Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 47

Тема 24. Злочини проти власності

Питання для усного опитування та дискусії

24.6. Шахрайство (ст.190 КК України).

24.7. Кримінальна відповідальність за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

24.8. Кримінальна відповідальність за умисне знищення або пошкодження майна.

24.9. Кримінально-правова характеристика придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом.

24.10. Кримінальна відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво.

Примітка: Інші склади злочинів даного розділу Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Конюх Нечипоренко, будучи п'яним, закурив у стайні сільськогосподарського підприємства, де було сіно. Від кинутого ним сірника виникла пожежа, під час якої загинуло п'ятеро коней і згоріла стайня. Сам Нечипоренко, намагаючись загасити пожежу, дістав опіки.

Варіант. Пожежники загасили пожежу, згоріла лише частина сіна. Кваліфікуйте дії конюха.

Задача №2. Шофер Х. одержав для державного будівництва за накладною 3 т цементу. Перевозячи його, Х. разом з вантаж­ником Ю. викрали 1230 кг цементу. Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Задача №3. Довідавшись, що Г. зґвалтовано, К. і Ш. поїхали до неї на роботу, викликали на вулицю та зажадали дати їм відразу 1500 гривень, погрожуючи в разі відмови розповісти її нареченому,подругам і знайомим про факт зґвалтування. Г. відмовилась задовольнити їх вимогу та звернулася із заявою до міліції. Кваліфікуйте дії К. і Ш.

Задача №4. У. чергував охоронцем на приватному підприємстві, коли раптом запалав його будинок. Пожежу вдалось погасити, при цьому пожежник Л. дістав тяжкі опіки. При розслідуванні було встановлено, що підпал вчинив Г. — п'яниця, який помстився У. за те, що останній не виконав вимоги передати йому протягом п'яти днів 1000 грн. Кваліфікуйте вчинене.

Задача №5. При влаштуванні на роботу до відкритого акціонерного товариства Сидельников подав підроблені трудову книжку і довідку про вислугу років та відсоткову надбавку за роботу на Крайній Півночі. Внаслідок цього він незаконно одержав понад належну йому заробітну плату 10 000 грн. Як кваліфікувати дії Сидельникова?

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: шахрайство, привласнення майна, розтрата майна, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, обман, зловживання довірою, знищення майна, пошкодження майна, придбання, отримання, зберігання чи збут майна, самовільне зайняття земельної ділянки, самовільне будівництво.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Шахрайство полягає у протиправному заволодінні майном або придбанні права на нього шляхом обману потерпілого чи зловживанням його довірою. Добровільність передачі майна є обов’язковою ознакою шахрайства, хоча ця добровільність по суті є фіктивною, адже володілець майна діє під впливом обману і легковажної довірливості. Під обманом в ст.192 КК необхідно розуміти будь-яке свідоме надання потерпілому недостовірних відомостей, приховування фактів і обставин, сповіщення яких було обов’язковим, або перекручення такої інформації тощо. Під зловживанням довірою розуміється недобросовісне використання взаємовідносин з потерпілим, необізнаності потерпілого щодо певних подій, фактів, законодавчого регулювання відповідних угод тощо. Предметом злочину передбаченого ст.198 КК є будь-яке майно, завідомо одержане злочинним шляхом. Це будь-які предмети - товари, речі, рухоме і нерухоме майно, твори мистецтва, історичні та культурні цінності, цінні папери, білети державних лотерей, корисна модель, промисловий зразок тощо, вартість яких може бути виражена в грошовому еквіваленті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]