Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.doc
Скачиваний:
359
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

5. Теоретичні концепції виникнення і сутності грошей.

Разом з виникненням товарного виробництва виникають гроші та грошова система.

Історія грошей налічує вже тисячоліття. Учені неоднаково пояснюють процес їхнього виникнення. Одні з них вважають, що гроші виникли стихійно у процесі розвитку обміну. Інші твердять, що люди домовилися, дійшли взаємної згоди щодо запровадження грошей. Як би не пояснювали процес виник­нення грошей, простежується кілька етапів у їхньому розвитку.

Спочатку один продукт безпосередньо обмінювали на інший. Проте такий обмін був дуже незручним, оскільки виробник глечика потребував хліб, тоді як власнику хліба в той час був необхідний одяг. З огляду на це, обмін займав багато часу, а іноді ставав неможливим. Постійно виникала потреба у загально необхідному товарі (загальному еквіваленті). Так поступово почали з’являтися перші гроші, які дуже відрізнялися від сучасних. В якості перших грошей виступали товари, які мали такі властивості:

  1. загальна необхідність;

  2. тривалий термін зберігання;

  3. подільність;

  4. відносно велика цінність у незначному об’ємі.

Такі властивості мали сіль, хутро тварин, мушлі, а у північних народів риба. Перші гроші або товари-гроші були дуже примітивними, тому їх поступово почали витісняти дорогоцінні метали (як правило золото і срібло). Проте й ці гроші ставали дедалі незручними, оскільки вага грошей, яку слід було заплатити за товар могла в кілька разів перевищувати вагу самого купця. А тому в обіг почали вводитися паперові гроші.

Уперше паперові гроші випущено в Китаї у IX столітті, а в Європі з'явилися лише у XVII ст. Держава зосередила у своїх руках випуск паперових грошей, що зробило їх рідкісними. Проте й паперові гроші поступово втрачають свою актуальність. ХХ ст.. характеризується розвитком електронних грошей. Безготівкові розрахунки стають дедалі актуальнішими у розвинутих країнах і поступово розвиваються в Україні. Нині в розвинутих країнах безготівкові розрахунки займають більше 90 %. Так, купівля автомобіля за готівку майже унеможливлюється. Застосування електронних грошей дає можливість контролю над грошовими потоками, що зменшує вірогідність незаконних операцій.

Чіткого й такого, щоб визнавалося економістами всіх теоретичних шкіл і напрямів, визначення сутності грошей не існує. Раціоналістична концепція пояснює походження грошей як результат угоди між людьми, які переконалися в тому, що для пересування вартостей в обміні товарів необхідні спеціальні інструменти. Суб’єктивно-психологічний підхід до походження грошей є присутнім у поглядах і багатьох сучасних західних економістів.

Стосовно сутності грошей економічні теорії можна поділити за рядом напрямів.

Металістична теорія грошей (набула розвитку ще на зорі капіталізму — у XVI—XVII ст.) ототожнює їх із благородними металами. Прихильники цієї теорії визнають лише ті функції грошей, для виготовлення яких потрібні металеві гроші: міра вар­тості, засоби створення багатства і світові гроші.

Основна ідея номіналістичної теорії грошей полягає в тому, що вони не мають товарної природи, а є умовним знаком, цінність якого визначається державою (або назвою) і не залежить від металевої субстанції.

Кількісна теорія грошей (заснована ще XVII ст. в Англії і Франції) стверджує, що вартість грошей обернено пропорційна до їх кількості; за грошима визнається лише функція засобів обігу.

Відповідно до марксистської концепції гроші є товар, що стихійно виділився з маси всіх інших товарів і виконує роль загального еквівалента. Це особливий товар, в якому всі інші товари виражають свою вартість. Гроші, таким чином, є суспільною формою обліку затрат праці товаровиробників. Подібний облік здійснюється в безупинному, щоденному стихійно-ринко­вому процесі, в якому відбувається обмін товарів.

Отже, гроші – це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає посередником в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми з приводу виробництва та обміну товарів.