Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KPU.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття 60

Тема 30. Злочини проти громадського порядку та моральності

Питання для усного опитування та дискусії

30.6. Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого – ст. 297 Кримінального кодексу України.

30.7. Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів – ст. 301 Кримінального кодексу України.

30.8. Створення або утримання місць розпусти і звідництво – ст. 302 Кримінального кодексу України.

30.9. Сутенерство або втягнення особи в зайняття проституцією. – Склад злочину – ст.303 Кримінального кодексу України.

30.10. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність – ст.304 Кримінального кодексу України.

Примітка: Інші склади злочинів, передбачених розділом ХІІ Особливої частини Кримінального кодексу України вивчаються студентами самостійно.

Аудиторна письмова робота

Вирішення студентами задач з теми заняття.

Задача №1. Раніше судимі за хуліганство Пустовий та Коцан перебуваючи біля цвинтаря в м. Хмельницькому, фарбою намалювали свастику на одному з надгробків. Це було ними зроблено з хуліганських спонукань. Дайте кримінально-правову оцінку діям Пустового та Коцана.

Задача №2. 16-річний Харапуда у стані алкогольного сп’яніння, бажаючи продемонструвати свою силу, на очах у дітей, що гуляли у дворі будинку, руками розірвав кошеня. Піймавши ще одне кошеня, він палаючим сірником пошкодив йому око. Вирішіть питання про відповідальність Харапуди.

Задача №3. Вихователька дитячого будинку-інтернату Нехороша неодноразово запрошувала дівчат віком від 14 до 16 років до свого кабінету. Вона описувала переваги життя, коли є гроші, після чого пропонувала їм займатися проституцією в районі залізничного вокзалу. 15-річна Оля погодилася. На наступний день вона зробила Нехорошій подарунок за “блискучу ідею”, а дівчатам розповіла про свої успіхи. Переживаючи за подругу, 15-річна Іра звинуватила Нехорошу у звідництві, через це остання почала цькувати Іру, періодично залишала її без їжі, поширювала чутки про те, що Іра пішла по стопах матері, яка нібито була вокзальною проституткою. Не витримавши цього, Іра покінчила життя самогубством. Дайте кримінально-правову оцінку і обґрунтуйте кваліфікацію вчинених дій.

Задача №4. Приватний фотограф Дудор попросив у свого знайомого Сала відеокасету порнографічного характеру, щоб подивитися разом зі своєю коханкою. Після перегляду його знайома Слива сказала, що на цій касеті можна заробити гроші. Дудор у своїй фотостудії виготовив (переписав) десять копій відеокасети, частину яких разом продали своїм знайомим, а частину – незнайомим громадянам біля магазину, в якому реалізувалися аудіо- та відео-товари.

Вирішіть питання про відповідальність Дудора та Сливи.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є : наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого; об'єкти культурної спадщини; жорстоке поводження з тваринами; твори, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію; порнографічні предмети; створення або утримання місць розпусти і звідництво; сутенерство; втягнення особи в заняття проституцією; втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Злочин, передбачений статтею 297 КК України – “Наруга над могилою, іншим місцем поховання або тілом померлого”, полягає у вчиненні певних дій, які посягають на суспільні відносини, пов'язані із збереженням пам'яті про померлих.

Може мати характер наруги над могилою, іншим місцем поховання, над тілом (останками, прахом) померлого, урною з прахом померлого, предметами, що знаходяться на (в) могилі, в іншому місці поховання, на тілі (останках, прахові).

Могилою є встановлене нормативними актами звичайне місце поховання на кладовищі. Іншим місцем поховання є та ж могила не на кладовищі, а в іншому місці (парку, лісі, полі тощо), а також колумбарій - спеціальне місце, відведене на кладовищі для поховання урн з прахом.

Жорстоке поводження з тваринами – злочин, передбачений ст. 299 КК, який полягає в знущанні над тваринами, що відносяться до хребетних, вчиненому із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацьковуванні зазначених тварин одна на одну, вчиненому з хуліганських чи корисливих мотивів.

Об'єкт цього злочину – моральні засади суспільства в частині ставлення до тварин. Небезпека цього злочину полягає у тому, що жорстокість, проявлена щодо тварин, стає нормою, поведінки, поширюється і на взаємини з людьми, відіграє негативну роль у вихованні молоді.

Предметом злочину є тварини, що належать до хребетних. Хребетні – це здатні рухатися і відчувати живі організми, які мають спинний хребет, утворений ланцюгом кісток або хрящів, що йде вздовж спини і містить у собі спинний мозок. Не мають кримінально-правового значення наявність чи відсутність у таких тварин господарів, їх перебування в стані природної свободи чи в неволі, господарське призначення, стан орга­нізму тощо.

Сутенерством слід вважати дії особи щодо забезпечення заняття проституцією іншою особою. Втягнення чи примушування особи до заняття проституцією відбувається шляхом обману, шантажу чи з використанням уразливого стану цієї особи, або із застосуванням чи погрозою застосування насильства. Проституцією вважається надання сексуальних послуг з метою отримання доходу. Під наданням сексуальних послуг слід розуміти здійснення нормальних статевих актів, задоволення статевої пристрасті в неприродних формах, вчинення будь-яких інших дій сексуального характеру (пов’язаних, зокрема з різноманітними формами сексуальних збочень) з різними партнерами і не на основі особистої симпатії, приязні. При цьому не має значення, вчиняються ці дії з особами протилежної статі чи однієї.

Об'єктом злочину, передбаченого ст. 304 КК України “Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність” є моральні засади суспільства у ставленні до виховання підростаючого покоління. Вони передбачають охорону неповнолітніх від негативного впливу, який може викликати бажання займатися діяльністю, що негативно сприймається суспільством. Потерпілими від цього злочину є неповнолітні - особи чоловічої або жіночої статі, які не досягли 18-річного віку. Хоча в диспозиції ст. 304 КК вказівку на потерпілого зроблено у множині, кримінальна відповідальність настає і тоді, коли посягання вчинене і проти однієї такої особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]