Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_etnologiya.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
31.86 Mб
Скачать

20.Народи Полінезії

Незважаючи на велику територіальну розпорошеність по численним, нерідко далеко віддаленим один від одного архіпелагу, все полінезійські народи досить

близькі між собою за своїм антропологічного типу, мовам і традиційній культурі.

Расовий тип полінезійців вельми специфічний. Для нього характерні темно-смаглява шкіра, високий зріст, шіроковолністие волосся, середня ступінь розвитку третинного волосяного покриву, злегка прогнатная обличчя і средневиступающій, досить широкий ніс.

На думку ряду дослідників, полінезійці в антропологічному відношенні є контактний тип між монголоїдної та австралоідной расами.

Полінезійські мови, як уже зазначалося, відносяться до східно-океанійской групі океанійской гілки австронезийской сім'ї. Усього налічується три десятки окремих полінезійських мов.

Число полінезійських народів трохи більше - близько 40, тому що в Полінезії різні етноси, які живуть на далеко віддалених один від одного островах, іноді говорять на різних діалектах однієї й тієї ж мови. 14 полінезійських народів живуть не в самій Полінезії, а в Меланезії і Мікронезії. Серед полінезійських етносів є п'ять порівняно * великих і добре консолідованих народів: новозеландські маорі (280 тис. осіб), Самоа (222 тис.), тонга (94 тис.), гавайці (120 тис ^ і таїтяни (82 тис.).

До моменту європейської колоніальної експансії в Полінезії був поширений особливий господарсько-культурний підтип або навіть тип, який називають острівним, або океанійскіх.

Основними заняттями полінезійців були, та й зараз є ручне землеробство і рибальство. Головні оброблювані культури - кокосова пальма, хлібне дерево, банан, таро, ямс, батат (на Новій Зеландії), гарбуз, кабачки. Найбільш поширеним традиційним замледельческім знаряддям був дерев'яний кілок, який зараз витіснений покупної залізної лопатою. На відміну від Меланезії в Полінезії землеробством займаються і чоловіки, і жінки, а на Тонга - навіть тільки чоловіки.

З домашніх тварин колись були відомі Нела собака місцевої породи (розводили її тільки для м'яса), свині і кури. Зараз з'явилися й інші домашні тварини (наприклад, на острові Пасхи найважливішою галуззю господарства стало вівчарство).

Рибальство всюди в Полінезії грає дуже важливу роль. Знаряддями лову служать гачки, мережі, влаштовують Полінезія і загати, б'ють рибу списом, стріляють в неї з променя і т. д. Полювання ж має на етем регіоні ще менше значення, ніж в Меланезії.

Полінезійці - вправні ремісники. Вони виготовляють різноманітні вироби з дерева, плетуть циновки, сумки і т. п. Перш за все широко поширене виробництво тапи (більш досконалою, ніж в Меланезії), ткацтво ж зовсім відсутня. Не отримало розвитку і гончарство. На окремих архіпелагах воно раніше було відомо, але потім забуте. Не знали Полінезія і металу. Знаряддя, зброя, укзлрь виготовлялися з каменю, кістки, зубоз тварин, раковин і дерева. Найважливішими видами зброї були палиці, списи, сокири, дерев'яні мечі, пращі, а також кам'яні сокири.

Полінезійці відомі як прекрасні мореплавці. Вони перетинали водні простори, орієнтуючись по сонцю і зіркам, морським течіям і постійним вітрам, на які мали прекрасними морехідні якості човнах різних типів (одиночних, подвійних, з одним або двома балансирами).

Очевидно, вже предки полінезійців, які переселилися в другій половині II тисячоліття до н. е.. з Фіджі на Тонга, володіли певними навичками мореплавства. Багатовікова життя на Тонга і Самоа, що складаються з розрізнених невеликих островів, необхідність поповнювати свій раціон продуктами морського рибальства сприяли ще більшому розвитку морехідного мистецтва полінезійців, що дозволило їм переселятися на далекі архіпелаги.

Населення Полінезії до цих пір живе переважно в селах. Раніше переважали дрібні поселення, але потім під впливом місіонерів, які прагнули з метою посилення контролю над своєю паствою зібрати її в одному місці, стала спостерігатися тенденція до укрупнення поселень.

Традиційне полінезійське житло має стовпову конструкцію, в плані прямокутно або овально. Стіни будинку зазвичай плетуть з листя трави і т. п., іноді ж вони відсутні, і тоді житло складається в першу чергу з масивної низько звішується даху з пальмового листя або соломи.

Полінезійському одяг складався з стегнах пов'язки або фартуха у чоловіків і спіднички або фартуха у жінок. Матеріалом для виготовлення одягу служила тапа, трава, циновки, рослинні волокна, іноді шкурки, пір'я. Тепер такий одяг можна побачити лише під час святкувань, в ужиток ж міцно увійшла дешева покупна одяг європейського типу. Дуже поширені в Полінезії різні прикраси, причому їх носять і чоловіки, і жінки. Одне з улюблених прикрас - квіти.

Соціальне розшарування зайшло в Полінезії так далеко, як ніде в інших регіонах Океанії. Майже на всіх архіпелагах виділилися спадкові вожді і пов'язана з ними ^ літу (Аріка, арії, алії і т. д.). Представники знаті ділилися на ранги і зазвичай були пов'язані між собою родинними узами. Вожді збирали подати з решти населення. Знатним сім'ям належали кращі землі на островахТ

Наступним соціальним шаром були вільні громадяни, а за ними йшла група ^ несвоводноЕО-^ Щселенія, що включала і рабів. У суспільний лад Полінезійців можна охарактеризувати як станово-кастовий.

Основний общественной_ячейкой була

велика патріархальна сім'я, що вважалася зазвичай власником землі. Між великими сім'ями не було рівності. Кілька жили в одному селі великих сімей об'єднувалися в територіальну громаду. Остання управлялася радою, в якому вирішальну роль грали глави патріархальних сімей.

Фо | Е> м_ь | ^ ^-твеннос ^ а Пппінезіі різноманітні. Крім общинної власності на землю ~ існувала також приватна власність на рухоме майно.

Для полінезійських архіпелагів було характерно порівняно слабкий розвиток обміну. У цьому відношенні Полінезія істотно поступалася відставала від неї за загальному рівню соціально-економічного розвитку Меланезії.

Цікавою особливістю Полінезії є відсутність--родової організації.

в ході розкладання первісного суспільства в цьому регіоні рід не склався, хоча виникли замість нього великі сім'ї та носили, безумовно, патріархальний характер.

Розклад первіснообщинного ладу в Полінезії прискорювалося в ході військових зіткнень між вождями. В кінці XVIII-початку XIX ст. у ряду полінезійських народів (гавайців, таітян, тонга) стали складатися ранньокласові держави.

Традиційний громадський лад у різному ступені зберігся у різних груп полінезійців. Він абсолютно зруйнувався у гавайців, мало що залишилося від нього у маорі та таітян. На Тонга, Самоа та інших архіпелагах Полінезії колишні соціальні порядки значною мірою збереглися.

3 противагу цьому традиційна релігія полінезійців практично скрізь відійшла в минуле, лише подекуди можна узі-діти сильно змінені її залишки, пережитки. Зараз переважна більшість населення Полінезії християнізоване. З напрямів християнства найбільшого поширення набув протестантизм, представлений різними течіями.

Що ж стосується колишньої полінезійської релігії, то вона досягла досить розвинених форм. Характерному для полінезійців з-немов-кастовому строю відповідала ієрархія в пантеоні, де виділялися чотири верховних бога природи: Тангароа (Тангалоа, Тагалоа, Каналоа і т. д.)> Тані (Кане), Ронго (Лоно, Ро'о) і Ту (Ку). Душі померлих вождів зараховувалися до пантеону. Значного розвитку набули космологічні уявлення.

У Полінезії у своєрідній формі існувала відома нам по Меланезії. віра в безособову силу мана. Найбільша мана приписувалася вождям, які часто користувалися пов'язаним з мана правом табу - накладенням заборони на будь-яку річ, що являла для них якийсь інтерес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]