Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.doc
Скачиваний:
359
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

6. Пропозиція: зміст і фактори, що на неї впливають.

Пропозиція – це залежність, що склалась у певний час та у відповідному місті між ціною даного товару та кількістю одиниць товару, яку виробники бажають і здатні виготовити і запропонувати до продажу на ринку.

Обсяг (величина) пропозиції – це конкретна кількість товару, яку виробники готові постачати на ринок за конкретною ціною.

Розглянемо таблицю (шкалу) пропозиції (табл. 7.2.).

Таблиця 7.2 Ринкова пропозиція кукурудзи

Ціна за центнер

(дол.)

Величина пропозиції в тиждень одним виробником (у центнерах)

Число продавців на ринку

Загальна величина пропозиції на ринку

(у центнерах)

5

60

200

12000

4

50

200

10000

3

35

200

7000

2

20

200

4000

1

5

200

1000

Дані таблиці показують, що чим вище ціна, тим більше величина пропозиції; із зниженням ціни величина пропозиції скорочується. Цей специфічний зв'язок між ціною продукту і об'ємом його пропозицією називається законом пропозиції, відповідно до якої, за інших рівних умов, виробники пропонують до продажу більшу кількість продукту за високою ціною, ніж за низькою. Зв'язок між ціною і величиной пропозиції, таким чином, прямий. Пояснюється це здоровим глуздом: для продавців ціна є грошовою виручкою, а тому вона служить стимулом до того, щоб проводити і пропонувати свій продукт до продажу на ринку. Збільшення ж виручки дає можливість знижувати витрати і збільшити пропозицію.

Розглянемо дані таблиці в графічному зображенні (рис. 7.3).

Графічне зображення зв'язку між ціною і величиной пропозиції утворює криву пропозиції, яка має вид висхідної кривої і позначається буквою S (supply).

Рис. 7.3 - Крива пропозиції кукурудзи

Нецінові чинники (детермінанти) пропозиції

1. Ціни на ресурси. Зниження цін на ресурси знизить витрати виробництва і збільшить пропозицію.

2. Технологія виробництва. Досконала технологія дозволяє за даними цінами на ресурси знизити витрати і збільшити пропозицію.

3. Податки і дотації. Підприємства розглядають більшість податків як витрати виробництва, а дотації – як «податки навпаки», що знижують витрати.

Рис. 7.4 - Зміна в пропозиції

4. Ціни на інші товари. Зниження цін на інші товари веде до відносного збільшення ціни на даний товар, що збільшить пропозицію даного товару.

5. Очікування. Очікування збільшення цін може привести як до скорочення поточної пропозиції в одних галузях, так і до збільшення виробничих потужностей для збільшення майбутньої пропозиції в інших галузях.

6. Число продавців на ринку. Очевидно, чим їх більше, тим більше пропозиція.

Зміна однієї або декількох нецінових детерминант викликає зсув кривої пропозиції: управо – при збільшенні пропозиції (від S1 до S2), і вліво – при скороченні пропозиції від S1 до S3 (рис. 7.4).