Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова_1 / Звіт загальний статті калориметри.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.26 Mб
Скачать

III. Диференційні скануюча калориметри

Описана конструкція оригінального тонко плівкового низькотемпературного диференціального скануючого калориметра для вивчення конденсатів парів реагентів на підкладку із температурою 80 – 300 К. Приведені отримані калориметричні криві для конденсатів бутанола-1 і води [90].

Електрична схема калориметра представлена на рис. 35. Для вимірювання теплових ефектів у плівці конденсату використовували компенсаційний метод. Для цього пластини були укомплектованими ідентичними нагрівачами і диференційною термопарою. Термічні явища, що виникають у досліджуваній пластині, приводять до появи різниці температур пластин. При цьому на нагрівачі пластин напруга подається так, щоб компенсувати різницю температур, що виникає. Величину потужності визначали як добуток величини струму на компенсуючім нагрівачі на величину струму через цей нагрівач [90].

Калориметр дозволяє виготовляти і вивчати плівки конденсатів при температурі підкладки від 80 К до кімнатної. Представлена схема дозволяє вимірювати теплові ефекти потужністю до 0,4 Вт. Чутливість, обмежена шумом, складає не менш 0,5 Вт при кроці інтегрування 10 с.

Для імпульсів тривалістю 10 – 60 с при потужності 200 мВт похибка компенсації не перевищує ±0,3%, а при потужності 2мВт не перевищувала ±3%. Для імпульсів тривалістю 5 – 0,5 с похибка не перевищувала ±6%.

В калориметрі із задовільною точністю можна спостерігати як повільні, так і швидкі (одиниці секунд) теплові процеси в конденсатах.

Описаний диференційний скануючий калориметр виробництва Perkins Elmer [91].

Визначення стандартів DSC технології на протязі 45 років.

Perkins Elmer є досвідченим і відомим постачальником продукції термічного аналізу для лабораторій у всьому світі. Беручи обширний якісний підхід – від конструювання (дизайну) продукції, розвитку і виробництва, до обслуговування покупців і поставок продукції ‑ Perkins Elmer забезпечує найвищу якість лабораторних дослідів, разом із найбільш точними і відтворюваними результатами.

Jade DSC є найновішою лінією Perkins Elmer надійної калориметрії DSC’s теплових потоків для шаблонних і дослідницьких застосувань. Подібно до їх попередників, DSC 6 і Pyris™ 6 DSC, знані завдяки їх досконалому виконанню, Jade DSC генерує надійні температурні дані і дані про енергію в дослідах аналітичних лабораторій. Не тільки Jade DSC виконує сумісні вимірювання, проте воно є ідеальним, фінансово-вигідним рішенням для контролю якості і навчальних лабораторій завдяки його надійній і зручній у використанні конструкції.

Рис. 67. Електрична блок-схема калориметра: 1 – інформаційна магістраль каналу загального користування; 2 – автоматичний пристрій підливу холодоагента в реактор; 3 – резервуар для холодоагента в реакторі; 4 – нагрівач блоку вимірювання; 5 – вимірювальний блок; 6 – термопара вимірювального блока; 7 – робоча вимірювальна пластина; 8 – пластина порівняння; 9 – диференціальна термопара; 10 – компенсаційні нагрівачі пластин; 11 – зразок конденсату; 12 – комп’ютер [90].