Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_etnologiya.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
31.86 Mб
Скачать

7.Географічна класифікація передбачає розподіл людства по віддільним групам

враховує йх походження, рівня розвитку господарських і соціальних відносин, вигляду культури. Тому географічна класифікація більше використовується при описі народів, ніж при їх дослідженні. Разом з тим розселені по сусідству народи нерідко мають спільне походження і схожу культуру.

Географічні регіони, за якими розподіляються народи світу, визначаються в літературі по-різному. Так, в радянській науці прийнято виділення Середньої Азії в самостійну область, в буржуазній літературі її часто включають в Центральну Азію. У багатьох виданнях минулих років Центральна Азія включалася в Східну Азію, хоча правильніше виділяти її в якості самостійного регіону. По-різному класифікуються географічні регіони Африки. В буржуазній науці прийнято підрозділ народів на європейські та поза його простіром. Радянські вчені не згодні з таким прийомом класифікації. Нарешті, зі зрозумілих причин, тільки в радянській етнографії «Зарубіжна Європа» та «Зарубіжна Азія» виділяються як самостійні географічні регіони.

У загальному вигляді географічна класифікація народів світу, прийнята в радянській етнографії, виглядає наступним чином:

8.Антропологічна класифікація.

Антропологія досліджує фізичні відмінності між людьми, що історично склалися в ході їх розвитку в різній природно-географічному середовищі. Фізичні відмінності між групами людей, що живуть на значній відстані один від одного, в різних природних умовах, називаються в науці расовими. Раси-це історично сформовані групи людей, пов'язані єдністю походження, яке виражається в загальних спадкових морфологічних і фізіологічних ознаках, що варіюються у певних межах. Раси постійно змішуються, тому вони мають не стільки спадковий, скільки історично сформований характер. Антропологія вважає раси сукупністю територіальних груп людей, а не окремих особин. По всіх головних морфологічним, фізіологічним і психологічним особливостям, які характеризують сучасних людей, схожість між усіма расами дуже велике, а відмінності не істотні. Можна вважати, що сучасні раси почали складатися в пізньому палеоліті, і з тих пір вони весь час змінюються внаслідок змішань і други причин. Расові ознаки не мали і не мають ніякого значення для історичного розвитку людей, рівня розвитку різних груп людства, їх культури. Проте дані антропології грають істотну роль при етнографічних дослідженнях, так як дають важливу інформацію про походження народів, їх етногенезі. Одночасно дослідження рас і расових ознак дозволяє боротися з антинауковими, расистськими концепціями реакційних буржуазних учених.

Ознаки, за якими виділяються раси, дуже різні. Одні з них описові, інші суто спеціальні. Істотним расовою ознакою є форма волосся голови і ступінь розвитку третинного волосяного покриву (вуса, борода). У більшої частини мешканців Європи волосся зазвичай м'які, прямі або хвилясті. У монголоїдів, мешканців Східної та Південно-Східної Азії і ряду інших областей світу, вони тугі і прямі. В африканців - жорсткі і кучеряве. Третинний волосяний покрив сильно розвинений у мешканців Європи, Передньої Азії, Закавказзя, корінного населення Австралії. Значно слабкіше він виражений у багатьох груп африканців, населення деяких частин Азії.

Певне значення при расової діагностиці має забарвлення (пігментація) шкіри і волосся. Так, слабо пігментовані деякі групи населення Північної Європи. Темне забарвлення шкіри і волосся властива здебільшого африканців. Темне волосся, але світліша пігментація шкіри у мешканців Південної Європи, у значної частини корінного населення Азії.

Кілька менше значення як расовою ознакою надається зростанню, вазі і пропорцій тіла. За ростом і пропорцій тіла виділяються головним чином деякі малорослі (пігмейська) групи в Південній Африці і негрітоси Південно-Східної та Південної Азії.

Чимале значення для виділення расових типів має вивчення ознак голови і обличчя. Але так званий «головний покажчик», тобто співвідношення довжини і ширини черепа (довго-середньо-короткоголових), дуже

сильно варіюється в кожній расі і сам по собі расовим показником не є. Мають класифікаційне значення і деякі інші ознаки, наприклад форма носа.

Для антропологічних досліджень залучаються і багато спеціальних ознаки: дані про гени, групах крові, візерунках на пальцях (папілярні узори), формі зубів і ін..

Антропологи виділяють звичайно чотири великі раси, пов'язані між собою спільністю походження. Це європеоїдна, монголоїдна, негроїдної та австралоидная раси. Але ареали поширення расових типів перекривають один одного, внаслідок чого виникають перехідні, контактні раси. Крім того, існують давні, а також змішані раси.

Європеоїди мешкають в наші дні на всіх континентах і поділяються на багато раси «другого порядку» (або малі раси). Серед європеоїдів виділяються світло-пігмеї-тірованние (блондини), темно-пігментовані (брюнети) і проміжні (шатени, темно-русяве) групи. Європеоїди утворюють в деяких областях змішані з монголоїдами групи, головним чином в СРСР, Зарубіжної Азії та Америці.

Основні області розселення монголоїдів-Сибір і Зарубіжна Азія. Нерідко до монголоїдів зараховують антропологічно дуже своєрідних американських індіанців. Монголоїдна раса поділяється на континентальну, тихоокеанську, арктичну, або ескімоської, гілки. Монголоїди утворюють також змішані та перехідні типи. До числа контактних груп відносяться південноазійський, полінезійський і деякі інші расові типи.

Облас + і розповсюдження негроїдної раси знаходяться в Африці. Негроїди, нащадки вихідців з Африки, широко розселені в Новому Світі. До негроїдної раси відносяться негри, негри, бушмени і готтентоти.

До австралоідной раси належать корінне населення Австралії, папуаси і меланезійці, негрітоси і веддоіди - малорослі мешканці внутрішніх частин островів Південно-Східної Азії і Шрі Ланки.

Існує багато перехідних груп між негроїдної, австралоідной і європеоїдної расами. До них можуть бути віднесені дравіди Південної Азії, ефіопи, змішані групи населення в Америці, Африці та в інших областях землі.

Контактну Курильської (Айнська) расу складають айни, що поєднують в собі риси монголоілов і австрапоідов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]