Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurysh.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.71 Mб
Скачать

Пам’ятка природи загальнодержавного значення.

На околиці села Борівці є природна пам’ятка загальнодержавного значення - «Озеро Болото», що оголошено Указом Президента України від 20 серпня 1996 року №715/96.

Озеро являє собою водойму природного походження з плаваючими торфовими островами та рідкісними водно-болотними рослинами і є екзотичним для ландшафту в західно-українському регіоні. Воно знаходиться у верхів’ях одного з витоків річки Совиці-Ставчанської, займає площу 20,4 гектара. Глибина озера у верхній частині складає 1 – 2 метри, в нижній – 3 – 4 метри, а у карстових впадинах глибина сягає 7,5 метра. Основну цінність і екзотичність становлять плаваючі торф’яні острови площею 0,1 – 1,5 гектара з підводною подушкою півтора-два метри завтовшки та деревами – вільхою та вербами, висотою до 6 метрів. Острови мандрують, змінюють конфігурацію водного плеса. Озеро оточує буферна зона, утворена водно-болотною, лучною та деревно-кущовою рослинністю.

З рослин поширені осока, жовтець, сусак, стрілолист, очерет, комиш, латаття біле, глечики жовті. З птахів під час гніздування зустрічаються чирок-тріскунець, свистун, чаплі (біла і руда), кваки, лелеки, а також поселився на берегах озера беркут. З риб можна спостерігати карася, коропа, щуку, окуня, лина, в’юна. Зустрічаються у водоймі ондатра звичайна, жаби (озерна , болотна), п’явки і раки, водяні щури, є тут і поодинокі видри [11,c.381-382].

Висновок до розділу 2

Природні РТР це об'єкти та явища натурального походження, залучені у сферу рекреації та туризму, їх життєвий цикл може бути над тривалим, тривалим, короткотривалим, епізодичним, у просторі вони можуть бути космополітичними, зональними, азональними, дискретними, континуальними, за значенням - традиційними, ексклюзивними, рідкісними, унікальними, за конфігурацією - площинними, лінійними, точковими.

Природно-антропогенні РТР це геосистеми, до складу яких вхо­дять як природні, так і антропогенні об'єкти, що використовуються в туристсько-рекреаційному господарстві (природні та біосферні заповідники, національні природні парки, заказники, ботанічні сади, зоологічні парки, дендрологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, регіональні ландшафтні парки тощо).

Територія Кіцманського району має різноманітні природні та природно-антропогенні рекреаційно-туристські ресурси, які сприятливо впливають на розвиток туризму. Найбільшим попитом серед природно-антропогенних рекреаційно-туристських ресурсів користуються: заказник «Совицькі болота», заповідне урочище в селі Чортория, Лужанський дендрологічний парк, Природня пам’ятка загальнодержавного значення озеро Болото. Також використовуються Брусницька мінеральна вода на базі місцевої фізіобальнеологічної лікарні.

Розділ ііі основні групи суспільно-історичнірекреаційно-туристські ресурси кіцманського району

3.1 Архітектурно – історичні

Архітектурно-історичні РТР - культурні об'єкти, пам'ятки історії, архітектури, археології, етнографічні особливості території, що є важливим засобом задоволення потреб пізнавально-культурної рекреації, займають важливе місце у розвитку туризму України.

Сутність поняття „пам’ятки архітектури”. При визначенні всіх видів архітектурно-історичної спадщини пам’яткоохоронна методика базується на історико-географічному, мистецькому, науковому критерії, враховує інші аспекти суспільно-історичної значущості об’єктів історико-культурної спадщини.

Схема структури архітектурно-історичних рекреаційно-туристських ресурсів наведена в розділі 1, де йдеться про класифікацію РТР.

До складу архітектурно-історичних РТР входять 6 основних типів архітектурно-містобудівних споруд (споруди громадської, промислової, військової, культурної архітектури, садово-паркового мистецтва, архітектурні монументи та скульптурні пам’ятки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]