Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Урок музики в адигейській школі.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Тема VI. Межпредметные зв'язку

Під межпредметными зв'язками ми маємо на увазі взаємну погодженість навчальних програм, підручників, систему роботи вчителі й учнів, при якій у процесі оволодіння новими знаннями використаються зміст суміжних дисциплін з метою більше міцного засвоєння програмного матеріалу.

Межпредметные зв'язку становлять одну із сутнісних характеристик навчального процесу в початкових класах школи. Вони органічно вплітаються на уроці в зміст кожної навчальної дисципліни. Особливість межпредметных зв'язків у початкових класах полягає в тому, що знання, пропоновані дитині, і формовані поняття в його свідомості є не що інше, як цілісне подання про світ, доступне для дітей даного віку. У самих же навчальних предметах, у їхньому змісті немає чіткого розмежування на незалежні, абстрактні знання. Конкретність, наочність навчального матеріалу обумовлені включенням різних елементів з інших областей знань. На уроці музики в початкових класах звичайно використаються знання з навчальних предметів - навчання грамоті, ознайомлення з навколишнім світом, образотворчого мистецтва, читання, природознавства й т.д.

Межпредметные зв'язки закладені в пізнавальній діяльності учнів. У структурі навчання виділяються: процес навчальної діяльності й засвоєння навчального матеріалу. Школярі не тільки здобувають конкретні знання, уміння, навички, але й опановують способами дій відносно засвоєного змісту.

На уроках музики необхідно використати знання різних навчальних предметів. Зближення двох-трьох навчальних предметів формує здатності й уміння переносити знання й способи діяльності з однієї дисципліни в аналогічну ситуацію іншої. Таке залучення знань суміжного навчального матеріалу сприяє більше глибокому розкриттю сутності досліджуваного явища й тим самим робить засвоєння понять і законів даного навчального предмета більше осмисленим і усвідомленим. Можна використати матеріал: 1) досліджуваний одночасно в різних предметах; 2) вивчений раніше в іншому предметі; 3) ще не вивчений в іншому предметі.

У навчанні учнів доцільно застосовувати наочні приладдя, які служать не тільки джерелами нових знань, але й містять матеріал іншого навчального предмета.

При організації навчального матеріалу в теорії й практиці початкового навчання привертають увагу такі завдання реалізації межпредметных зв'язків, як:

– виявлення спільності проблем (по різних предметах);

– підбор матеріалу з урахуванням змістовності, доцільності, доступності;

– організація дій учнів по виконанню завдань на основі змісту різних предметів.

Нормами, що регулюють діяльність музичного навчання, є методи, які пронизують весь навчально-виховний процес і за допомогою яких установлюється межпредметное взаємодію елементів змісту утворення. Межпредметные зв'язки реалізуються також і в організації самостійної творчої роботи учнів (музично-художня творчість, імпровізація).

Ці методи організують учбово-пізнавальну діяльність учнів і впливають на шляху встановлення межпредметных зв'язків, які, на думку А. И. Еремкина, утворяться на основі:

– повідомлення, ілюстрації навчального матеріалу;

– нагадування або повторення навчального матеріалу;

– конкретизації навчального матеріалу;

– порівняння навчального матеріалу;

– узагальнення навчального матеріалу;

– постановки проблемних питань і логічних завдань;

– переносу методу дії;

– відбиття засвоєного матеріалу в діяльності учнів.

В активізації пізнавальних здатностей дітей на уроках музики значну роль здобуває створення проблемних ситуацій. Під впливом завдань і питань учителі дитина не пасивно, і цілеспрямовано встановлює зв'язку між предметами й пробує застосовувати суміжні знання при засвоєнні нових. У цих випадках у школярів виробляється вміння використати знання суміжних предметів у якості опорних у різноманітних ситуаціях освоєння нового.

У підготовці до уроку музики вчителеві необхідно бачити загальну мету навчання й на її основі визначити мета конкретного уроку і його дидактичні завдання, які вбирають у себе все компоненти процесу навчання. Вивчення нового, закріплення, завдання для самостійної роботи особливо важливі в організації виховної діяльності межпредметного характеру. Таким чином, на уроці зароджується прагнення школярів установити зв'язку досліджуваного матеріалу з наявними знаннями й особистим досвідом. Діяльність учителя музики спрямована на розвиток такого прагнення й інтересу учнів у пізнанню.

У процесі навчання вчитель музики веде безперервний контроль і облік стану знань учнів, і його робота спрямована на формування психологічної установки особистості учня на активне оволодіння вмінням установлювати взаємозв'язку. Особлива увага вчителеві треба приділити самостійним межпредметным завданням.

Аналізуючи уроки музики, можна помітити, що в розкритті чергової «дози» навчального матеріалу межпредметные контакти будуть відрізнятися по питомій вазі й за часом тривалості таких контактів. По ступені «наростання» межпредметных взаємодій можна запропонувати, на наш погляд, що випливає класифікацію уроків:

1. Урок, де відбувається звертання до матеріалу уроків іншого предмета. Головною умовою тут буде єдність об'єкта пізнання, коли той самий факт, явище розглядаються з різних сторін, але на новому рівні пізнання. На такому уроці відбувається укрупнення одиниці знання, дається закріплення й узагальнення того або іншого поняття. У зміст нової теми епізодично включається матеріал суміжної дисципліни. При цьому структура уроку залишається незмінної. Такий урок музики ми назвали уроком з межпредметными зв'язками.

2. Урок, де структура не порушується, але відбувається більше енергійне залучення матеріалу суміжної дисципліни. Тут спостерігається паралельний розвиток матеріалу двох-трьох предметів. Така взаємодія досягається шляхом пригадування разнопредметного матеріалу й пов'язане з більше системним використанням суміжних дисциплін. Даний урок музики ми назвали уроком межпредметного характеру.

3. Урок, що складається зі структурних елементів різних дисциплін, об'єднаних загальною метою або організаційною ідеєю. Тут відбувається синтез двох-трьох предметів. Якщо нова тема містить у собі різні об'єкти або способи дії, то при вивченні її необхідно стежити за логічністю й послідовністю переходу від одного предмета до іншого. Майстерність учителя й полягає в тому, щоб зробити як можна непомітніше, органичнее, перехід від одного структурного елемента до іншого, від матеріалу одного предмета до матеріалу іншого. Дане межпредметное взаємодія небагато змінює звичну структуру уроку й утворить більше вільну форму. Даний вид уроку більше застосуємо при вивченні эстетического циклу предметів, де об'єкти пізнання й способи дії є найбільш близькими. Часто форма уроку може наближатися до форми занять у дитячому садку, у яких сполучаються різні види діяльності й де об'єкти пізнання постійно міняються. Такий вид уроку музики ми назвали межпредметным уроком.

4. Узагальнюючі уроки музики вимагають не простого відтворення раніше вивченого матеріалу, а строгої послідовності в залученні знань і методів навчальної діяльності з інших навчальних предметів. Поступове наростання інформації відбувається одночасно в заелементним узагальненням наявних і придбаних знань, де кожний новий щабель буде відповідати етапу формування нового більше складного поняття. Такий урок ми назвали узагальнюючої межпредметным уроком.

Запропоновані види уроків можуть проводитися в школах, які будуть обумовлені обумовлені змістом навчання, віковими й психологічними особливостями дітей початкових класів. Методи контрастних зіставлень, чергування на уроках різних видів діяльності, нагадування й відтворення раніше засвоєного сприяють більше глибокому засвоєнню знань, умінь і навичок.

Практика показала, що межпредметные зв'язку сприяють удосконалюванню навчально-виховного процесу, впливають на молодшого школяра, розвиваючи в ньому такі якості, як кмітливість, оперативність у застосуванні знань, розуміння загального зв'язку, і формують різноманітні вміння вчитися. Вивчення музики може бути забезпечено тільки на основі межпредметных зв'язків, які піднімають на більше високий рівень весь процес навчання, формують інтерес і активність учнів. Наприкінці даного посібника представлений великий список літератури, що допоможе вчителеві здійснювати межпредметные зв'язку в початкових класах шкіл Адигеї.