Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 65

Тема 33. Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян

Питання для усного опитування та дискусії

33.7. Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця – ст. 348 Кримінального кодексу України.

33.8. Кримінально-правова характеристика самовільного присвоєння владних повноважень або звання службової особи – ст. 353 Кримінального кодексу України.

33.9. Аналіз складу злочину “Підкуп працівника державного підприємства, установи чи організації” – ст. 354 Кримінального кодексу України.

33.10. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів – ст.358 Кримінального кодексу України.

33.11. Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації. Аналіз складу злочину – ст.359 Кримінального кодексу України.

Примітка: Інші склади злочинів, передбачених розділом XV Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Працівники органу внутрішніх справ, що діяли відповідно до санкціонованої постанови, прийшли в будинок Мухіна для проведення обшуку. Але Мухін, який був у нетверезому стані, відмовився їх впустити, схопив сокиру, став розмахувати нею, погрожуючи вбивством, намагався вдарити одного з них, ображав нецензурними словами. Вирішіть питання про відповідальність Мухіна. Чи зміниться рішення задачі за умови, що працівники міліції намагались провести обшук без санкції судді?

Задача №2. Вчинивши втечу із місць позбавлення волі, Фролов викрав у свого знайомого папку з документами, серед яких був загальногромадянський паспорт. Шляхом певних технічних маніпуляцій Фролов вніс до паспорта відповідні зміни і пред’явив його для оформлення прописки, але був викритий. Вирішіть питання про відповідальність Фролова.

Задача №3. Касир приватного підриємства Мохов, бажаючи помститися головному бухгалтеру Фурсовій за критику, викрав з її столу річний баланс та поточні документи. Щоб відвести від себе підозру, він також забрав і сховав у себе вдома документи зі свого робочого столу. Про вчинене він розповів сусідці, яка після сварки з Моховим повідомила про обставини зникнення документів у прокуратуру. Вирішіть питання про відповідальність Мохова.

Задача №4. Під час прибирання в будинку Пилов знайшов у себе в спальні вмонтований у спинку ліжка підслуховуючий пристрій. У результаті розслідування, розпочатого по його заяві, стало відомо, що “жучок” був встановлений його дружиною, Мрією, перед від’їздом до службового відрядження, з метою викрити чоловіка в передбачуваній зраді. Підслуховуючий пристрій було виготовлено і надано Мрії її родичем, інженером Пукачем, якому було відомо про наміри Мрії. Вирішіть питання про відповідальність Мрії та Пукача.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: посягання на життя; службова особа; громадянин, який виконує громадський обов’язок; викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів; спеціальні технічні засоби; самоправство.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

До працівників правоохоронних органів слід відносити працівників органів: прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, митної служби, охорони державного кордону, державної податкової служби, виконання покарань, державної контрольно-ревізійної служби, рибоохорони, державної лісової охорони, Антимонопольний комітет України, розвідувальних органів України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України та інших органів, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

Відмінною ознакою вказаних працівників як працівників саме правоохоронних органів є те, що вони беруть безпосередню участь у: а) розгляді судових справ у всіх інстанціях; б) провадженні і досудового розслідування кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення; в) оперативно-розшуковій та розвідувальній діяльності; г) охороні громадського порядку і громадської безпеки; д) виконанні вироків, рішень, ухвал і постанов судів, постанов органів дізнання і досудового слідства; е) контролі за переміщенням людей, транспортних засобів, товарів та інших предметів чи речовин через державний і митний кордони України; є) нагляді і контролі за виконанням законів.

Член громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону - громадянин України, який відповідно до закону є членом зареєстрованого у встановленому порядку громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону. Такими формуваннями виступають зведені загони громадських формувань, спеціалізовані загони (групи) сприяння міліції та Державної прикордонної службі України, асоціації громадських формувань тощо.

Самовільне вчинення будь-яких дій - це здійснення особою свого дійсного або уявного права чи вчинення інших дій всупереч встановленому порядку і без законних повноважень. Дійсним визнається право, яким особа володіє в силу закону, договору чи на іншій підставі, однак це право реалізується з порушенням порядку (наприклад, особа, яка на законній підставі отримала ордер на квартиру, не очікуючи виїзду попередніх мешканців, самовільно її займає). Під уявним (передбачуваним, гаданим) слід розуміти право, стосовно належності якого собі винна особа помиляється. Насправді цим правом суб'єкт не володіє.

Документом визнається передбачена законом матеріальна форма одержання, зберігання, використання і поширення інформації, зафіксованої на папері, магнітній, кіно-, відео-, фотоплівці, оптичному диску або на іншому носієві.

Електронним визнається документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму.

Штампи і печатки - це спеціальні форми-кліше, на яких містяться рельєфні або заглиблені дзеркальні відображення текстів, малюнків, інших позначок і які призначені для отримання відбитків на папері, сургучі, воску, металі, інших матеріалах.

Змістовий модуль 8.

Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку; злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг; злочини проти правосуддя; військові злочини; злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку

Семінарське заняття 66

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]