неї згоди на статевий зв’язок всупереч її волі. Стан потерпілої особи слід визнавати безпорадним, коли вона внаслідок малолітнього чи похилого віку, фізичних вад, розладу психічної діяльності, хворобливого або непритомного стану, або з інших причин не могла розуміти характеру та значення вчинюваних з нею дій або не могла чинити опір. При цьому необхідно, щоб винна особа, яка вчиняє зґвалтування чи насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, усвідомлювала (достовірно знала чи припускала), що потерпіла особа перебуває саме у такому стані. Особливо тяжкими наслідками, передбаченими частиною четвертою статті 152 та частиною третьою статті 153 КК можуть бути визнані, зокрема, смерть або самогубство потерпілої особи, втрата нею будь-якого органу чи втрата органом його функцій, психічна хвороба або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менше ніж на одну третину, непоправне знівечення обличчя, переривання вагітності чи втрата репродуктивної функції, а так само зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпечною для життя людини, які сталися внаслідок зґвалтування або насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Матеріальна залежність потерпілої особи має місце зокрема тоді, коли вона перебуває на повному або частковому утриманні винної особи, проживає на її житловій площі, а також тоді, коли винна особа своїми діями чи бездіяльністю спроможна викликати істотне погіршення матеріального становища потерпілої особи. Службова залежність має місце, коли жінка або чоловік обіймає посаду, згідно з якою вона підлегла особі, яка застосовує примушування, або підпадає під контрольні дії такої особи, або інтереси потерпілої особи залежать від службового становища винної особи. Відомостями, що ганьблять потерпілу особу чи її близьких родичів, слід вважати такі відомості, які, як на думку зазначених осіб, так і об’єктивно здатні принизити честь та гідність особи. При цьому не має значення, відповідають ці відомості дійсності чи є вигаданими. Розголошення — це повідомлення таких відомостей будь-яким способом хоча б одній особі, котрій вони не були відомі, які потерпіла особа бажала зберегти у таємниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]