Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 64

Тема 33. Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян

Питання для усного опитування та дискусії

33.1. Загальна характеристика та види злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян.

33.2. Аналіз складу злочину “Наруга над державними символами” – ст. 338 Кримінального кодексу України.

33.3. Захоплення державних або громадських будівель. Склад злочину – ст. 341 Кримінального кодексу України.

33.4. Кримінально-правова характеристика опору представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – ст. 342 Кримінального кодексу України.

33.5. Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу – ст. 345 Кримінального кодексу України.

33.6. Умисне знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу (ст. 347 Кримінального кодексу України).

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Вагляр і Лопушанський у стані сп’яніння прийшли в кафе, яке вже зачинялось, і зажадали пива, котрого вже не було. Завідувачка кафе викликала наряд міліції. У відповідь на вимогу працівників міліції пройти до кімнати дільничного інспектора міліції для з’ясування особи Вагляр завдав кількох ударів працівнику міліції Батраку, заподіявши йому легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров’я. Лопушанський обізвав працівників міліції «мусорами». Вирішить питання про відповідальність Вагляра і Лопушанського.

Варіант. Вагляр заподіяв Батраку середньої тяжкості тілесне ушкодження. Лопушанський погрожував працівникам міліції «знищити їхніх нащадків».

Задача №2. У день незалежності України, 16 річний Валуєв, біля 23 години повертався додому з дня народження один, побачивши, що біля дома висить прапор, без поважної причини зняв його и порвавши викинув у сміття. Кваліфікуйте дії Валуєва.

Задача №3. Корсунов, перебуваючи в стані сп’яніння, вступив у конфлікт з працівниками міліції через затримання останніми його брата, який вчинив дрібне хуліганство. При спробі доставити його в пункт охорони правопорядку Корсунов упирався, хапався за паркан, а також завдав кілька ударів працівникам міліції Нешту та Шуту, спричинивши останньому легкі тілесні ушкодження, які не потягли розладу здоров’я. Кваліфікуйте дії Корсунова.

Задача №4. Бердник і Пиляєв на одному з майданів міста зібрали великий натовп, закликаючи зайняти приміщення головпоштамту для зупинення його роботи, щоб у такий спосіб примусити уряд забезпечити населення міста «чистими» продуктами. Захоплення приміщення головпоштамту було відвернено нарядом міліції, що прибув на місце події. Кваліфікуйте дії Бердника і Пиляєва.

Задача №5. Букін підробив посвідчення слідчого та постанову про проведення обшуку і разом зі своїми приятелями Шугаєвим та Перепічкою, які грали роль «понятих», прийшов на квартиру завідувача плодоовочевої бази Кіркіса. У процесі «обшуку» було вилучено гроші готівкою 20000 тис грн., 19500 доларів, а також кілька золотих речей загальною вагою 120 грам. Дайте кримінально-правову оцінку і обґрунтуйте кваліфікацію вчинених дій Букіна, Шугаєва та Перепічка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]