Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 40

Тема 20. Злочини проти життя та здоров’я особи

Питання для усного опитування та дискусії

20.1. Поняття та загальна характеристика злочинів проти життя та здоров’я особи.

20.2. Поняття вбивства, види вбивств.

20.3. Кримінально-правова характеристика умисного вбивства.

20.4. Умисне вбивство в стані сильного душевного хвилювання.

20.5. Вбивство через необережність.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Гольцев, звільнившись із місць позбавлення волі, де він відбував покарання за замах на вбивство із хуліганських спонукань, зійшовся з Пановою. Вони обоє зловживали спиртними напоями, сварилися, при цьому Гольцев неодноразово погрожував Пановій вбивством. Під час чергової сварки Гольцев збив Панову на підлогу і завдав їй ногою, взутою у черевик, удару в груди в ділянку серця, спричинивши тупу травму грудної клітки з розривом лівого шлуночка серця. Від одержаного ушкодження Панова померла на місці. Дайте правову оцінку діям Гольцева.

Задача №2. Між подружжям Ж. склалися неприязні стосунки. Дружина після чергової сварки вирішила вбити чоловіка. Для виконання задуманого вона залучила Ш., пообіцявши йому заплатити 4000 доларів США. Прийшовши додому з Ш. пізно увечері, дружина пригостила його горілкою і дала йому сокиру. Нею Ш. потім убив її чоловіка, який спав. Кваліфікуйте дії Ж. і Ш.

Задача №3. Під час полювання В. і К., не поділивши підстрелену кимось із них лисицю, посварились. Сварка перейшла в бійку, під час якої В. умисно вистрелив у К. Від пострілу К. одразу помер. Побачивши, що К. мертвий, В., з метою приховання злочину, розчленував труп, а потім його закопав. Кваліфікуйте дії В.

Задача №4. Ю. у відсутність чоловіка, що знаходився у тривалому відрядженні, підтримувала статеві зв’язки з Д. Через певний час вона завагітніла і, побоюючись розправи з боку свого чоловіка, вирішила позбавитися дитини. Про свій намір вона повідомила знайомій М., яка погодилася за певну винагороду їй допомогти. Коли дитина народилася, то М. прийняла пологи, а наступного дня вони втопили дитину у ванні й позбавилися трупа. Кваліфікуйте дії Ю. та М.

Задача №5. Трембіта завжди стримував свого батька, який внаслідок зловживання алкогольними напоями поводився агресивно, вчиняв сварки, бив дружину.Після св’яткування дня народження Трембіта, як це було і раніше, запропонував батькові, який перебував у стані алькогольного сп’яніння, лягти спати, але той почав бити сина. Трембіта вирвався від нього. Тоді батько кинув у сина кусок металевої труби. Піднявши її Трембіта побачив, що батько біжить до нього з іншою такою самою трубою. Побоюючись бути ще більше побитим Трембіта вдарив батька трубою по голові, заподіявши йому смерть. Дайте правову оцінку діям Трембіти.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: злочини проти життя, умисне вбивство, вбивство через необережність, стан сильного душевного хвилювання, погроза.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Життя особи – це особлива форма існування людини (людського організму), що характеризується цілісністю та здатністю до самоорганізації. Вбивство - умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині. Стан сильного душевного хвилювання (фізіологічний афект) - це такий психічний стан, за якого інтенсивна емоція протягом короткого часу стає домінуючою, значно знижуючи здатність людини усвідомлювати свої дії і керувати ними, майже повністю втрачається функція самоконтролю і самооцінки (інтроспекції), звужується до мінімуму вольова сфера, організм людини значною мірою переходить на інстинктивні механізми керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]