Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.doc
Скачиваний:
359
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

5. Сутність попиту і фактори, що його визначають.

У даному питанні нам необхідно з'ясувати як під впливом попиту і пропозиції відбувається процес формування цін і об'ємів виробництва. При цьому ми розглядатимемо функціонування чисто конкурентних ринків, що припускають велике число покупців, що незалежно діють, і продавців.

Попит – це залежність, що склалась у певний час та у відповідному місті між ціною даного товару та кількістю одиниць товару, яку кількість продукту, споживачі бажають і здатні купити.

Обсяг (величина) попиту – це конкретна кількість товару, яку споживачі готові купити за конкретною ціною.

Попит можна представити у формі таблиці 7.1 (шкали попиту).

Таблиця 7.1 Ринковий попит на кукурудзу

Ціна за 1 центнер (дол.)

Обсяг попиту в тиждень одного покупця (у центнерах)

Число покупців на ринку

Загальний обсяг попиту в тиждень (у центнерах)

5

10

200

2000

4

20

200

4000

3

35

200

7000

2

55

200

11000

1

80

200

16000

Ця таблична схема попиту відображає зв'язок між ціною кукурудзи і її кількістю, на яку споживачі пред'являють попит за кожною з можливих цін. Суть цього зв'язку полягає в наступному: чим нижче ціна на якийсь продукт, тим більше величина попиту, і навпаки. Тому за інших рівних умов, зв'язок між ціною і обсягом попиту зворотний. Економісти назвали цей зворотний зв'язок законом попиту.

Зворотний зв'язок між ціною продукції і обсягом попиту можна зобразити графічно (рис. 7.1).

Рис. 7.1 Крива попиту на кукурудзу

Графічне зображення зворотної залежності між ціною товару і попитом на нього утворює криву попиту, яка має вид низхідної кривої і позначається буквою D (dimand).

Закон попиту, пояснюється наступним:

1. Зазвичай люди дійсно купують даний продукту більше за низькою ціною, чим за високій. Для споживачів ціна є бар'єром, що заважає їм зробити покупку. Чим вище цей бар'єр, тим менше продукту купуватимуть і навпаки.

2. Закон попиту можна пояснити також ефектами доходу і заміщення. Ефект доходу указує на те, що зниження ціни продукту збільшує купівельну спроможність грошового доходу споживача, а тому він в змозі купити більшу кількість даного продукту, ніж раніше і навпаки. Ефект заміщення виражається в тому, що при нижчій ціні у людини з'являється стимул придбати дешевий товар замість аналогічних товарів, які тепер стають відносно дорогими.

При зміні ціни товару змінюється лише обсяг попиту та відбувається рух від точки до точки по кривій попиту. Зміна ж попиту та зсув кривої попиту відбуваються під дією нецінових чинників (детермінант) попиту.

Основні з них наступні:

1. Смаки або переваги споживачів. Їх сприятливі зміни для даного продукту приведуть до збільшення попиту на нього за кожною ціною.

2. Число споживачів, на ринку. Очевидно, що їх збільшення підвищує попит.

3. Грошові доходи споживачів. При підвищенні доходів відбувається збільшення попиту на товари вищої категорії і зниження попиту на товари нижчої категорії.

4. Ціни на зв'язані товари. Якщо дані товари є взаємозамінними (товари субститути), то між ціною на один з них і попитом на іншій існує прямий зв'язок (ціна на маргарин підвищується, попит на товар-замінник – масло, росте). Якщо два товари є взаимодоповнюючими (товари-комплементи), між ціною на один з них і попитом на іншій існує зворотний зв'язок (підвищення цін на фотоапарати призводить до зниження попиту на доповнюючий товар – фотоплівку).

5. Споживчі очікування щодо майбутніх цін і доходів. Очікування їх зростання може спонукати до збільшення поточного попиту і навпаки.

Зміна одного або декількох детерминант викликає зрушення кривої попиту (див. рис. 7.2) Підвищення попиту приводить до зрушення кривої управо (наприклад, від D1 до D2), і навпаки, зниження попиту – зрушення вліво (від D1 до D3).

Рис. 7.2 Зміни в попиті на кукурудзу