Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 71

Тема 37. Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини)

Питання для усного опитування та дискусії

37.1. Поняття військового злочину, види та загальна характеристика.

37.2. Непокора та невиконання наказу.

37.3. Самовільне залишення військової частини та дезертирство.

37.4. Зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем.

37.5. Бездіяльність військової влади.

Примітка. Інші склади злочинів даного розділу Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами ситуативних завдань з питань теми заняття:

Задача №1. Військовослужбовець Аго був заарештований з санкції прокурора за крадіжку зброї і утримувався на гауптвахті. Через два дні Аго, щоб ухилитися від кримінальної відповідальності, втік з-під варти і був затриманий через 16 діб. Слідчі органи кваліфікували злочин Аго за ч. 1 ст. 408 і ч. 1 ст. 410 КК. Чи правильно слідчі органи кваліфікували його дії?

Задача №2. Патрульні берегової застави Сич і Глоба вирішили скупатись у морі. Вони знайшли тихе місце на березі моря, роздягнулися, накрили автомати одежею і попливли до буйка. Коли вони повернулись, зброї на місці не виявилось. Кваліфікуйте дії патрульних Сича і Глоби.

Задача №3. Судима під час призову його на строкову військову службу купив диплом про вищу освіту (він мав освіту за 7 класів), завдяки чому відбував військову службу менший термін і був демобілізований як такий, що має вищу освіту. Чи підлягає кримінальній відповідальності Судима? Якщо так, то за якими статтями КК України? Відповідь обґрунтуйте.

Задача №4. Завідувач військової техніки Гаркуша незаконно використовував автомашини й іншу техніку, що була в його розпорядженні, для робіт у колективних організаціях. Отриману за це платню привласнював. Як кваліфікувати дії Гаркуши?

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: поняття військового злочину, види військового злочину, непокора, невиконання наказу, самовільне залишення військової частини, дезертирство, зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем, бездіяльність військової влади.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Поняття військового злочину має всі ознаки, властиві загальному поняттю злочину (ст. 11). Однак має ще й додаткові специфічні ознаки, зазначені в ст. 401 КК.

Такими ознаками є:

1) спеціальний об'єкт злочину – встановлений законодавством порядок несення або проходження військової служби;

2) спеціальний суб'єкт злочину – військовослужбовець або військовозобов'язаний під час проходження навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів;

3) покарання за вчинені злочини здійснюються за нормами, які вміщені в розділі КК про військові злочини.

Спеціальним (родовим) об'єктом військових злочинів є встановлений законодавством порядок несення або проходження військової служби. Цей порядок закріплений в законах України, Військовій присязі, військових статутах, положеннях про проходження військової служби різними категоріями військовослужбовців, порадниках, наказах міністра оборони та інших актах військового законодавства.

Злочинні посягання на цей порядок ведуть до підриву боєздатності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Безпосереднім об'єктом конкретного військового злочину є ті відносини військової служби, проти яких спрямоване злочинне діяння.

Суб'єктами військових злочинів є військовослужбовці та військовозобов'язані.

Відповідальність за військовий злочин настає, як правило, з 18-ти років, тобто з віку призову на строкову військову службу (курсанти – з 17-ти років).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]