Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_etnologiya.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
31.86 Mб
Скачать

89-93.Кавказ

Загальні відомості. На порівняно невеликому просторі Кавказу розселено багато народів, різних за своєю чисельністю і розмовляють різними мовами. На земній кулі трохи областей з таким строкатим населенням. Поряд з великими народами, що налічують мільйони чоловік, такими, як азербайджанці, грузини і вірмени, на Кавказі, особливо в Дагестані, живуть народи, чисельність яких не перевищує декількох тисяч.

За антропологічними даними все населення Кавказу, за винятком ногайців, що мають монголоїдні риси, належить до великої європеоїдної раси. Більшість жителів Кавказу темнопігментірованний. Світла забарвлення волосся і очей зустрічається у деяких груп населення Західної Грузії, в горах Великого Кавказу, а також частково у абхазів і адигські народів.

Сучасний антропологічний склад населення Кавказу склався у віддалені часи - з кінця бронзового та початку залізного віків - і свідчить про давні зв'язки Кавказу як з областями Передньої Азії, так і з південними районами Східної Європи та Балканського півострова.

Найпоширенішими мовами на Кавказі є кавказькі або іберо-кав-казскіе мови. Ці мови сформувалися в глибоку давнину і в минулому мали більш широке поширення. В науці до цих пір ще не вирішено питання, чи становлять кавказькі мови єдину сім'ю мов або вони не пов'язані єдністю походження. Кавказькі мови об'єднують у три

групи: південну, або Картвельські, північно-західну, або абхазо-адигською, і північно-вос-точну, або нахсько-дагестанських.

На картвельских мовах говорять грузини, як східні, так і західні. Грузини (3571 тис.) живуть в Грузинській РСР. Окремі групи їх розселені в Азербайджані, а також за кордоном - в Туреччині та Ірані.

На абхазо-адигські мовах говорять абхази, абазини, адигейці, черкеси і кабардинці. Абхази (91 тис.) живуть компактною масою в Абхазької АРСР; абазини (29 тис.) - в Карачаєво-Черкеської автономної області; адигейці (109 тис.) населяють Адигейськ автономну область і деякі райони Краснодарського краю, зокрема Туапсинський і Лазаревський, черкеси (46 тис.) живуть в Карачаєво-Черкеської автономної області Ставропольського краю та інших місцях Північного Кавказу. Кабардинці, черкеси і адигейці кажуть на одному - адигською мовою.

До нахсько мов відносяться мови чеченців (756 тис.) і інгушів (186 тис.)-основного населення Чечено-Інгуської АРСР, а також кістін і цова-Тушино або бацбіев - невеликого народу, що живе в горах на півночі Грузії на кордоні з Чечено- Інгушської АРСР.

На дагестанських мовах говорять численні народи Дагестану, що населяють його гірські райони. Найбільшими з них є аварці (483 тис.), що живуть у західній частині Дагестану; даргинці (287 тис.), що населяють його центральну частину; по сусідству з даргинці живуть лакці, або лаки (100 тис.); південні райони зайняті лезгинами ( 383 тис.), на схід від яких живуть таба-сарай (75 тис.). До аварцам примикають за мовою та географічно так звані Андо-дідойскіе або Андо-цезских народи: андийцев, ботліхци, дідойци, хваршіни та ін; до даргинці - кубачінци і кайтакі, до лезгинами - агуле, Рутул, цахури, частина яких живе у прикордонних з Дагестаном районах Азербайджану Значний відсоток населення Кавказу складають народи, що говорять на тюркських мовах алтайської мовної сім'ї. Найбільш численним з них є азербайджанці (5477 тис.), що живуть в Азербайджанській РСР, Нахічеванської АРСР, а також у Грузії і Дагестані. За межами СРСР азербайджанці населяють Іранський Азербайджан. Азербайджанська мова належить до огуз-ської мережної тюркських мов і виявляє найбільшу подібність з Туркменією.

На північ від азербайджанців, на площинний частини Дагестану, живуть кумики (228 тис.), що говорять на азербайджанською мовою кіпчакской групи. До цієї ж групи тюркських мов належить мову двох невеликих близько споріднених народів Північного Кавказу - балкарців (66 тис.), що населяють Кабардино-Балкарська АРСР, і карачаївців (131 тис.), що живуть в межах Карачаєво-Черкеської

автономної області. Тюркомовними є і ногайці (60 тис.), що розселилися в степах Північного Дагестану, в Ставропольському краї та інших місцях Північного Кавказу. На Північному Кавказі живе невелика група трухмен, або туркмен, вихідців із Середньої Азії.

На Кавказі представлені також народи, що говорять на іранських мовах індоєвропейської мовної сім'ї. Найбільшим з них є осетини (542 тис.), що населяють Се-веро-Осетинську АРСР і Південно-Осетинської автономної області Грузинської РСР. В Азербайджані на іранських мовах говорять Тали-ши в південних районах республіки і тати, розселені переважно на Апшеронському півострові та інших місцях Північного Азербайджану ^ частина ратів, які сповідують іудаїзм, іноді називають горскими євреями. Вони живуть в Дагестані, а також у містах аззербйджана

"Найбільший кавказоязичний народ - грузини (картвели) - сформувався на яку у цей час території з давніх місцевих племен. До складу їх увійшла також частина халдо (урартійцев). Картвели ділилися на західних і східних. До числа картвельских народів відносяться свани, Мінгрелія і лази, або чани. Основна маса останніх живе за межами Грузії, у Туреччині. Минулого західні грузини були многочислЕНИМ

94-97

225

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]