Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Урок музики в адигейській школі.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Тема XII. Музичне навчання й виховання в 1 класі

Рівень розвитку пізнавальних процесів і пізнавальної діяльності в шестирічних дітей неоднорідний до моменту надходження в школу. Він пояснюється темпами психологічного розвитку дітей, умовами життя й виховання в родині й дошкільних установах, індивідуальними задатками, інтересами й працездатністю кожної дитини. Особлива увага вчителеві необхідно приділити визначенню внутрішньої позиції кожної дитини, що проявляється в особистісному відношенні до події, що має різний відтінок у виборчому підході дитини й навколишньої дійсності.

При збереженні основної мети музичного виховання - засобами музики розвивати й формувати особистість школяра - особливо важливими завданнями в 1 класі будуть:

1) навчити дітей слухати й розуміти музику, розбудити в них емоційну чуйність на різнохарактерні добутки;

2) установити зв'язку музики з життям;

3) установити координацію музичного слуху й голосу;

4) розвивати ладове почуття;

5) навчити дітей відчувати рівномірну пульсацію в музиці;

6) викликати активне бажання до творчої діяльності.

У першому класі діти засвоюють теми, яким підлеглі уроки чвертей:

1. Які почуття передає музика?

2. Про що розповідає музика?

3. Як розповідає музика?

4. Що і як розповідає музика?

Зміст програми включає доступні дітям даного віку види музичної діяльності, які органічно зв'язані між собою: спів, слухання музики, музичне творчість.

В області вокально-хорового співу діти повинні співати в діапазоні (до1), ре1 - си1 співучим легенею, дзвінким звуком, без напруги. Домагатися чистого унісону як основи гарного співу; прагнути до художнього виконання пісень у супроводі інструмента, індивідуально й колективно; окремі вправи, попевки й частини пісень співати без супроводу. Знати правила співу, значення диригентських жестів учителі (увага, подих, початок і кінець співу), дотримувати правильної співочої установки. Розрізняти хоровий^-хорові-вокально-хорові добутки по характері: веселі, жартівні, смутні, урочисті, танцювальні. Запам'ятовувати й розрізняти характерні риси пісень по вступі й мелодії.

В області слухання музики дітям необхідно прищеплювати навички сприйняття, нагромаджувати музичні враження. Учні повинні знати, що музика може розповісти про навколишньому: необхідно дати початкові відомості про композиторів, народну творчість, про композиторів-класиків. Діти повинні розрізняти пісню, танець, марш, визначати характер музики залежно від змісту добутку, мати поняття про мелодію й акомпанемент, дізнаватися добуток у цілому й окремі його частини; мати початкові подання про форму (вступ, запікши, припев, закінчення). Охарактеризувати засобу виразності: регістр (високий, низький), темп (швидкий, повільний), силу звучання (тихо, голосно), мелодію (уривчаста, плавна), тембр (розрізняти характер звучання різних інструментів, голосу своїх товаришів) і вміти співвіднести зміст добутку з виразністю цих музичних засобів.

В області музичної грамоти необхідно дати дітям початкові відомості про будову мелодії, навчити дітей розрізняти високі й низькі звуки, рух мелодії (нагору, униз, на одній висоті), знати назва звуків у межах першої октави й закріплювати ці знання під час гри на дитячих музичних інструментах. У розвитку ритмічного почуття - засвоїти рівномірну пульсацію доль у музиці, засвоїти сильну долю, мати поняття про длительностях - чверті, двох восьмих у розмірі 2/4; уміти передавати ритмічні малюнки пісень, попевок, вправ, підбирати ритмічний акомпанемент до виконує песне, що. Уміти грати на металофоні, на ударних народних інструментах, відгукуватися на музику різного характеру. Необхідна робота, пов'язана з ритмічними-музично-ритмічними рухами, музичними іграми, виконання танців.

ТЕМИ XIII.