Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurysh.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.71 Mб
Скачать

Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва

1. Брусницький розташований на площі 4 га. Заснований в кінці ХІХ ст. Належить Брусницькій лікарні. На території росте 20 видів дерев і чагарників [31].

2. Киселівський розташований на площі 2 га. Заснований в 1979 р. Розміщений в с. Киселів. На території росте 15 видів дерев і чагарників. 2009 році навколо парку прокладено огорожу [32].

3. Лужанський парк розташований на берегах річки Ставчанська Совиця. Цей мальовничий куточок заснований сто років тому дідичем Андрієм Ботушаном i займає тепер площ 2,3га [11,c.381-382].

Cтapi люди називають парк "Оград", що походить від слова огорожа - у пана парк був огороджений i доступ до нього був обмежений. Парк прилягав до панського маєтку, будівлі якого збереглися до цього часу. Збереглися і сходи, що ведуть до річки Совиця. Біля сходів колись стояли скульптури, що прикрашали краєвид парку. На правому березі річки в парку є озеро, облаштоване фонтанними установками від спиртзаводу.

Родючі грунти i близькість підземних вод сприяють багатій рослинності i тваринному світy. Нині в парку ростуть 14 видів рідкісних екзотичних дерев.

Ажурною короною прикрашають парк велетенські китайські ясени. Гледичія трикольорова, що родом з Північної Америки, досягає висоти тридцяти метрів. Тут є мало поширена у нас модрина європейська, деревина якої дуже ціниться в кораблебудуванні. модрина європейська – світлолюбиве, єдине листопадове шпилькове дерево. Клен американський живе на наших землях понад 200 років . А сосна Веймутова поселилась тут з 1880 року. В 1840 році з Балкан завезли бузок. Прикрашають наш парк чагарники спіреї та давні рослини. Є також липа серцелиста, акація. Купають свої віти у водах річки і озера плакучі верби. Багатий трав'яний покрив: талапан польовий, тимофіївка лучна, подорожник, кульбаба, чистотіл звичайний, глуха кропива.

Тваринний світ багатий на птахи i комахи. Тут можна побачити на високих деревах безліч гнізд ворон, дупла дятлів. Ранньою весною тут виспівує зозуля, гніздяться дикі голуби. Можна затамували подих, побачивши спритну білочку, що перестрибувала з гілки на гілку. Є в парку багато комах i бджіл, ос, джмелів, метеликів, весною тут можна почути гудіння хрущів. Парк взятий під охорону 1979 р. [25].

4. Оршівецький парк розташований на площі 10 га. Взятий під охорону 1979 р. Належить дитячому будинку с. Оршівці. Заснований у 1850 р. на території парку росте 70 видів дерев дерев і чагарників[26].

5. Чорторийський парк розташований на площі 3 га. Його було взято під охорону в 1979 р. Він належить Чорторийській лікарні №2. Парк був заснований у кінці ХІХ ст. У парку росте понад 15 видів дерев і чагарників, серед яких такі рідкісні для України, як модрина, оцтове дерево, сосна Веймутова.

Справжньою окрасою парку є тюльпанове дерево, якому вже понад 100 років. Влітку його цвітіння милує око місцевих жителів і численних гостей не тільки зі всіх районів області та інших регіонів України, а й з багатьох зарубіжних країн, які приїздять в село віддати данину пам’яті його славному уродженцю — видатному українському кіноактору, сценаристу і режисеру, заслуженому артисту України, лауреату Національної премії імені Т. Г. Шевченка Івану Миколайчуку, в родинній оселі якого сьогодні розміщується меморіальний музей митця.

Цікаве спостереження місцевих жителів — впродовж багатьох років тюльпанове дерево розквітає саме на Трійцю, незалежно від того, на який день в цей рік припадає релігійне свято [27,10,c.91-96].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]