Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АУДИТ_111_2003.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
206.34 Кб
Скачать

19. Розкрийте поняття та оцінка суттєвості в аудиті фін.Зв

Суттєвість – це ймовірність того, що застосовувані аудиторські процедури дозволяють виявити наявні помилки у звітності економічних суб’єктів і оцінити їх вплив на прийняття відповідних рішень користувача. Аудитор визначає суттєвість як на рівні всієї фінансової звітності, так і стосовно окремо взятих залишків по рахунках, видах операцій і угодах. Під час оцінки впливу помилок на показники фінансової звітності аудитор повинен визначати суттєвість, встановлюючи характер, час і глибину процедур перевірки.При плануванні аудиторської перевірки аудитор передбачає аналіз тих дій і операцій, які можуть призвести до суттєвих помилок та перекручень фінансової звітності даного підприємства. Аудиторська оцінка суттєвості залишків по бухгалтерських рахунках і укладених угодах допомагає аудитору вирішити, які питання і які статті фінансової звітності необхідно проаналізувати, який розмір вибірки використати і які види аналітичних процедур провести. Це дозволить аудитору обрати такі процедури аудиторської перевірки, від яких у сукупності можна очікувати скорочення величини ризику аудиту до прийнятного рівня. У випадку, коли аудитор виявляє суттєву помилку в показниках фінансової звітності, він зобов’язаний довести це до відома клієнта, щоб той міг внести коригування. Якщо клієнт відмовляється виправити показники фінансової звітності, аудитор повинен врахувати це при виборі виду аудиторського висновку, враховуючи суттєвість відхилень

етапи оцінки суттєвості:

-Попереднє судження про суттєвість.-Застосування попередньої оцінки суттєвості до окремих ділянок аудиту.-Оцінка фактичної загальної помилки по окремих ділянках аудиту.-Оцінка сумарної помилки по фінансовій звітності в цілому.-Порівняння фактичної сумарної оцінки з попередньою оцінкою рівня суттєвості.

20. Методичні прийоми провед. Та організ. Ауд.Перевірки

До них відносять фактичну перевірку, документальну перевірку,підтвердження, спостереження, обстеження, опитування, перевіркумеханічної точності, аналітичні тести, сканування, спеціальну перевірку,зустрічну перевірку

Під фактичною перевіркою розуміють перевірку кількісного і якісного стану об'єктів, який встановлюється шляхом обстеження, огляду, обміру, перерахунку, зважування, лабораторного аналізу та інших способів перевірки фактичного стану активів. Документальна перевірка — це перевірка документів і записів, яка може бути формальною, арифметичною та по суті. Формальна перевірка полягає у візуальній перевірці правильності записів

усіх реквізитів, у виявленні безпідставних виправлень, підчисток, дописувань у тексті і цифрах, у перевірці достовірності підписів посадових і матеріально-відповідальних осіб. Арифметична перевірка документів полягає в перевірці правильності розрахунків у документах, облікових регістрах звітних формах.

21.Вибіркова перевірка в аудиті

При вибірковому дослідженні підлягає аудиту вся генеральна сукупність, але конкретно перевіряється тільки її визначена частина, що відібрана за певними правилами.

Якщо аудитор правильно організував та виконав вибіркове дослідження, він одержує досить вірні та точні аудиторські свідчення, що характеризують усю сукупність у цілому з незначним рівнем інформаційного ризику, і на цій підставі він може формувати аудиторський висновок про всю генеральну сукупність.

Для того, щоб досягти необхідного рівня доказовості даних, аудитор у разі використання як статистичних, так і нестатистичних методів вибіркової перевірки повинен визначити і розробити метод аудиторської перевірки, виконати процедури вибіркової перевірки та зробити оцінку аудиторських результатів.

Вибіркова перевірка має суттєві переваги порівняно з суцільною, а саме:

1. Більш високу оперативність. 2. Придатність в умовах, що виключають можливість суцільної перевірки. 3. Можливість значного розширення програми аудиту. 4. Підвищення якості аудиторських свідчень5. Здешевлення аудиту. Скорочення термінів при забезпеченні високої результативності проведення перевірки на вибірковій основі забезпечують можливість зниження рівня витрат суб’єкта господарювання на технічну сторону проведення аудиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]