Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 45

Тема 23. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

Питання для усного опитування та дискусії

23.6. Кримінальна відповідальність за грубе порушення законодавства про працю.

23.7. Кримінально-правова характеристика неплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

23.8. Юридичний аналіз злочину передбаченого ст.176 Кримінального кодексу України.

23.9. Кримінально-правова характеристика порушення права на безоплатну медичну допомогу.

23.10. Кримінальна відповідальність за посягання на здоровя людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів.

Примітка: Інші склади злочинів даного розділу Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Ректор університету заборонив бухгалтерії виплачувати протягом 3 місяців стипендії студентам, які не беруть участі у громадській роботі. Під час перевірки вузу податковою інспекцією цей факт був виявлений. Ректор, дізнавшись про порушення кримінальної справи за невиплату заробітної плати (ч. 1 ст. 175 КК) по цьому факту, наказав повернути стипендії студентам. Кваліфікуйте дії ректора.

Задача №2. Громадянин П. дізнався про існування різних релігійних віровчень, які пов'язані із вбивствами інших осіб. Піддавшись філософії цього релігійного напрямку, він заподів тяжкі тілесні ушкодження своєму сусіду Р. Дайте кримінально-правову оцінку діям П.

Задача №3. Завідувачка швейного ательє Муратова дізналася, що працівниця ательє Бурик розповідала іншим працівникам ательє про негідну поведінку Муратової в побуті та про її грубе ставлення до підлеглих. Щоб помститися Бурик, Муратова видала наказ про звільнення її з роботи нібито за допущений нею виробничий брак.

Задача №4. Директор заводу Семенов не дозволяв керівникам профспілкової організації заводу перевіряти роботу їдальні заводу, відвідувати гуртожиток, де проживали працівники заводу, відмовився надати приміщення для проведення профспілкових зборів.Чи підлягає Семенов кримінальній відповідальності?

Задача №5. Головний лікар «Швидкої допомоги» М. звернувся до П. з вимогою оплати за надану медичну допомогу. Своє рішення М. мотивував тим, що П. зареєстрований та проживає в іншій області. Гроші П. повинен був перерахувати до каси лікарні. Дайте правову оцінку діям головного лікаря.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: законодавство про працю, страйк, заробітна плата, стипендія, пенсія, релігійний обряд, авторське право, безоплатна медична допомога.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Поняття “грубе порушення законодавства про працю ” має оціночний характер і його зміст має визначатися в кожному окремому випадку з врахуванням кількості потерпілих, характеру діяння, його наслідків (систематичне порушення тривалості робочого часу, ненадання відпустки, встановлення понаднормових робіт, залучення до важки робіт та робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці неповнолітніх та вагітних жінок, а також інших осіб щодо яких встановлені заборони в трудовому законодавстві). Релігійним обрядом визнається сукупність передбачених певною релігією одноособових чи колективних дій громадян, які її сповідують та/або поширюють, пов’язаних із зверненням людини до надприродної сили. Незаконне поширення конфіденційної інформації про особу - це незаконне доведення до відома сторонніх осіб такої інформації без її згоди, вчинене особою, яка зобов’язана зберігати її в таємниці: усне чи письмове повідомлення її іншій особі, тобто розголошення конфіденційної інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]