Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_etnologiya.docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
31.86 Mб
Скачать

65.Колонізація Америки європейцями і формування її сучасного етнічного складу

Як встановили археологи та історики, Америку відкрили люди верхнього палеоліту ще 30-40 тис. років тому. Але суперечки про те, хто її відкрив, часом сильно розбурхують сучасну друк Нового Світу. Те з'являться відомості про поселення вікінгів на Ньюфаундленді або карті китайського ченця, то виявлять подібність у кераміці з древньою керамікою Японських островів. Кожне з таких відомостей заслуговує на увагу, а багато хто і повної довіри. Але всі ці випадкові відвідування і навіть поселення європейців або жителів Азії, Океанії в Америці так і заються одиничними, випадковими фактами в її історії. Тільки відкриття Америки мореплавцями Колумба і пішли за цим події буквально перевернули всю історію корінного населення, обернувшись для більшості індійців справжньою трагедією.

Демографи по-різному оцінюють загальну чисельність індіанців до XVI ст. - Від 20 до 40 млн. чоловік, але всі вони згодні в тому, що за перші 250 років європейського панування це населення зменшилася в кілька разів. Незважаючи на імміграцію європейців і ввезення рабів з Африки, частка населення Америки в населенні світу зменшувалася (з 4,5 до 1,5%). Тільки пізніший приплив іммігрантів і стабілізація зростання місцевого населення з працею вирівняли демографічні процеси.

Поява європейців перекроїв до невпізнання карту розселення народів в Америці. Зараз важко відшукати область, де б етнічні регіони хоч в чомусь збігалися з колишніми кордонами розселення народів. Етнічні процеси йшли по-різно-му в різних частинах Америки. На них впливали не тільки зміни у складі населення або зміни в пануючому мовою, але і те, яким чином йшло соціально-економічний розвиток різних областей Америки. Часто від цього залежав і характер формування етнічних відносин. Процеси етнічного розвитку і зміни в більшості країн Америки не закінчилися і зараз. Вивчено вони дуже нерівномірно і неповно. Можна намітити лише в найзагальніших рисах характеристику процесів по окремих регіонах, виявити певні типи становлення сучасного етнічного складу, враховуючи, що в кожній країні, а деколи> 1 в кожній області таке становлення володіло своїми особливостями.

Процеси початкового періоду колонізації визначалися двома факторами: природними ресурсами завойованій області, цінними для загарбників, і рівнем соціального розвитку місцевого населення, тобто тим, наскільки попередні завоювання системи суспільних відносин були пронизані відносинами панування і підпорядкування, наскільки це населення можна було використовувати на рудниках і цукрових плантаціях в якості робочої сили.

Початковий період простого грабежу золота, дорогоцінного каміння та інших рідкостей швидко змінився системою хижацької експлуатації місцевого населення в енкоміі-дах. Фактичні власники плантацій, рудників встановили систему рабської праці підкорених індіанців, застосовуючи найжорстокіші заходи насильства. Там, де місцеве населення було підготовлено попереднім розвитком до примусової праці, його відправляли на плантації і в копальні. Ко в багатьох місцях, незважаючи на самі бузувірські методи, місцеве населення було не здатне жити і працювати в неволі. Іспанці та португальці швидко знищували населення найближчій підкореної округи. Починалися експедиції за рабами в глибинні райони країни. Реляції про такі походи не часто потрапляли на сторінки хронік. Куди більше пощастило небагатьом експедиціям в пошуках міфічної країни Ельдорадо. Але наслідки походів за рабами виявилися вирішальними для обширнейших областей з багатомільйонним населенням. За короткий термін, до кінця XVII ст., Значна частина островів Карибського басейну, велика

частина родючих земель Бразилії виявилися повністю позбавленими корінного населення. Тодішній хроніст єпископ Лас Касас свідчить, що за 50 років тільки в іспанських володіннях було таким чином знищено близько 15 млн. чоловік. Захоплення нових земель породив одну з найбільш потворних сторінок американської історії - ввезення рабів з Африки, які й складали тепер основну робочу силу на плантаціях і в рудниках. Вчені прийшли до висновку, що всього з Африки було вивезено близько 100 млн. негрів, але скільки з них вижило - на це питання відповісти дуже важко. З самого початку ввезення з'явилися і групи змішаного походження. Тому можна сказати лише про більшому або меншому вплив негритянського населення на формування населення американських країн.

Системи рабської експлуатації були можливі далеко не скрізь. У найбільш розвинених країнах Андського узбережжя, в Центральній Америці, по-перше, не було умов для плантаційного господарства, по-друге, надто жорстокі форми експлуатації були небезпечні через численність місцевого населення. Тому тут утвердилася система, близька до феодальної організації самої метрополії Іспанії, хоча норми експлуатації були набагато вище, а населення було позбавлене будь-яких прав. Тут встановилася система етносословного поділу. Нащадки іспанців-завойовників склали шар креолів - власників маєтків, вищої адміністрації, духовенства. Місцеве населення потрапило в шар пеонів, рабів на рудниках, місцевої дрібної адміністрації і становило масу залежного населення. З плином часу разом з поширенням іспанської мови цю частину населення стали називати метисами, терміном антропологічного, расового характеру. Насправді метиси, тобто нащадки від шлюбів європейців з індіанцями, становили мізерно малу частину залежного населення іспанських колоній. Але вони, близькі до правлячого шару, швидше опановували іспанською мовою, займали часто більш привілейоване становище (керуючих, дрібних адміністраторів) і в той же

ще не втрачали зв'язку зі своїми індійськими родичами. Їх більш високе соціальне становище, знання грамоти або просто іспанської мови забезпечувало їм значний вплив серед індіанської частини населення. Саме через них йшло головне поширення іспанської мови, елементів іспанської культури, грамотності. Тому не тільки дійсних метисів по крові, але і всіх, хто опанував іспанською мовою і зумів кілька піднятися по ієрархічній драбині, стали називати метисами, а пізніше, вже в XIX-XX ст., Так стали називати всіх, хто переходив на 'іспанську мову , засвоював той соціально-побутовий уклад, який склався в країнах Латинської Америки серед міського і сільського населення на відміну від нормативів індіанських громад. Індіанцями стали називати лише населення, яке зберегло індіанські мови та індіанські норми життя.

Набагато складніше йшли ті ж процеси в середовищі залежного населення тих країн, де значну частину населення становили негри-раби, вивезені з Африки (Бразилія, острови Вест-Індії, Колумбія, Венесуела, Еквадор, Гвіана). Плантатори, нащадки європейців, становили тут мізерно малу частину населення. За зовнішнім виглядом і соціальному положенню вони різко відрізнялися від ра-бов-негрів, перетворюючись в строго ізольовану еліту суспільства. У той же час привозили партії негрів-рабів були дуже неоднорідні за походженням, мовою, специфіку їх рідної культури. Потрапляючи в абсолютно чужу їм середу, вони змушені були переймати мову своїх господарів як єдино можливе в цих умовах засіб людського спілкування не тільки з господарями і наглядачами, а й між собою, з навколишнім їх місцевим індіанським населенням. Так виходило, що панівним мовою ставав мова тих, хто володів даної колонією. Крім португальського та іспанського такими мовами стали англійська на Ямайці, в Гондурасі і Гвіані, французький на Гаїті, в Гвіані і на деяких островах Карибського моря.

І негри-раби та місцеве індіанське населення були в цьому випадку в однаково без-

правно положенні, що сприяло змішаним шлюбам між ними, взаємопроникнення особливостей культури, побуту, звичаїв. Расові відмінності не грали тут скільки-небудь істотної ролі, особливо в тих країнах, де місцевого індіанського населення збереглося зовсім мало.

Процеси становлення буржуазних відносин, неминуче вовлекавшие в процес національного спілкування маси населення, згладили і протиставлення між нащадками європейців і рештою населення, хоча не слід і перебільшувати його наслідки, так як збереження системи латифундій і інших залишків феодалізму все ще дають себе знати. Повного рівності в расово-етнічних відносинах немає і не може бути тут в умовах капіталізму.

} У В деяких країнах Центральної і Південної Америки проживають багатомільйонні маси індіанського населення, який зберіг свою мову. Положення їх, як і доля їхніх мов, різні. Але у всіх цих країнах визначальним фактором виявляється соціально-економічна система відносин і становище в ній індіанців. У Мексиці, де більшість місцевого населення перейшло на іспанську мову, при залученні окремих груп індіанців у загальне економічне спілкування країни, спостерігається швидкий перехід їх до двомовності, а потім і до забуття рідної мови. Потрапивши в міста, навчальні заклади, на підприємства, такі індійці прагнуть якомога швидше стати «справжніми мексиканцями», т. е. неіндейцамі. Прагнення це поширюється і на культурно-побутову сферу. Але і в Мексиці серед деяких груп майя процес цей стикається з наполегливим прагненням зберегти і відстояти права своєї мови, своєї культури, свого способу життя.

Настільки ж суперечливо проходять ці процеси і в країнах Андського регіону. Залучаємо до загальнонаціональну життя держав цієї частини Америки, де панує іспаномовна сучасна культура, індіанці змушені освоювати іспанська мова, без знання якого просто неможливо опанувати культуру, знаннями, отримати визнання в

будь-якій сфері життя. Разом з мовою вони змушені перенімат »і спосіб життя, нормативи поведінки панівної в цих країнах національної групи або, як часто називають цей процес фахівці, піддаватися не тільки мовний, а й культурної асиміляції. Сучасна, високорозвинена культура доступна індіанцям лише через посередництво як іспанської мови, так і іс-пеноязичного населення міст цих країн. Іншого шляху у них поки немає. Роль індіанських мов обмежена вузькою сферою усного спілкування населення всередині економічно відсталих сільських районів. Писемність (тобто тексти на місцевих мовах, виражених латинською графікою) обслуговує головним чином релігійні потреби. Спроби місцевої інтелігенції створити громадянську літературу на індіанських мовах наштовхуються на шалений опір влади. На місцевих мовах можна отримати лише убоге початкову освіту в церковних школах. Існуючий тут примітивний рівень господарства і це освіта робить зайвим - знання ніде застосувати. А будь-яка форма вищого, особливо технічної освіти можливий лише на іспанській. Просте визнання рівноправності індіанських мов (визнання, наприклад, мови кечуа в Перу) ще не вирішує дійсних проблем рівноправності. Для цього необхідна колосальна робота по створенню різноманітної (і не тільки художньої) літератури на місцевих мовах, різкий підйом рівня продуктивних сил національних районів, розвиток тут техніки, культури, адміністративної системи. Зусилля прогресивних кіл інтелігенції по збереженню і розвитку індійської культури, індіанських мов дають небагато, тому що вирішення цих проблем пов'язано з вирішенням кардинальних питань соціальної перебудови суспільства. Поки тут іде лише процес асиміляції індіанських груп іспаномовним шаром, що панує в цих країнах.

У ряді країн Південної Америки - Уругваї, Аргентині - колонізація відбувалася в перший період менш інтенсивно. Освіта військових поселень незабаром привело до того,

що землі цих країн стали використовувати для екстенсивного скотарства. Населення було невелике. Утворився шар гаучо - метисна населення, що пасли худобу у володіннях ла-тіфундісгов. Тривалий час, до кінця XIX ст., Зберігалися і значні групи індіанців. У другий період, коли землі пампи стали освоюватися під землеробство і більш інтенсивне \ скотарство, в ці країни хлинув потік іммігрантів не лише з сусідніх американських країн, а й з багатьох країн Європи. Індійські племена були швидко витіснені, а здебільшого винищені фермерами. Втратили своє значення і гаучо. Населення стало переважно європейським за походженням (іспанці, італійці, німці та ін.)

У сусідньому Парагваї процеси початкової колонізації призвели до утворення іспано-мовної верхівки і слабо метісірованним більшості населення. Після утворення незалежної держави вплив більшості населення виявилося вирішальним. Індіанський мову гуарані виявився найбільш поширеним, і на ньому зараз говорить більше 80% населення. Але не слід применшувати й роль іспанського, який не тільки вважається державною мовою, але фактично це і мова парагвайської культури (освіта, література, адміністрація).;

Етнічні процеси у Північній Америці пішли далеко не так, як в більшості країн Південної і Центральної Америки. Кілька невдалих походів іспанців на Північ у пошуках золота охолодили їхній інтерес до цього краю настільки, що з'явилися тут суперники-англійці і французи - без особливих зусиль встановили в Північній Америці свою владу. Спочатку ця влада була номінальною. Кілька укріплених фортів по Атлантичному узбережжю підтримували діяльність численних торгових факторій на сході материка. Торгівля хутром була дуже прибутковою, але її успіх залежав від індіанців, головних здобувачів пуш "ного звіра. Стосунки з індіанцями носили найчастіше мирний характер, хоча англо-французьке суперництво і роз'їдає вплив торгівлі привели до посилення воїн між індіанськими племенами. Перелом настав на початку XVII ст., коли з'явилися перші поселення колоністів. Вирішальну роль у цьому відіграла Англія, в якій обезземелення селян створило масу надлишкового населення. За першими поселеннями пуритан в Нової Англії з'явилися колонії у Вірджинії. До середини XVIII ст. населення англійських колоній складалося з 1300 тис . вільних і 300 тис. негрів-рабів. Місцеве індіанське населення знищувалось самими різними способами. Перетворити їх на рабів було неможливо, так як вони воліли рабської станом смерть. Все ж до війни за незалежність західний кордон колоністів не заходила далі басейну Міссісіпі, і в межах їх володінь залишалися значні масиви індіанських земель.

Переселенців з Франції було багато менше, хоча юридично Франція до Семирічної війни (1756-1763) володіла великими землями не тільки в Канаді, а й в басейні Міссісіпі аж до Нового Орлеана. Основна маса переселенців з Франції зосередилася в провінції Квебек по р.. Св. Лаврентія.

Історія колонізації західних земель Сполученими Штатами ні в чому не поступається «подвигам» іспанців і португальців в Південній Америці. Поява у володіннях індіанців «вільних» колоністів бувало лише приводом для втручання армії США, кото-"раю вела війну не на захист" бідних "колоністів, а війну на винищення індійців. Таким же лицемірством відрізнялася і війна з Мексикою, у якої Сполучені Штати забрали половину території в 1848 р.

Початковий потік переселенців, якщо не вважати негритянське населення, що ввозиться работорговцями, йшов з Англії (до 77%). Невеликі групи переселялися з Голландії, Швеції, Норвегії, Ірландії, Німеччини. Нащадки цих перших переселенців складають і зараз більшу частину сільського населення східних штатів. На південно-сході, крім англійців, було багато плантаторів французів. Тут же, на тютюнових і бавовняних плантаціях, з'явилися й невільники з Африки. Привозили їх з Тропічної Африки, з різних

країн, прилеглих до Гвінейської узбережжя. На початок XIX ст. в США було ввезено до 1 млн. негрів. У 1860 р. їх було вже 4 млн. розселяли їх крім південно-східних штатів в південних і південно-західних, там, де вирощували бавовну. І-зараз в цих штатах негритянське населення становить значний відсоток (близько половини всіх негрів США живе на півдні країни).

Зміна етнічного складу емігрантів у США настало у другій половині XIX ст. Розвиток капіталізму в Європі, швидке зростання промисловості в США привели до масової імміграції. За 1860-1900 рр.. більше половини приросту населення США склали приїжджі з Європи. На західному узбережжі з'явилося багато переселенців з Китаю і Японії. Нова хвиля іммігрантів поповнила насамперед міське населення Штатів. У таких великих містах, як Нью-Йорк, Чикаго, Сан-Франциско, і інших утворилися цілі національні квартали, населення яких в якійсь мірі продовжує зберігати хоча б деякі риси колишнього національного побуту, нерідкі національні школи (приватні), національні ресторани і т. п. У містах швидше проходить процес насамперед мовної адаптації. Перехід на англійську мову виявляється найпершою необхідністю.

Але значна частина іммігрантів прагнула осісти у сільській місцевості, зайнятися звичним їм сільськогосподарською працею. Так, у ряді північних штатів, і особливо в Канаді, виникли невеликі «кущі» національних поселень (польських, українських, російських та ін.) Тут видимих ​​рис колишнього побутового укладу більше, частіше чується і неанглійський мова, що зберігається в якості домашнього мови. Ті ж явища можна зустріти і в місцях сільського розселення ранніх колоністів - голландців, шведів, німців. Але всі ці рисочки локального побуту деяких груп американського населення явно поступаються нивелирующему впливу як загальної англійської мови (в американському його варіанті), так і переважній впливу американських стандартів способу життя у всіх її сферах: побутовий, психологічної, соціальної ною. Незважаючи на те що потік імміграції, правда вже тонкою, суворо регульованою законами про імміграцію цівкою, йде і зараз, тільки 10% населення США вважає англійську мову нерідною. Стандартизація побуту, культури, мислення відбувається ще інтенсивніше. Велика роль масової реклами через пресу, радіо, телебачення, кіно. Вона приголомшує і придушує рядового американця, особливо приїжджого. Прагнення до якнайшвидшої адаптації, бути «як усі» - (а від цього часто залежить і матеріальне благополуччя) швидко стирає національні риси.

І разом з цим закономірним і логічним в умовах капіталістичного суспільства нівелює впливом стандартів життя в США дуже різко проявляються національна ворожнеча, расові суперечності в їх самих крайніх формах: маса націоналістичних, фашистських організацій, прийом або, навпаки, непри на роботу за національною ознакою (хоча це і заборонено законом), на-щіональние угруповання в профспілковому русі, прихована й відкрита расова дискримінація по відношенню до негрів, мексикано-

особам, пуерторіканцям, японцям, китайцям, дискримінація індіанського населення, узаконена до цих пір в законодавстві ряду штг-тов, - все це буденні явища жізкц США.

Аналогічні процеси, але \ декілька більш спокійні, відбувалися і при формуванні населення Канади. Англомовне населення її склалося як з ранніх англійських переселенців, так і з переселенців із США. Англомовним ставало і більшість емігрантів з інших країн, хоча в Канаді, в сільських районах є масиви польського, українського населення і деяких інших національних груп, які зберігали до певної міри свою мову і особливості побуту.

Франкомовне населення, що групуються в провінції Квебек, не тільки зберігає свою мову (визнаний разом з англійською державною мовою Канади), а й висловлює прагнення до національного відокремлення від решти Канади. Північні землі Канади, як і землі Аляски в США, населені індіанцями.

69.

70.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]