Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_etnologiya.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
31.86 Mб
Скачать

21.Народи Гавайських островів

Коли в 1778 р. Гавайські острови були відкриті Джеймсом Куком, їх населення було близько по своєму культурному і соціального вигляду до жителів інших островів Полінезії. В кінці XVIII ст. один з гавайських вождів Камеамеа I об'єднав під своєю владою весь архіпелаг, створивши раннеклассовое держава. Однак протягом XIX в. на острова все більш посилювалося проникнення європейців і американців. Ними були створені великі плантації цукрової тростини і ананасів. Для забезпечення плантацій робочою силою почалося ввезення законтрактованих робітників з країн Азії (спочатку з Китаю, а потім з Японії і з Філіппін) і з належать Португалії островів Азорських і Мадейра. Місцеве ж полінезійське населення, сильно страждаючи від жорстокої експлуатації та занесених хвороб, стало швидко вимирати, руйнування зазнала і стара культура. У 1898 р. вже фактично підлеглі США Гаваї були офіційно анексовані, а в 1959 р. перетворені в штат США.

В даний час етнічний і культурний вигляд Гавайських островів корінним чином відрізняється від колишнього. Тут склалося багаторасові і многонаціонапьное суспільство, причому жодна етнічна група не складає зараз більшості. Американці утворюють понад третини населення, японці-близько третини. Чимало також філіппінців (головним чином ілоков), китайців, португальців і представників низки інших народів. Гавайці ж складають зараз менш одндй десятих населення штату, причому переважна більшість їх - метиси, які знають гавайський мову, але частіше говорять англійською мовою і зберігають лише окремі елементи традиційної культури.

Краще зберегли свою культуру японці, філіппінці і деякі інші живуть на Гаваях групи. І хоча архіпелаг являє собою свого роду котел, де сплавляються в єдине ціле різні етнокультурні елементи, до повного культурного одноманітності тут ще далеко.

22.Народи Нової Зеландії

До початку європейської колонізації подвійний острів Нової Зеландії був заселений полінезійцями-маорі. Хоча основні риси маорійські культури носили общеполінезійскій характер, своєрідність природного середовища та віддаленість Нової Зеландії від інших островів Полінезії надали специфіку культурі її населення. Так, зважаючи на порівняно прохолодного клімату типові для решти Полінезії кокосова пальма, хлібне дерево і банан виростати на новозеландської землі не можуть, і головною землеробською культурою маорі служить батат. Біднішими биле Нова Зеландія і домашніми тваринами: її населення розводило тільки собак. Відрізнявся від общеполінезійского зразка і мао-рійська дім: він будувався з дереза, замість тапи, яку на Новій Зеландії не виробляли, для виготовлення одягу маорі використовували матерію, сплетену з дикого новозеландського льону. За рівнем суспільного розвитку маорі кілька в уступали в такий полінезійскім народам, як таїтяни, гавайці, тонга.

Хоча Нова Зеландія була відкрита А. Тасманом ще в 1642 р., вона більше ста років не відвідувалася європейцями. Лише з кінця XVIII ст. тут починають обгрунтовуватись перші європейські поселенці (швидкі каторжники з Австралії і дізертіровавшіе матроси з англійських кораблів). У зв'язку з швидким розвитком текстильної промисловості в Англії британська влада організували колонізацію Нової Зеландії з метою перетворення цієї країни в великого виробника овечої вовни.

Розпочався масовий захоплення земель у маорі, що викликало запеклий опір корінних жителів. Незважаючи на самовіддану боротьбу (так звані маорійські війни 1843-1872 рр..), Аборигени потерпіли поразку. Приплив британських переселенців все більше посилювався, і вже в 1858 р., за даними перепису, європейці кілька перевищували за чисельністю маорі.

До теперішнього часу основна частина європейського населення, що представляє собою

нащадків переселенців з Англії, Шотландії та Ірландії і сформована в англо-чо-возеландскую націю, налічує приблизно 2,4 млн. осіб (близько 80% всіх жителів країни). Ще 10% населення утворюють примикають до англо-новозеландців в культурному відношенні переселенці з Великобританії та інших англомовних країн. Корінні жителі - маорі - складають зараз лише 8% населення.

Господарство і культура сучасних маорі помітно відрізняються від свого предколонізаційного стану. Маорі, що займаються сільським господарством на своїх ділянках, займає меншість. Велика їх частина - робітники, цібо на скотарських та інших фермах, що належать англоновозеландцам, або на промислових підприємствах і в будівельних організаціях. Зазвичай маорі виконують декваліфіцірованную, низькооплачувану I роботу.

Одягаються корінні новозеландці в даний час переважно в одяг європейського типу, суттєві інновації помітні також в їх житло та їжі, хоча тут традиція все ж збереглася краще.

Значно змінилася і духовна культура маорі. Зараз переважна більшість їх християни (головним чином протестанти).

Що ж до переважної нині етносу Нової Зеландії - англоновозеландців, то їхня культура близька до англо-Шотландія-кою, відрізняючись все ж рядом місцевих особливостей.

Англоновозеландци живуть в основному в 'ородах, хоча в Новій Зеландії немає таких рупних міських центрів, як в Австралії. Найбільш значна група міських жителів - це робочі різних промислових підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]