Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 39

Тема 19. Злочини проти основ національної безпеки України

Питання для усного опитування та дискусії

19.1. Поняття та загальна характеристика злочинів проти основ національної безпеки України.

19.2. Юридичний аналіз злочину передбаченого ст.109 Кримінального кодексу України.

19.3. Кримінально-правова характеристика державної зради.

19.4. Кримінально-правова характеристика диверсії.

19.5. Шпигунство.

Примітка: Інші склади злочинів даного розділу Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Козачков та Кириченко з власної ініціативи встановили зв’язки з іноземною розвідкою і в подальшому підтримували конспіративний зв’язок зі співробітниками цієї розвідки на території України. Вони займалися збиранням відомостей, що становлять державну таємницю, намагалися передати їх іноземній розвідці. При цьому Кириченко у своєму письмовому зверненні до керівництва розвідки дав конкретні пропозиції щодо ведення диверсійної роботи в Україні. Кваліфікуйте дії Козачкова та Кириченка.

Задача №2. В Ужгороді в тайниках мікроавтобуса іноземних туристів – подружжя Г., що прибули до нашої держави, - було виявлено 120 брошур і кілька тисяч листівок, в яких містилися заклики до вчинення злочинів проти державної влади України. При цьому було встановлено, що кілька пачок брошур та листівок Г. передали громадянину Ч. для поширення їх серед українських громадян. У них йшлося про методи насильницької зміни державної влади. Кваліфікуйте дії подружжя Г. і Ч.

Задача №3. Громадяни Петров і Іванов таємно вночі перенесли прикордонні знаки, змінивши лінію кордону на користь іноземної держави. Дайте правову оцінку діям Петрова і Іванова.

Задача №4. Науковий співробітник одного з інститутів Марущак за винагороду надав можливість стажистові з-за кордону сфотографувати документи, що містили державну таємницю. На слідстві з’ясувалося, що стажист був агентом іноземних розвідувальних органів. Кваліфікуйте дії Марущака.

Задача №5. До жителя Львова Петренка приїхав у гості родич із-за кордону Савченко і запропонував йому збирати дані про промисловий потенціал області, розміщення військових частин та передавати такі дані через особу, яка заходитиме до нього. Петренко погодився, за що отримав 500 доларів. Після від’їзду Савченка Петренко зрозумів небезпечність зробленого ним вчинку, з’явився в міську прокуратуру і про все розповів. Дайте правову оцінку діям Петренка і Савченка.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: національна безпека, конституційний лад,суверенітет, територіальна цілісність,недоторканність, обороноздатність, державна зрада, державний діяч, громадський діяч, диверсія, шпигунство, відомості, що становлять державну таємницю.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Злочини проти основ національної безпеки України – це передбачені кримінальним законом умисні суспільно небезпечні дії, що посягають на конституційний лад, суверенітет і територіальну недоторканість України. Родовим об’єктом злочинів, передбачених даним розділом є суспільні відносини з охорони основ національної безпеки України: її конституційного ладу, суверенітету, територіальної недоторканності, обороноздатності. З об’єктивної сторони злочини проти основ національної безпеки України вчинюються шляхом активної поведінки – дії. При цьому законодавець конструює більшість з них як злочини з формальним складом, тому вони вважаються закінченими з моменту здійснення самого діяння, незалежно від настання фактичної шкоди основам національної безпеки України (наприклад, державна зрада, шпигунство). Деякі з цих злочинів конструюються як усічені склади — момент їх закінчення переноситься на попередні стадії здійснення злочину — готування чи замах. Суб’єктивні ознаки: всі вони здійснюються умисно і, як правило, з прямим умислом, при якому особа бажає заподіяти шкоду основам національної безпеки України. мета зазначених злочинних дій передбачає намір знизити економічний, науково-технічний, військовий і тому подібний потенціал України та ін. Мотиви злочинів проти основ національної безпеки України не є обов'язковими ознаками цих злочинів (винятком є злочин, передбачений ст. 112 КК України: мотивом посягання на життя державного чи громадського діяча є бажання припинити діяльність певної особи як державного чи громадського діяча або помста за таку діяльність.). Суб’єктами злочинів проти основ національної безпеки України можуть бути осудні особи, які досягли 16-річного віку (суб'єктом злочину, передбаченого ст. 112 КК України, - 14-річного). Спеціальний суб'єкт є елементом лише двох складів злочинів проти основ національної безпеки України (ст.ст. 111,114 КК). Кваліфікуючою ознакою злочинів, передбачених статтями 109 і 110 КК, є вчинення їх спеціальним суб'єктом - представником влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]