Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.doc
Скачиваний:
359
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

2. Доходи та витрати домогосподарств.

Структура доходів сімейного бюджету залежить від характеру суспільних відносин у країні та рівня розвитку продуктивних сил. Для ринкової економіки специфічним є те, що в доходах сім’ї підвищується роль доходів від власності та індивідуальної трудової діяльності.

Переважаючим джерелом доходів домогосподарств в більшості країн світу є праця, а переважаючим доходом – заробітна плата.

Загальний рівень заробітної плати в країні залежить від:

  1. Стани економіки.

  2. Продуктивності праці.

  3. Кількості і якості основного капіталу.

  4. Якості робочої сили (освіта, кваліфікація).

  5. Ефективності управління.

  6. Розмірів ринку праці.

Основними системами оплати праці є почасова (залежно від кількості відпрацьованого часу) і відрядна (залежно від кількості проведеної продукції).

Сучасні системи оплати праці мають ряд особливостей:

  1. Заробітна плата ділиться на основну і додаткову. Основна складає не більше 70-80% від загальної заробітної плати. Додаткова заробітна плата є бонусами (додаткові виплати, премії), тантьему (винагорода, що виплачується з прибутку акціонерних суспільств директорам, членам правління, керівним службовцям), доплати за наднормову, шкідливу, складну роботу.

  2. Оплата праці диференціюється залежно від:

- якості виконання роботи;

- економії ресурсів;

- догляду за устаткуванням;

- компетентності працівника;

- поєднання професій;

- старанності і відданості фірмі.

3. Розвиток «систем участі» (участі в капіталі і управлінні, участі в прибутках).

4. Розвиток акордно-преміальних систем (колективний бригадний підряд, коли певний комплекс робіт виконується за певну плату, на початку робіт виплачується аванс, а підсумковий розрахунок проводиться після виконання роботи з урахуванням якості, швидкості виконання і тому подібне).

Важливим джерелом доходів в ринковій економіці є підприємницька здатність. Дохід у вигляді прибутку отримують домогосподарства, що володіють дрібними приватними підприємствами або акціями крупних корпорацій. Акція – це цінний папір, що засвідчує суму внесених коштів і що дає право на володіння часткою в капіталі АТ і отримання певної частки прибули. Щорічно виплачувана частина прибули на кожну акцію за підсумками господарської діяльності АТ називається дивідендом.

Види акцій:

- звичайні (прості) – дають право на участь в управлінні акціонерним суспільством, участь в зборах і право голосу, проте дивіденд по простих акціях залежить від прибутку акціонерного суспільства;

- привілейовані дають право на заздалегідь встановлений (гарантований) розмір дивіденду, не залежний від прибутку акціонерного суспільства, проте, виключають участь в управлінні.

Номінал акції – це номінальна вартість, вказана на акції. Курс акції – це ринкова ціна, по якій продаються і купуються акції залежно від попиту і пропозиції на них, від загальної кон'юнктури, що склалася в економіці країни, від стану грошового звернення, від ефективності економічної політики уряду і від інших чинників, що діють в даний період часу.

Курс акції = Дивіденд : Позиковий відсоток.

Рентний дохід домогосподарствам приносять, природні ресурси, що знаходяться в їх власності, нерухомість (квартира) або фізичний капітал (машина, устаткування).

Дохід у вигляді відсотка приносить грошовий капітал, що знаходиться у розпорядженні домогосподарств на ощадних рахівницях (термінових і безстрокових), а також облігації. Облігація – це цінний папір, що засвідчує суму коштів, наданих власником на певний термін із сплатою йому фіксованого відсотка. Відсоток, що сплачується домогосподарствам за користування грошовими коштами може бути простим або складним. Формула простого відсотка: Рх(nR+1), де Р-первоначальный внесок, n – термін внеску, R – процентна ставка. Формула складного відсотка: Рх(R+1)n.

Трансферти – це платежі, що не спричиняють за собою отримання товарів і послуг (безвідплатні виплати). Трансферти бувають державні (пенсії, допомога, стипендії) і приватні (допомога батьків дітям).

Окрім перерахованих вище за домогосподарство можуть отримувати доходи у вигляді виграшів в лотереї, подарунків, гонорарів за перевидання літературних і інших творів, спадку і ін.

Сімейні доходи використовуються за різними напрямами. Основні серед них такі: на харчування; придбання товарів широкого вжитку (одяг, взуття) і довгострокового користування (меблі, холодильники, телевізори, комп’ютери, автомобілі тощо); оплату соціально-культурних і комунально-побутових послуг; сплату податків і різних платежів; заощадження та нагромадження; інші, часто непередбачені витрати.

Податок – це сума грошей, що перераховується до державного або місцевого бюджетів по заздалегідь встановлених нормативах.

Споживання – це витрати, що направляються на придбання товарів особистого споживання (продуктів харчування, одягу, взуття, меблів, предметів культури і побуту, автомобілів), витрати на соціально-культурні і побутові послуги.

Заощадження – це частина доходу, що залишилася після сплати податків, яка не витрачається.

Домогосподарства зберігають з різних причин: про чорний день», на крупні покупки, на освіту дітей, для витягання додаткового доходу у вигляді відсотка.

Види заощаджень: банківський рахунок, страховий поліс, покупка цінних паперів, покупка дорогоцінних металів, антикваріату, нерухомості.