Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIdpovidi_biletiv_1 (1).doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
6.77 Mб
Скачать

2. Урок математики. Підготовка вчителя до уроку

Основною колективною формою організації навчання за умов класно-урочної системи є урок математики. Урок математики, так само, як і будь-який урок, має ос­новні характеристики: мету, завдання, зміст, методи і засоби навчан­ня, організаційні форми навчальної діяльності. Водночас уроки мате­матики мають певну специфіку, яка визначається особливостями нау­ки і шкільного предмета математики.

В структурі уроку математики розрізняють три компоненти: 1) актуалізація здобутих знань і спосо­бів діяльності; 2) формування нових знань і способів діяльності; 3) застосування - формування навичок і умінь. За відносної не­змінності зазначених компонентів форми їх реалізації можуть бути різними.

Основними етапами уроку математики зазвичай є такі:-Організаційний момент;-Актуалізація опорних знань (перевірка домашнього завдання);-Підготовка учнів до сприйняття нового матеріалу (формулювання мети і завдань уроку, постановка навчальної проблеми, мотивація навчаль­ної діяльності);-Засвоєння нового матеріалу;-Закріплення нового матеріалу;- Підсумки уроку;- Повідомлення домашнього завдання.

Залежно від мети і завдань уроку послідовність цих етапів може бути різною, деякі навіть можуть бути відсутніми. Проте для кожного уроку обов'язковим є перший етап - постановка мети і завдань, зо­крема і перед учнями.

Вибір методів навчання, організаційних форм і засобів залежить від поставлених цілей уроку. При цьому кожному методу і прийому мають відповідати певні організаційні форми діяльності учня на уроці.

Підготовку вчителя до уроку доцільно починати з перегляду ка­лендарного або тематичного плану, плану чи конспекту попереднього уроку, щоб урахувати, чи виконано повністю план попереднього уро­ку, чи, можливо, щось не вдалося подати. Слід ще раз розглянути можливі способи розв'язування тих вправ і задач, які пропонувались учням як домашнє завдання, визначити, кого з учнів потрібно опита­ти чи перевірити їхню домашню роботу.

Після цього слід уважно вивчити відповідний матеріал підручника, ознайомитися з методичними посібниками, продумати, які використати на­очні, технічні, обчислювальні засоби навчання, персональні комп'ютери.

Важливо правильно поставити дидактичну мету і завдання, добрати зміст навчального матеріалу з урахуванням потреби рівневої диференціа­ції, продумати структуру уроку, вибрати доцільні методи і прийоми до­сягнення мети і завдань уроку, організаційні форми, засоби навчання.

Потрібно визначитися щодо форм проведення контролю успішності учнів. Якщо проводити самостійну роботу, математичний диктант, короткочасну контрольну роботу, то слід розробити їх різнорівневий зміст. Обов'язково слід продумати, які записи і в який спосіб розміс­тити на дошці, що учні писатимуть на уроці в зошитах та ін.

Якщо урок потребуватиме виготовлення дидактичних матеріалів то зробити це потрібно заздалегідь. Слід ретельно підготувати зміст домашнього завдання, передбачити час і форму подання його учням. Тільки після цього можна братися до складання плану або конспекту уроку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]