Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_etnologiya.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
31.86 Mб
Скачать

16.Народи Папуаси (Нової Гвінеї)

Нова Гвінея - другий за величиною острів світу-в даний час поділяється в політичному відношенні на дві частини. Східна її частина утворює основний масив держави Папуа Нова Гвінея (яке включає, крім того, архіпелаг Бісмарка, Бугенвіль і деякі інші острови), західна (Іріан-Джая) - входить до складу Індонезії.

Переважна більшість населення острова (понад 90%) складають папуаські народи (так зазвичай називають більшість корінного населення новогвінейських, яка говорить на різних мовах, що не входять в австронезийских сім'ю). Загальне число папуасів перевищує 3 млн. В етнічному відношенні папуаські населення ділиться майже на 700 окремих етносів. Мови, якими розмовляють ці народи, не утворюють єдиної генетичної групи, а розподіляються між кількома не спорідненими між собою филами, або надсемья. Найбільшою з них є трансновогвінейская над-сім'я, мовами якої говорить 85% всіх папуасів і яка поширена в межах більшої частини Нової Гвінеї, хромі деяких її периферійних районів. Мови наступного за величиною надсемья сепік-раму (північно-західна частина Папуа Нової Гвінеї) є рідними для 8% всіх папуасів. Інші 7% папуаського населення говорять на мовах надсемья Торрічеллі (також північний захід Папуа Нової Гвінеї), западнопапу-асской (крайній захід Іріан-Джая) і ряду інших, а також на кількох абсолютно ізольованих мовах.

Велика частина папуаських народів дуже невелика і нараховує від кількох сотень до кількох тисяч осіб. Найбільші з папуаських етносів: Енга (майже 200 тис.), чімбу (близько 180 тис.), Хаген, або медлпа (більше 130 тис.), і кама (понад 110 тис. осіб). Всі ці народи належать до трансновогвінейской мовної надсемья і живуть на Центральному нагір'я.

Крім папуасів на Новій Гвінеї живуть також народи, що говорять на індонезійських мовах. Їх зазвичай називають меланезійців. Вони розселені в декількох прібрежньпГрсПТ-онах острова, найбільшим з яких є область басейну річки Маркхем. За своєю чисельністю (близько 200 тис.) меланезійці сильно поступаються папуасам.

У антропологічному відношенні серед корінного австралоідной населення Нової Гвінеї розрізняють два основних типи, ідентичних за назвою з етно-мовними групами острова: папуаський і меланезійського. Для обох типів характерні темна шкіра, кучеряве волосся, товсті губи, широкий ніс, проте представники папуаського типу виділяються більш вузьким обличчям і особливо своєрідною формою носа, що має крючковідний вигин у хрящовій частині (так званий ложносе-мітіческій ніс). Хоча говорять на папуаських мовах групи зазвичай належать до папуаською типу, а на австронезийских - до меланезійського, повної відповідності тут не спостерігається.

За своїм заняттям переважна більшість папуасів - мотичного землероби. Основні оброблювані культури - таро, ямс, батат, банани, цукровий очерет, кокосова і саговая пальма, хлібне дерево. Зараз у папуасів можна зустріти і запозичені від європейців культури (боби, картофеля, що вирощується як товарна культура кавове дерево і т. д.). Традиційні знаряддя - кам'яна сокира або тесло, сажальний кол і вузька лопата. Рідше зустрічаються мотики. Кам'яна сокира і тесло поступово витісняються залізними сокирами і ножами, традиційні знаряддя городництва тримаються більш стійко.

Видатний російський етнограф М. М. Миклухо-Маклай, який провів більше двох років серед папуасів, так описував їх підсічно-ог-Невою спосіб обробки землі. Папуаси, «вибравши ділянку землі для плантації, зрубують підлісок, а потім і більші сучки великих дерев ... Зрубане швидко в'яне і засихає. Тоді розводять вогонь і спалюють зрубаний чагарник і засохлі гілки. Залишаються тільки великі дерева, їх поступово підпалюють біля кореня кілька днів поспіль, а іноді й зрубують великими кам'яними сокирами ». На розчищеному ділянці чоловіки скопують землю, глибоко встромляючи сажальние коли в землю. Жінки і діти подрібнюють і розтирають скопана землю. Після слід посадка, догляд за ділянкою та збір урожаю, причому всі ці роботи виконують жінки. Подібним же чином ведуться землеробські роботи і в даний Єрема.

З домашніх тварин папуаси розводять свиней, курей та собак.

Землеробство зазвичай поєднується з полюванням. Полюють папуаси за допомогою списа, лука і стріл. Об'єктом полювання є дикі свині, казуар, дрібні птахи, кускус, ящірки, змії.

Рибальство, якщо не рахувати декількох прибережних поселень, розвинене слабо.

Ремесло поки не відокремилося від землеробства. Ще недавно всі знаряддя, за допомогою яких працював папуас, виготовлялися з дерева, каменю, кістки, раковин. З цього ж матеріалу робилося і зброю, як мисливську, так і бойова (тут крім однакового з полюванням зброї застосовувалися також дерев'яні палиці і щити, кістяні кинджали, очеретяні панцирі). Як вже зазначалося, нині все ширше розповсюджуються більш досконалі, покупні знаряддя, але багато що папуаси і раніше роблять самі: човни, часгь знарядь праці, одяг, посуд і т. д.

З вище сказаного випливає, що для папуасів характерний господарсько-культурний тип ручних хліборобів. Однак до цього типу належить не все папуаські населення. У ряді болотистих районів Нової Гвінеї (наприклад, по річці БАМу), зберігся й інший, більш примітивний господарсько-куль-турний тип, де основним заняттям населення є збір плодів дикоростучої сагової пальми.

Папуаси селяться зазвичай невеликими селами. У більшості папуаських сіл число жителів не перевищує 100-150 осіб. Сільські поселення, в яких проживає понад 1 тис. осіб, зустрічаються рідко.

Як і в деяких інших районах Океанії, в селах Нової Гвінеї дорослі чоловіки живуть окремо від інших мешканців, в особливому чоловічому будинку, що відображає мало тут місце поло-вікове поділ праці.

Хатини - пальового типу або наземні. Співав у пальових будівлях - з бамбукових стовбурів, в наземних - земляний. Стіни споруджуються з бамбука і деревної кори, іноді - з грубо оброблених дощок. Хатини криються пальмовим листям. Форма будинку прямокутна, рідше - кругла.

Традиційне житло зберігається досить стійко. Будинків сучасного типу в селах досить мало.

Одяг чоловіків-папуасів складається з пояса, виготовленого з Тали (вимоченої і відбитої деревної кори). Він кілька разів обертається навколо стегон і пропускається між ніг. Жіночий одяг являє

собою спідничку з рослинних волокон або трави.

Прикраси носять переважно чоловіки. Це браслети, намиста, сережки своєрідні, носові вставки і т. д. Окрасою служать також татуювання і забарвлення тіла. Жінки прикрашають себе значно рідше.

Європейський одяг проникла на Нову Гвінею ще слабо, головним чином у міські поселення. Однак деякі елементи традиційного одягу, наприклад спідниці, стали часто робити з покупного сучасного матеріалу.

Їжа в основному рослинного походження. М'ясо (свиней, курей, собак, а зараз іноді і кішок) вживають рідко. Готують їжу в земляний печі, в золі або на відкритому вогні. Вогонь перш добували тертям, проте в даний час для цієї мети застосовуються куплені або виміняні сірники. Купують тепер і сіль (раніше добували з золи), цукор та деякі інші продукти.

Суспільний лад папуасів складний, деякі елементи їх соціальної організації здаються на перший погляд заплутаними, що значною мірою пов'язано з недостатньою ще вивченістю суспільних відносин у папуаських народів.

Папуаси діляться на племена, але вони, як і в австралійців, є швидше не соціально-потестарних, а етнічні спільності. Це досить аморфні об'єднання, пов'язані єдністю мови та культури, але не мають якої-небудь племінної організації, племінних вождів і т. п.

Рід у папуасів батьківський, точніше рання його форма (материнський рід зустрічається на Новій Гвінеї тільки у меланезійців). Кілька пологів як правило об'єднані в союзи, але це не племена, а або група пологів, пов'язана спільністю походження (тобто фактично фратрія), або група сусідніх пологів, що знаходяться в постійному контакті. Союз пологів - найбільша соціальна організація, яка була у папуасів до моменту контактів з європейцями.

Основними господарськими осередками на Новій Гвінеї є громади. Серед них виділяються три основні групи, що розрізняються в залежності від співвідношення общинного і сімейного почав. Найбільш поширена родова община. Для неї характерна общинна власність на результати спільної трудової діяльності її членів. Разом з тим в рамках общинної власності є також володіння частин громади й особисті. У родовій громаді відсутні спадкові вожді, а авторитету і керівного становища її члени домагаються в силу своїх особистих якостей. Важливою ознакою родової громади є те, що більша її частина (чоловіки, їх сестри і дочки) належать до одного роду. Поза цим роду тільки ті жінки, які потрапляють в общину в результаті шлюбу з ким-небудь з общинників.

Набагато рідше зустрічається у папуасів інша форма - гетерогенна община, де зяіство ведеться переважно окремими частинами громади (великими сім'ями). У власності громади залишаються лише ліси, болота, пустки і деякі інші угіддя; власність ж на городи, великі човни і т. д. належить великим сім'ям. Гетерогенна громада на відміну від родової в якості свого основного ядра включає вже не осіб одного роду, ^ декількох, правда пов'язаних між собою родинними узами.

никла у папуасів-гюд впливом зовнішніх контактів з європейцями і індонезійцями і зазвичай поширена в сільських поселеннях, розташованих поблизу від міст.

У папуасів зустрічаються як парний сім'ї, що складаються з чоловіка, дружини та їхніх дітей, так і великі сім'ї, об'єднують декілька близьких парних сімей.

Вельми оригінальна і духовна культура папуасів. Традиційні вірування папуаських народів помітно різняться між собою. У деяких груп (наприклад, Марінда-аніме) важливу роль грала така примітивна форма релігії, як тотемізм. Дуже широке поширення набула також віра в магію. Для багатьох груп папуасів було характерно шанування предків у примітивній формі культу черепів.

Діяльність місіонерів на Новій Гвінеї, особливо активізувалася за останні десятиліття, призвела до того, що зараз велика частина населення острова формально сповідує християнство (у формі протестантизму і католицизму). Однак дуже часто християнізація папуасів носить поверхневий характер. Крім того, останнім часом тут спостерігається тенденція до створення окремих християнських церков, більш-менш незалежних від місіонерських організацій.

З традиційними віруваннями тісно пов'язаний папуаський фольклор. Так, у Марінда-аніме широко побутують міфи про діяння тотемічних предків напівтварин-напівлюдського природи, так званих демов. Поширені у папуаських племен і різні казки про духів, що носять не стільки магічний, скільки повчальний характер.

Великий розвиток отримало у папуасів прикладне мистецтво, зокрема художнє різьблення по дереву.

Вікова відсталість папуаських народів після визволення від колоніальної залежності починає поступово долатися. Уряд незалежної Папуа Нової Гвінеї проводить різні заходи з метою піднесення економічного і культурного рівня населення, проте на шляху ліквідації тяжкого колоніального спадщини поки ще стоїть чимало перешкод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]